11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

O Čeferinovih kvalifikacijah tudi italijanski mediji

foto: Gal Kovač (Nova24tv.si)

V petek, 2. septembra 2016, je revizijska komisija FIFE potrdila, da vsi trije kandidati za predsednika UEFA ustrezni. Za prestižno mesto so se potegovali Aleksander Čeferin, Michael van Praag in Ángel María Villar Llona. Izmed treh kandidatov je verjetno zgolj Čeferin dokazano lagal v svojem življenjepisu. O Čeferinovih lažeh je za italijanski Tuttosport spregovoril novinar Luka Perš. 

Novinar portala Prava je sprva spregovoril o izvoru zgodbe. Čeferinove krive navedbe je najprej objavil norveški portal Josimar Footbal, ki se primarno ukvarja prav z nečednostmi v nogometu. Luka Perš je nato prevzel pobudo: “V Čeferinovem življenjepisu, objavljenem na organih UEFA in NZS oziroma Nogometne zveze Slovenije, je zapisana trditev, da je bil član nogometnih klubov, da bi izpolnil pogoje za vstop v UEFA. Zahteval sem zapisnike občnih zborov NK Olimpija Ljubljana in Litija, klubov, ki jih je omenil med svojimi strokovnimi izkušnjami. Predvsem pregled ljubljanskih zapisnikov v obdobju med letoma 2006 in 2011 je pokazal, da Čeferin v tem obdobju ni imel nobene funkcije: imam uradne dokumente, zato je več kot očitno, da laže.”

Afera “Čeferin” je afera, ki bi morala zatresti evropski nogomet, a se to ni nikoli zgodilo. Podobno kot v primeru nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše tudi Čeferin ne more dokazati, da je izpolnil potrebne pogoje za izvolitev na mesto predsednika NZS. Če ne bi postal predsednik NZS, pa tudi ne bi imel potrebnih referenc za predsednika Evropske nogometne zveze.

Dokumenti iz Litije ne obstajajo
Perš nato pojasni, da iz Litije ni uspel pridobiti nobenih dokumentov, saj naj jih klub ne bi imel. Tedanji predsednik nogometnega kluba naj bi za norveški Josimar zatrdil, da Čeferin ni nikoli zasedal nobene funkcije v klubu.

Čeferinovo laganje je sedaj znano tudi italijanskim nogometnim navdušencem. (Vir: zajem zaslona, Tuttosport)

Laganje brez posledic
V Tuttosportu nato Perša vprašajo, kakšne so bile posledice po njegovih razkritjih. Perš odgovarja, da Nogometna zveza Slovenije ni sprejela nobenega ukrepa niti se ni nikoli odzvala na javna razkritja. “Kar je tudi razumljivo, saj ji predseduje Radenko Mijatović, Čeferinov osebni prijatelj,” pojasnjuje novinar in doda, da na hude (in dokazane op. a.) obtožbe ni bilo niti odziva niti v UEFA.

Podobno pot pa so ubrali tudi dominantni mediji. Laganje nekdanjega predsednika NZS so ignorirali, čeprav je laganje v življenjepisu hud udarec za kredibilnost vsakega posameznika. V Čeferinovem primeru pa je to še toliko huje, saj dejansko ni izpolnjeval zahtevanih pogojev za kandidaturo na tako visoko funkcijo, kot je najprej predsednik NZS in kasneje še predsednik UEFA.

“Čeferin je eden najvplivnejših slovenskih odvetnikov: osrednji mediji ga obožujejo in komaj poročajo o kritikah na njegov račun. Sam sem ponosen, da je Slovenec na mestu predsednika Uefe, vendar je laž o njegovih izkušnjah iz Olimpije prehuda. Zame je to eden največjih škandalov v evropskem nogometu. Ne vem, ali je bilo to namenoma skrito drugim članicam Uefe, vendar mislim, da bi morale zahtevati njegov odstop s položaja predsednika,” pojasnjuje Perš.
Na vprašanje, ali je pričakovati kak nov razvoj dogodkov glede Čeferinovega laganja, Perš odgovarja, da se bo okrog Čeferina še iskrilo, če ne zaradi laganja pa zaradi drugih afer. Omeni sumljive dodelitve kreditov Uefe NZS, ko naj bi Nogometna zveza Slovenije denar namesto za razvojne programe vložila v nakup lastniškega deleža stavnice Športne loterije.
Tuttosport je eden največjih italijanskih športnih medijev. Tretji po velikosti, za La Gazzetta dello Sport in Corriere dello Sport, je na voljo italijanskemu občinstvu trikrat na teden. Večji del časopisa je posvečen nogometu s posebnim poudarkom na ekipah Juventus in Torino.

 

NZS bi prodala svoj delež
Nogometna zveza Slovenije se je v teh dneh pojavljala v medijih predvsem v povezavi z namerami po prodaji Športne loterije Slovenije. To je monopolist na trgu športnih stav, od katerega je finančno odvisna Fundacija za šport, ki prodaji, razumljivo, ostro nasprotuje. Prodajo naj bi v zakulisju pripravljal Olimpijski komite, Smučarska zveza Slovenije in Nogometna zveza Slovenije.

Fundacija za šport (FŠO) je državnim organom in javnosti poslala dopis, s katerim ostro nasprotuje prodaji Športne loterije tuji korporaciji. Olimpijski komite, Smučarska zveza in Nogometna zveza, ki so skupaj večinski lastniki Športne loterije, se menda skrivaje dogovarjajo o prodaji njihovih lastniških deležev. V zvezi s prodajo je bila nedavno s strani SDS podana zahteva za sklic seje Odbora za finance. Več – TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine