17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Ob Kontičevi aretaciji so v SD kar tiho

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

V stranki SD so se glede svojega vidnega člana zavili v molk – Mitjo Kontiča so namreč prejšnji teden v Sarajevu aretirali v povezavi s tihotapljenjem okoli enega kilograma kokaina v BiH, osumljen pa je tudi povezave s tihotapljenjem heroina in kokaina na območju vzhodnega Sarajeva. Socialni demokrati na naša vprašanja ne odgovarjajo – kot da se njihovi najvišji člani ne bi pojavljali na fotografijah s Kontičem, čigar pokojni oče je bil starosta te stranke. Novice o dogajanju očitno niti niso pretirano zanimive za medije, ki bi jih – če bi šlo recimo za člana stranke SDS – od poročanja verjetno že razgnalo. 

V petek je v javnosti odjeknila vest, da je bil v BiH aretiran Mitja Kontič, in sicer zaradi sumov tihotapljenja trdih drog. Kot smo že poročali, gre sicer za sina pokojnega politika iz vrst stranke SD Bojana Kontiča. V zvezi s tem smo se z vprašanji obrnili na stranko SD, zanimalo nas je, ali Mitja Kontič trenutno zaseda kakšno funkcijo v stranki SD oziroma ali je še član stranke – pred leti je bil namreč vodja Mladega foruma Šaleške doline. Zanimalo nas je tudi, ali zoper njega že potekajo kakšni postopki in ali ga bodo, če je še vedno član, zaradi tega doletele kakšne sankcije znotraj stranke. Ker odgovorov nismo prejeli, smo jih še enkrat opozorili na dejstvo, da je bil aretiran njihov vidni član Mitja Kontič, očitno omrežen z najvišjimi predstavniki stranke SD ter sin enega najbolj znanih politikov, ki je zastopal Socialne demokrate. Kljub ponovni prošnji odgovorov še vedno nismo prejeli.

Požareport je zapisal, da ni prvič, da so mladi slovenski politiki povezani z mamili. Spomnil je na “afero snegec”, v katero so bili vpleteni člani podmladka SDS. Vendar se je sedaj po Požarjevih besedah prvič zgodilo, da so organi pregona mladega pripadnika slovenske politične elite prijeli med trgovino z mamili, pri čemer je imel ob sebi najmanj kilogram kokaina in še pištolo. Medtem ko se je o “aferi snegec” v medijih obširno pisalo, so ob aretaciji Kontiča mnogi zamolčali, za koga sploh gre in skrivnostno zapisali, da so v BiH prijeli “Slovenca M. K.” Tudi portal 24ur, ki je pred leti iz afere snegec praktično doktoriral. “Razlogi za to so seveda znani in politično motivirani: pri aferi snegec je šlo za SDS, pri Mitji Kontiču pa gre za Socialne demokrate,” je ocenil Požar.

Foto: Facebook

Mitja Kontič je sicer izučen gostinec. Pred leti so mediji poročali o njegovih poslovnih podvigih, ko je na občinskem razpisu, ko je bil župan občine njegov oče, dobil v najem Avtokamp Jezero in lokal pred njim. Na račun znanega politika in njegovega sina so se zato vrstile obtožbe o nepotizmu. Sodeč po fotografijah s socialnih omrežij se danes ukvarja tudi z gradbeništvom. “Mitja Kontič je bil tako kot Koprivc ali Kovačeva rojen z zlato žlico v rokah in ustih, večno privilegiran, in to tako zelo, da je včasih sprožal zgražanje celo pri najbolj levih medijih,” je Požar spomnil na zapis Mladine, kjer so med drugim zapisali, da je vtis, ki ga vzbuja izbira županovega sina, seveda nepotističen.

Lokalni viri pravijo, da so vsi vedeli, s čim se Mitja Kontič ukvarja
Kdaj in zakaj se je Mitja Kontič začel ukvarjati s preprodajo drog, zaenkrat še ni znano. So pa za Požareport lokalni viri iz Velenja izrazili začudenje, češ zakaj ga že prej ni obravnavala slovenska policija, “saj so vsi vedeli, s čim se Mitja Kontič ukvarja”. Ob tem se seveda poraja vprašanje, ali so to vedeli tudi v stranki SD in nekdanja ministrica za pravosodje Andreja Katič, ki je bila dolgoletna sodelavka in zaupnica Bojana Kontiča. “Je torej možno oziroma povsem realno, če so vsi vedeli, s čim se mladi Kontič ukvarja, da je mladi Kontič – zaradi vseh teh družinsko-političnih povezav – pred organi pregona užival imuniteto oziroma povedano drugače, da je bil pri nas za slovensko policijo in pravosodje Mitja Kontič tako rekoč nedotakljiv,” se še sprašuje Požar in dodaja utemeljeno vprašanje, ali ga bodo skušali izvleči. Zanimivo bo tudi videti, kaj se bo v prihodnje dogajalo z aretiranim Kontičem – Vzhodno Sarajevo namreč spada pod Republiko Srbsko, del slovenske levice, zlasti krog Milana Kučana in Zorana Jankovića, pa ima izvrstne poslovne in politične odnose z Miloradom Dodikom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine