28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

NPU izvaja hišne preiskave v Elektru Ljubljana, ki ga je v času spornih poslov vodil Golobov zaveznik! Lindav v nadzor NPU!

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Nacionalni preiskovalni urad izvaja hišne preiskave v Energetiki Ljubljana in sicer zaradi poslov iz leta 2019, ko je je družbo vodil dolgoletni direktor Andrej Ribič, sicer tesen zaveznik predsednika vlade Roberta Goloba, ki spada v njegov ožji krog elektro oligarhije. Pridržali so eno osebo in sicer srbskega poslovneža iz krogov družine Janković. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav pa je odredil nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na področjih odkrivanja in preiskovanja kriminalitete ter organizacijskih zadev.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes na območju Ljubljane izvajajo sedem hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, katerega je osumljenih pet fizičnih oseb, dve za izvršitev kaznivega dejanja, tri pa zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju. Eno osumljeno osebo so preiskovalci pridržali.

Osumljene osebe so pri opravljanju gospodarske dejavnosti, v povezavi z javnim naročilom, na podlagi katerega je bila sklenjena pogodba v višini 118 milijonov evrov med slovenskim javnim podjetjem in gospodarsko družbo iz tujine, zlorabile svoj položaj in si pridobile veliko protipravno premoženjsko korist v višini 3,5 milijona evrov, ki je bila delno že izplačana, in sicer v višini vsaj 650 tisoč evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 35 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Predkazenski postopek od leta 2020 dalje usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. Za kaznivo dejanje Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je po poročanju Siola odredil nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na področjih odkrivanja in preiskovanja kriminalitete ter organizacijskih zadev. (Foto: STA)

Oseba povezana tudi z družino Janković

Po informacijah portala Siol NPU izvaja hišno preiskavo v Energetiki Ljubljana, pridržana oseba je po naših virih srbski poslovnež Petar Komljenović. Razlog preiskave naj bi bile nepravilnosti, povezane z energetskim poslom pri gradnji nove plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni. Posel je leta 2019 dobila grška družba Mytilineos Holdings, za katero naj bi, kot so pisali na Siolu, lobiral Komljenović, ki je močno povezan z družino Janković, saj naj bi v preteklosti v davčnem postopku proti Juretu Jankoviću imel ključno vlogo pri njegovi obrambi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine