0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

(NUJNO) Slovenija s soboto uvaja mejni nadzor s Hrvaško in Madžarsko; Opozicija je vlado svarila, ta pa ni želela poslušati!

Piše: C. R., STA, Nova24TV.si

Vlada Roberta Goloba je danes sprejela odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Nadzor bo Slovenija uvedla v soboto, so povedali na novinarski konferenci po seji vlade. Podrobnosti bo danes v Luxembourgu pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar, kasneje pa bo izjavo posredovala tudi policija.

Spomnimo. Vlada Roberta Goloba je sprva trdila, kako migracije sploh niso problem, in so šli v odstranjevanje ograje kljub porastu migracij. Niti porast kaznivih dejanj na račun migracij ni streznil premierja, da ne bi še ne dolgo nazaj vztrajal, kako naj bi bil najboljši način za upravljanje migracij njihova legalizacija. Kot kaže pa je sedaj vrag vzel šalo, saj so celo uspeli ugotoviti, da je zaradi migracijskega pritiska in razmer na Bližnjem vzhodu, kar je posledično privedlo do povečane stopnje ocene teroristične ogroženosti v državah EU, le smiselno iti v nadzor na notranjih schengenskih mejah.

Več držav je v luči migracijskega pritiska in razmer na Bližnjem vzhodu sprejelo odločitev, da uvede ali sprejme odločitev glede podaljšanja nadzora na notranjih schengenskih mejah. Evropska komisija je bila v ponedeljek s strani Avstrije obveščena, da se bo od 12. novembra letos do 11. maja prihodnje leto podaljšal nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki je bil sicer uveden že v času vrhunca migrantske krize. Velik pritisk na zunanje meje EU, azilni pritisk, grožnjo trgovine z orožjem in kriminalnih mrež zaradi vojne v Ukrajini in trgovino z ljudmi, so po poročanju STA opredelili kot razloge za svojo odločitev. Tudi Italija je Slovenijo v torek obvestila, da bo na račun spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu prišlo do nadzora na meji z našo državo. Uvedba nadzora se bo pričela izvajati v soboto. Najprej za 10 dni z možnostjo podaljšanja.

Opozicija je vlado svarila, ta pa ni želela poslušati
Ob dogajanju v Izraelu in Palestini so po besedah prisednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše celo največji skeptiki spoznali, da je vrag vzel šalo. Kot je dejal, bi bilo prav, da bi se Slovenija za nadzor na notranjih mejah odločila že pred Italijo. Pred tem pa da bi se pomagalo sosednji Hrvaški pri nadzoru zunanje schengenske meje z Bosno in Hercegovino. Janša pravi, da so v SDS na seji sveta za nacionalno varnost v mesecu juliju predlagali razpravo o povečanem številu nezakonitih prehodov, predlagali pa so tudi sejo na to temo, a so oba predloga arogantno zavrnili.

Poklukar in Šarec med podiranjem rezilne ograje. (Foto: STA)

Janša se je obregnil tudi ob izjavo premierja Roberta Goloba, ki je dejal, kako naj bi bila edina rešitev za nezakonite migracije, da se jih naredi zakonite. “Je edini predsednik vlade ali predstavnik države članice Evropske unije s takšnim stališčem,” je povedal Janša. Odločitev Italije je po njegovo dala vedeti, da očitno sosedje ne želijo več ignorirati problema nezakonitih migracij. “Vsem okrog nas je jasno, da Slovenija tega problema ne samo, da ga ne obvlada, ne želi ga obvladati,” je še dodal. V NSi ravno tako pravijo, da so na omenjeno nevarnost že dlje časa opozarjali. Odločitev o uvedbi nadzora se ji zdi pravilna, a se poraja vprašanje, če bo to zadosten ukrep. “Povedali smo, da je odstranjevanje ovir napačen signal migrantom,” je izpostavil poslanec NSi Janez Žakelj.

V času aktualne koalicije v Slovenijo vstopilo 72.166 nezakonitih migrantov

Septembra smo zabeležili prihod kar 8434 nezakonitih migrantov, kar je skoraj dvakrat več kot septembra lani, ko je bilo 4546 nezakonitih prehodov, in več kot šestkrat več kot septembra 2021, ko je bilo teh prehodov 1349. Podatki policije razkrivajo, da je bilo od januarja do septembra v Sloveniji zabeleženih kar 44.751 nezakonitih vstopov, kar je za 2,5-krat več kot v enakem obdobju lani, ko smo zabeležili 18.433 nedovoljenih vstopov. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka in Pakistana.

Med migranti je tudi veliko državljanov Bangladeša (2981), Rusije (2644), Turčije (1538), Indije (1510), Nepala (1341), Kube (1305) in Sirije (1087). Kar 5512 je državljanov drugih držav. Policijska uprava Novo mesto (77,6 odstotka) in Policijska uprava Koper (16,1  odstotka) sta zabeležili največ nezakonitih prehodov meje. Kar 43.271 migrantov je izrazilo namero podaje prošnje za azil, kar je skoraj trikrat več kot lani, ko je bilo teh 14.980.

Vir: Policija

Po aprilu 2022 smo bili priča trendu povečanega vdora preko slovenske meje, saj je tedaj Golobova vlada napovedala odstranjevanje ograje na meji in s tem dala migrantom jasen signal, da so v Sloveniji dobrodošli. V času Golobove vlade, od 1. junija 2022 do 30. septembra 2023, je v Slovenijo skupno vdrlo preko 72 tisoč migrantov, poroča Moja Dolenjska.

Vir: Moja Dolenjska

Več kot očitno je, da je bilo odstranjevanje ograj napačen signal migrantom. Posledice pa so tukaj. Dandanes je namreč nemogoče trditi, da se lahko med hojo v prestolnici počutimo enako varne kot včasih. A kaj, ko vladajoči opozoril opozicije kot tudi nekdanjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in nekdanjega direktorja policije Antona Olaja niso želeli upoštevati. Ker je velika nevarnost, da so med migranti z vojnih območij tudi pripadniki terorističnih skupin, lahko samo upamo, da se tudi pri nas ne ponovi scenarij, ki so mu bili priča ta teden v Bruslju.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine