11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

O, sveta preproščina! Politično korektne zdaj motijo tudi politično nekorektne razglednice revije Demokracija

Revija Demokracija in založba Nova obzorja sta izdali serijo desetih politično nekorektnih razglednic s karikaturami likovnega umetnika Lan Seuška. Ker je eden od kupcev eno izmed razglednic poslal tudi Mirovnemu inštitutu, so na uredništvo včeraj prišla vprašanja časopisa Dnevnik.
 
Novinar Dnevnika Uroš Škerl je napisal takole:
 
»Spoštovani, uredništvo Dnevnika je bilo obveščeno, da je ena od nevladnih organizacij prejela razglednico s podobo (ilustracijo) posiljene ženske, ki so jo posilili Afričani in muslimani (videti je, kot da so Arabci oziroma Turki). Avtor ilustracije je, kot je navedeno na razglednici, Lan Seušek, razglednico je izdaa založba Nova obzorja, prodajala pa jo je revija Demokracija (kot je razvidno iz tvita https://twitter.com/JozeBiscak/status/1044517483879825408).
Zanima me, ali je bil namen Demokracije, ki je tovrstne razglednice prodajala svojim bralcem v paketu 10 razglednic, ter namen avtorja Lana Seuška predstavljanje muslimanske/arabske/turške in afriške kulture kot posiljevalske (kot je mogoče sklepati iz ilustracije na razglednici). Če ne, kakšen je namen te razglednice? O čem govori?
Vnaprej hvala za odgovor,
Uroš Škerl K., novinar Dnevnika«
 
Odgovorni urednik Demokracije in pooblaščeni založbe Nova obzorja Jože Biščak mu je odgovoril:
 
»Spoštovani,
kot drugi založniki, ki izdajajo razglednice in voščilnice, družba Nova obzorja izdaja tudi razglednice. Ker smo želeli drugačne, kot so na trgu, kjer prevladujejo krajinski motivi in za nekatere priložnosti tudi šaljive karikature, smo se odločili, da z izdajo razglednic ujamemo trenutek nekega aktualnega časa, v katerem se nahaja Slovenija. 
Motivi so različni in na razglednici, ki jo omenjate, je eden od desetih motivov. To, da avtor Lan Seušek na tej razglednici prikazoval »muslimanske/arabske/turške in afriške kulture kot posiljevalske«, je izključno vaše sklepanje. Zato je Vaše vprašanje v tem delu zelo zlonamerno. A ker so največja umetniška dela pogosto napačno razumljena, Vam tega podtikanja ne zamerim, kajti vsi se ne moremo spoznati na vse. Vsak kupec si bo sam ustvaril mnenje, različna mnenja o neki stvari pa bogatijo javni prostor in odpirajo pot svobodi (umetniškega) izražanja. Lahko celo rečemo, da razglednice, ki smo jih izdali, podpirajo toliko opevano »diversity«, in da dajejo različnosti povsem nove dimenzije.
Razglednice so umetniško delo, nekakšen performans karikatur, ki se, samo da z drugimi izraznimi sredstvi, lahko postavi ob bok projektom Maje Smrekar ali Simone Semenič. Za svoj kontroverzen projekt je Smrekarjeva prejela celo Prešernovo nagrado, zato lahko povsem upravičeno pričakujemo, da bo Lan Seušek za svoje izredno umetniško delo prav tako deležem katere izmed etabliranih nagrad.
Lep dan Vam želim,
Jože Biščak«
 
Pozneje je v uredništvo prišel še Škerlev dopis, v katerem se zahvaljuje za pojasnilo. In še:

 
»Da sklepam zlonamerno, je pretirana oznaka. Do Demokracije ali Novih obzorij seveda ne gojim zlih namenov. Prav pa imate, ko pravite, da imamo različne poglede. Lep pozdrav, Uroš Škerl K.«
 
Razglednice po ceni 6,50 evra za komplet sicer lahko naročite po elektronski pošti  [email protected] ali nas pokličete na 01/24 47 200.
 

Prek spleta jih lahko naročite TUKAJ.

 

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine