11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Občani ponoreli: Oblast domačinom prepovedala približevanje migrantskim lokacijam, migranti pa imajo pravico do neomejenega gibanja

Čeprav so predstavniki Mednarodne organizacije za migracije (IOM) in policije omejili dostop do Dijaškega doma, v kateri živijo priseljenci, Bišćani prepoznajo tiste, ki so ravnokar prišli v Krajino.

 

Sodelujte v razpravi z državami na Forumu:

– kriza migrantov

Novi begunci vsakodnevno prihajajo v Bihać. Bišćani, ki že leto dni delijo svoje mesto z njimi, zelo dobro vejo, kako ločiti nove priseljence od tistih, ki bivajo tukaj več mesecev. Ne samo, da so zaskrbljeni državljani, zaskrbljena je tudi policija. Včeraj so novinarji spletnega portala www.biscani.net ponovno obiskali migrantski center v Borićih, vendar jim varovanje centra ni omogočilo dostopa do dijaškega doma brez predhodne odobritve Mednarodne organizacije za migracije (IOM).

Državljani so zaskrbljeni

Tudi če le pred dijaškim domom, so lahko novinarji videli, da sanacija doma ne napreduje. Kantonalne oblasti, IOM in državne agencije so se dogovorile, da migrantom zagotovijo boljše pogoje za preživetje pozimi. Migranti pa gotovo verjamejo, da imajo še čas. Prav tako so člane Uprave Unsko-sanskih gozdov vprašali, ali so jih predstavniki IOM kontaktirali glede nabave lesa za ogrevanje Dijaškega doma. Odgovor je bil negativen. V začetku tedna so pripadniki policijske postaje Berkovič aretirali 15 migrantov pri Trebinju.

Agencije so poročale, da tekom predaje migranti niso vedeli, v kateri državi so, in ko so jim v angleščini povedali, da so na ozemlju BiH, so se začeli veseliti.

Med migranti tudi borci ISIS

Prav tako se med preiskavo pri štirih Sircih našli strelne rane, kar kaže na možnost, da so bili na območju vojnih dogajanj. Pred štirimi meseci sta dva kurdska migranta novinarski ekipi Oslobođenja pokazala strelne rane. Direktor Zvezne policijske uprave Dragan Lukač je tedaj odgovoril na njihovo vprašanje, da pri tem ni izključena možnost, da obstaja možnost, da so med migranti tudi borci Islamske države.

Več TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine