16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

NUJNO: Notranji minister Aleš Hojs in direktor policije Anton Travner odstopila; Hojs o akciji NPU: “Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države.”

Notranji minister Aleš Hojs je na novinarski konferenci sporočil, da je premierju Janezu Janši danes ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Hojs je na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 odgovoril tudi na novinarsko vprašanje o današnjih hišnih preiskavah glede nakupov opreme v času epidemije. Pojasnil je, da o njih ni bil vnaprej obveščen, danes okoli 8. ure pa ga je namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica obvestil, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) izvaja hišne preiskave glede nabave zaščitne opreme v zvezi s kazensko zadevo oškodovanja javnih sredstev pri več osebah in na več lokacijah, med drugim tudi pri varovani osebi, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Uro za tem je prejel tudi obvestilo, da je bila ministru za čas hišne preiskave odvzeta prostost.

Spomnil je, da mu pooblastila ministra ne omogočajo neposrednega vpliva ali neposrednega vmešavanja v delo policije, a vendar meni, da je to, kar se dogaja danes, politično motivirano delo, da gre za politične postopke in v tej zvezi sprejema “politično odgovornost”. Tako je predsedniku vlade poslal svoj odstop, ki ga je ta tudi že sprejel. Delo ministra pa bo sicer opravljal, dokler se z odstopom ne bo seznanil DZ, je pojasnil.

Še pred svojim odstopom je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja, ki je sicer na dopustu, odstopno izjavo pa je poslal kmalu po tem, ko je tudi sam prejel obvestilo o hišnih preiskavah.

“Kot minister se nikoli nisem vpletal v delo policije, v smislu koga, kdaj in zakaj preiskovati. Moje stališče je vedno bilo, da je treba v tej državi narediti red za vse, torej da je treba kazniva dejanja preganjati,” je dejal. Ob tem pa, kot je dodal, ne more mimo dejstva, da imamo celo vrsto založenih kazenskih postopkov, zadev v predalih na tožilstvu in sodiščih. Zato je od direktorja policije zahteval, da izvede notranji nadzor nad delom NPU, direktorju policije pa dal po zamenjavi direktorja NPU jasno vedeti, da se s to njegovo odločitvijo strinja.

“Ne morem pa pristati na to, da očitno v naši državi policijo bolj kot direktor ali kot nekdo drug, ki bi jo moral, torej vsa struktura znotraj policije, usmerja tednik Mladina, usmerjajo tožilci, ki so se v preteklosti že izkazali kot tisti, ki pretežno vodijo postopke proti politično neprimernim osebam – torej zoper desnico,” je dejal. Po njegovih besedah gre očitno tudi v tem primeru zgolj za eno in edino željo: “diskreditirati nas ministre, predsednika vlade in doseči to, kar si nekateri neizmerno želijo, padec te koalicije in ohranitev vseh privilegijev, ki jim jih je – vključno s stranko SD – leta in leta dajala levosredinska koalicija, v kateri je stranka SD vedno sodelovala”.

“Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države,” je dejal minister. Globoka država je po njegovih navedbah rak rana slovenske družbe in tista, ki ovira, da nismo spodobna in verodostojna evropska država.

Vsekakor je jasno, da smo priča praktično državnemu udaru t. i. globoke države, ki še danes obvladuje številne podsisteme, v konkretnem primeru Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Kakšne bodo politične posledice današnjega dogajanja je v tem trenutku težko napovedati.

Vsekakor je dejstvo, da bo globoka država s pomočjo leve ekstremistične opozicije naredila vse, da zruši aktualno vlado…

Zadnje novice

Sorodne vsebine