30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Več migrantov, več prošenj za azil, Golob bo pa na meji podiral ograje

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Po podatkih policije je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta zabeleženih kar 4333 nezakonitih prehodov, kar je za 75 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 2466. Ob podatkih povečanja števila migracij je Golobova vlada napovedala še odstranitev ograje ob meji s Hrvaško, kar bi še dodatno poslabšalo varnostno situacijo, opozarjajo strokovnjaki.

Največ nezakonitih migrantov, konkretneje kar četrtino vseh, predstavljajo državljani Afganistana. Največji pritisk migracij, skoraj polovica vseh nezakonitih migracij, se je odvil na področju koprske policijske uprave. Vidna rast pa je bila sodeč po policijski statistiki opazna na območju novomeške policijske uprave. “Obljuba svobodnjakov, da bodo podrli ograje na meji, se pri ilegalnih migrantih na balkanski poti bere kot vabilo,” je v odzivu na policijsko statistiko pripomnil nekdanji predsednik vlade Janez Janša.

V luči povečanega števila nezakonitih prehodov meje ne čudi, da se je povečalo tudi število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito, in sicer se je v primerjavi z lanskim letom njihovo število povečalo kar za štirikrat. Od skupno 3798 prošenj je v zadnjem času najbolj izrazito povečanje pri državljanih Afganistana. Prav tako je bilo obravnavanih tudi 5749 vlog za začasno zaščito, od katerih so glavnino predstavljali državljani Ukrajine.

Največ Afganistancev in Pakistancev
Če primerjamo nezakonite migracije v prvih petih mesecih letošnjega in lanskega leta po državljanstvu, opazimo, da vseskozi prevladujejo migranti iz Afganistana, sledijo pa državljani Pakistana. V lanskem letu je bilo mogoče opaziti tudi precej migrantov iz Bangladeša, letos pa jih je bilo več iz Turčije. Lani je bilo najmanj migracij iz Indije in Nepala, letos pa iz Irana in Nepala.

Vir: STA

Če primerjamo nezakonite prehode meje po policijskih upravah, lahko vidimo, da jih je bilo v obeh letih največ na področju koprske policijske uprave, sledila ji je novomeška policijska uprava. Najmanj pa jih je bilo na področju kranjske in novogoriške policijske uprave. Hrvaška je država, kamor je Slovenija tako letos kot lani vrnila največje število oseb. Če si pogledamo, iz katerih sosednjih držav je bilo slovenskim policistom vrnjenih največ oseb, lahko vidimo, da je to iz Avstrije in Italije.

V četrtek, 16. junija, je bilo 275 prosilcev za mednarodno zaščito, 438 pa je takih, ki čakajo na podajo prošnje. Istega dne je bilo v naši državi 862 oseb s priznano mednarodno zaščito. Največ, 659, jih je nastanjenih v zasebnih nastanitvah, najmanj pa na Kotnikovi ulici v Ljubljani.

Vir: STA

Pred dnevi je bilo mogoče slišati, da grško-turško mejo prehaja vedno večje število migrantov. Reko Marico iz Turčije proti Grčiji je namreč po podatkih grške mejne policije od začetka tega leta prečkalo vsaj 2234 migrantov, kar je več kot v enakem obdobju lani, ko je mejo prestopilo 1817 ljudi. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, naj bi se migranti do meje v večini primerov pripeljali z avtobusi s privolitvijo turških oblasti. Te navedbe je mogoče pripisati zaostrenim odnosom med Ankaro in Atenami, določen vpliv pa imajo verjetno tudi gospodarske razmere v Turčiji.

Napovedi še bolj črne
Kot je mogoče videti, si ni ravno obetati zaustavitve migracij, še posebej ne sedaj, ko povrhu beležimo še toplo vreme. Očitno pa se nova oblast požvižga na situacijo, saj ne vidi smisla v ograjah, katerih namen je zajezitev nezakonitih prehodov. Nekdanja notranja ministra dr. Vinko Gorenak in Aleš Hojs sta za Nova24TV že komentirala, da se napoved Golobove vlade o umiku ograje že odraža v povečanem številu nezakonitih prehodov, še bolj črn scenarij pa nam sledi, če bodo ograjo tudi resnično odstranili. Avstrija se je že pripravila z napovedjo kontrole na meji s Slovenijo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine