32.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Obeta se nam napet boj za zmago na volitvah 3. junija. Odločal bo vsak glas!

Zadnja javnomnenjska anketa, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal prikazuje, da bi Slovenska demokratska stranka zmagala na volitvah, če bi bile volitve to nedeljo. Tej bi na drugem mestu sledila Lista Marjana Šarca, stranka SD pa bi zasedla šele tretje mesto, z znatnim zaostankom za prvo in drugo uvrščenima strankama, kar nekako že pomeni, da ta na prihajajočih volitvah ni več v igri za zmago. 

 

Anketa, ki je bila izvedena med 17. in 19. aprilom kaže, da stranka SDS, ki je najbolj kritično opozarjala na nesposobnost vlade, z 23,5 odstotka glasov vodi, z 22,9 odstotka glasov pa ji na drugem mestu sledi Lista Marjana Šarca. Stranki SDS se je v primerjavi z anketo, ki je bila izvedena med 3. in 5. aprilom podpora narasla in sicer z 23 odstotkov na 23,5, prav tako pa je dvig podpore viden pri Listi Marjana Šarca in sicer iz 22 odstotkov na 22,9 odstotka.

Stranka Dejana Židana s 17 odstotki zaseda tretje mesto, četrto mesto stranka SMC z 9,9 odstotka, parlamentarni prag pa bi prav tako dosegle stranka Levica z 7,3 odstotka, ki ji je podpora v primerjavi z zadnjim merjenjem javnega mnenja upadla, DeSUS s 5 odstotki in Nova Slovenija s 4,9 odstotka, pri čemer je potrebno opomniti, da je bilo anketiranje izvedeno pred sobotnim kongresom NSi, zato je pričakovati, da bi bila podpora stranki nekoliko višja. Vidimo lahko, da se je podpora stranki SD na podlagi prejšnje ankete zvišala iz 10,7 odstotka na 17 odstotkov, enak trend je viden pri stranki SMC, kjer je prišlo do porasta z 8,3 odstotka na 9,9 odstotka. Pri Levici je viden padec z 10 odstotkov na 7,3 odstotka, pri stranki DeSUS pa padec z 6 odstotkov na 5 odstotkov.

Kljub temu, da je stranki SD podpora narasla, ta na podlagi rezultatov ni v igri za zmago na prihajajočih volitvah, kar pa tudi kaže na to, da njena metoda prelaganja krivde na SMC, ki jo ta uigrano izvaja tako kot stranka DeSUS, več kot očitno ni uspešna. Seveda pa ne smemo pozabiti, da sta v četrtek popoldne odstopila tudi člana stranke SMC Branko Zorman in Bojan Krajnc, ki sta povedala precej krepkih na račun stranke. Glede na to, da je Krajnc stranko SMC označil kot kliko, za katero je značilno nestransparentno finančno poslovanje in demokratični deficit, je pričakovati, da podpora stranki ne bo narasla, ampak kvečjemu padla.

Število sedežev v parlamentu
Če kvoto 100 odstotkov razdelimo proporcionalno med stranke in na tej osnovi preračunamo kolikšno število sedežev v parlamentu pade na posamezno stranko lahko vidimo, da bi SDS dobila 23 sedežev, sledita pa ji Lista Marjana Šarca z 22 sedeži in SD u 17 sedeži. Stranki SMC bi pripadlo 10 poslanskih sedežev, Levici 7, DeSUSu in NSI pa vsaki po 5 sedežev. Opozoriti je potrebno, da ne gre za točen izračun, ampak za okviren preračun na podlagi prejetih odstotkov.

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med  17. in 19. aprilom 2018. V raziskavo je bilo zajetih 714 anketirancev, od tega 49,2 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 49.9 let, največ anketirancev je iz najstarejše starosten skupine (39,6 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (37,4 odstotka), najmanj pa iz najmlajše starostne skupine (23 odstotkov). Največ anketirancev je z dokončno srednjo šolo (35,6 odstotka), sledijo ji tisti s poklicno šolo (27,8 odstotka), 18 odstotkov ima dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več, 18,6 odstotka anketirancev pa ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine