15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Ob 20. obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika je delegacija IJP položila venec ob Pučnikovem spomeniku, poklonili so se mu tudi v Evropskem parlamentu

Avtor: C. R, foto: Evropska pisarna Milana Zvera

Delegacija Inštituta dr. Jožeta Pučnika je položila venec pred novim Pučnikovim spomenikom na Brdu pri Kranju. Mineva dvajset let, odkar nas je zapustil dr. Jože Pučnik, ki ima največ zaslug, da je Slovenija postala samostojna in demokratična država.

Zato ga mnogi označujejo za očeta slovenske države ali državnosti, za nestorja slovenske države ipd. Dr. Pučnik je vodil koalicijo Demos v času prvih povojnih demokratičnih volitev, ki je po zmagi tudi uresničila temeljne programske cilje.

Zaslužen je, da se je v prelomnih časih slovenski narod politično poenotil glede strateških ciljev razvoja. V začetku leta 2003 je nehalo biti njegovo srce, a v našem spominu ostaja neponovljiva zgodba, ki jo je živel: kot disident v časih, ko je bilo to še smrtno nevarno, kot odločen in pogumen politik, sposoben hitrih in najpomembnejših odločitev, razumen, a tudi tenkočuten človek. Zato je spomin nanj trajni imperativ demokratično mislečih Slovenk in Slovencev.

Delegacija Inštituta dr. Jožeta Pučnika v sestavi dr. Andreja Valič Zver (predsednica IJP), Davor Kopše, mag. Branko Grims in dr. Milan Zver je položila venec pred novi Pučnikov spomenik na Brdu pri Kranju.

(Foto: arhiv EP)

Obletnico so prav tako zaznamovali v Evropskem parlamentu v Bruslju. Romana Tomc, Franc Bogovič in Milan Zver so položili cvetje k Pučnikovemu kipu v dvorani, imenovani prav po njem.

V Evropskem parlamentu pa so se dr. Jožetu Pučniku (v njegovi dvorani) poklonili evropski poslanici dr. Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine