26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Ob podiranju ograje na meji notranja ministrica ni mogla jamčiti, da je že v njenem mandatu ne bodo znova postavljali

Piše: Moja-dolenjska.si

Notranja ministrica Tatjana Bobnar danes ni mogla zagotoviti, da v njenem mandatu ograje ne bodo spet postavljali nazaj. V. d. direktorja Policije Boštjan Lindav pa je povedal, da predloga za to, da se odstrani ograja na slovenski južni meji, ni dala policija, se pa ta tem odločitvam prilagaja.

Odločitev za odstranitev ograje je bila torej zgolj politična!

Slovenska vojska je na meji s Hrvaško popoldne začela odstranjevati žično ograjo. Kot je na mejnem prehodu Krmačina pri Metliki, kjer so odstranili prve metre ograje, povedala  Tatjana Bobnar, so se za odstranitev odločili, ker je žična ograja popolnoma nesorazmeren ukrep.

Zaveda se, da bodo z odstranitvijo ograje pred državo novi varnostni izzivi, a zagotavlja, da imajo na voljo druga sredstva za zagotavljanje varnosti prebivalstva, ki jih nameravajo tudi uporabiti. Med drugim načrtujejo aktivno mednarodno sodelovanje s policijami sosednjih držav, za kar imajo že napovedana bilateralna srečanja.

V. d. direktorja policije Lindav pa je dodal, da bodo žično ograjo nadomestili s spremenjeno taktiko in metodiko dela, z večjo uporabo tehničnih sredstev, napotovanjem dodatnega kadra na mejo ter okrepljenim mednarodnim sodelovanjem.

Slovenska vojska bo po načrtu vsak delovni dan odstranila od 150 do 200 metrov žične ograje. Te je skupaj okoli 51 kilometrov. Nato bo sledila odstranitev panelne ograje, za kar nameravajo na ministrstvu izvesti razpis.

Po zagotovilih Bobnarjeve bo odstranjevanje panelne ograje potekalo v dogovoru z lokalno skupnostjo, saj si ponekod želijo, da ta ostane. Kdaj naj bi bila panelna ograja povsem odstranjena, je sicer po njenim besedah v tem trenutku nehvaležno napovedovati.

Dejala je tudi, da je strašenje s tujci “nedopustna politična manipulacija in nesprejemanje drugačnosti”. Napovedala je spremembo azilne zakonodaje na način, da bo vsak, ki potrebuje mednarodno zaščito to dobil v hitrem in učinkovitem postopku.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine