13.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Ob vsem kaosu zaradi Bandlja in Školča še podrt govorniški oder

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Državni svet še ni odločil, ali bo zahteval parlamentarno preiskavo financiranja vzporednega podjetja novinarjev Necenzuriranih iz GEN-I, poslovanja podjetja premiera Roberta Goloba Star Solar in o morebitnem financiranju kampanje Svobode iz GEN-I.

Pravzaprav niso odločili nič. Zaradi spora, o čem so glasovali, ko so s 18 glasovi za in15 proti izglasovali prestavitev razprave, je nastal manjši kaos. Prestavitev razprave je predlagal nekdanji predsednik LDS (in ZSMS) Jože Školč, da bi lahko prebrali proteste, ki jih je svetnikom poslala odvetniška pisarna nekdanjega politika LDS, tudi notranjega ministra in generalnega sekretar vlade Mirka Bandlja v imenu GEN-I. Politik LDS, državni sekretar v vladi, je bil tudi Golob.

Bandelj med drugim trdi, da poslanci poslovanja GEN-I ne smejo preiskovati, ker bi naj bil ta monopolni preprodajalec elektrike iz državne NEK v času, ko je bil direktor Robert Golob, zasebno podjetje. Po odhodu Goloba je nenadoma postalo povsem državno. Kdo je vmes izvedel privatizacijo in kdo podržavljenje, ni povsem jasno. Je pa, da si je Robert Golob, ko je bil direktor, izplačeval plačo daleč čez omejitve, ki so veljala za podjetja v državni lasti in je to pojasnjeval s tem, da vodi “zasebni biznis”.

Kaj piše v zahtevi za preiskavi in kako ji je ostro nasprotoval Bandelj za GEN-I, lahko preberete tukaj: MIRKO BANDELJ PRITISKA NA SVETNIKE, DA BI ZA GEN-I PREPREČIL PREISKAVO “BIZNISOV” GOLOBA

Za Školčev predlog o prestavitvi razprave sta, tako sta trdila pozneje, pomotoma glasovala tudi dva predlagatelja preiskave, ki bi naj napak razumela, da glasujejo o tajnem glasovanju: prvi podpisnik zahteve Andrej Poglajen in župan občine Sveta trojica David Klobasa. Tajno glasovanje je Poglajen predlagal, da bi svetniki o preiskovanju poslov premiera ne glasovali pod pritiskom.

Med polemikami, kaj so in kako izglasovali se je dvakrat zlomil govorniški pult, ki ga gradbeniki očitno niso dobro sestavili ob prenovi dvorane. Prvič med nastopom Matjaž Štolfa, drugič pa, ko je govoril predsednik mandatno volilne komisije Jože Smole. Državni svet je na koncu delo prekinil do petka, da bi mandatno volilna komisija lahko še podrobneje analizirala dogajanje in ugotovila, kaj se je zgodilo in kako iz proceduralnih težav.

Kdaj se bo seja nadaljevala, bo jasno v petek, je napovedal predsednik Marko Lotrič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine