13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

O levičarjih velja predstava, da poosebljajo strpnost. Ne bi mogli biti bolj v zmoti, pravi raziskava AEI

Piše: Kavarna Hayek

Danes je o liberalcih (levičarjih) ena najbolj v nebo vpijajočih napačnih predstav, da poosebljajo strpnost. Nič ne bi moglo biti bolj oddaljeno od realnosti.

V Sloveniji samo namig na družbenih omrežjih, med prijatelji ali celo med sorodniki in ožjimi družinskimi člani, da je Janez Janša kot predsednik vlade vendarle naredil veliko dobrega, spodbudi peno na ustih sogovornikov. In to pri ljudeh, ki pridigajo o strpnosti. Ja, kakopak, strpni so, razen – ko gre za desnico, SDS in Janeza Janšo.

Danes levičarji poosebljajo nestrpnost. Strpni niso do nikogar, razen do sebe. Tudi če nekdo, ki ima ideološko enake poglede, v določenem trenutku »zaide s poti«, z njim niso več usmiljeni.  Oni ti povedo, kaj reči in kako živeti. Če tega ne upoštevaš, te kaznujejo. Oni poosebljajo bigotizem: predavajo o strpnosti do različnih oseb in skupin, a so hkrati nestrpni so prepričanj drugih ljudi.

Enciklopedije strpnost običajno opredeljujejo kot »zmožnost ali pripravljenost, da se nekaj tolerira ali sprejema, zlasti pri mnenjih ali vedenjih, s katerimi se nujno ne strinjamo«. Ta (ne)strpnost, ki je pogosto tudi preizkusni kamen pravega prijateljstva, se najbolj pokaže pri stališčih, ki so različno ideološko ali politično opredeljena.

Raziskava, ki jo je izvedel Survey Center on American Life pri American Enterprise Institute (AEI) je pokazala, da levičarji (demokrati) dvakrat pogosteje razdrejo prijateljstvo zaradi ….

Nadaljevanje si lahko preberete TUKAJ.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine