0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Novoizvoljena predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič v preteklosti označila Janšo za “velikega diktatorja”

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Poslanci so na današnji ustanovni seji za novo predsednico DZ izvolili Urško Klakočar Zupančič. Na tajnem glasovanju jo je podprlo 55 poslancev, 25 jih je glasovalo proti. Novoizvoljena predsednica je v nagovoru DZ po izvolitvi dejala, da je njena prva naloga doseči, da se v DZ vrne kulturno in spoštljivo javno komuniciranje.

“Lahko je ostro, vendar primerno argumentirano in nikoli osebno žaljivo.” Poslanskim kolegom je svetovala, da kadar javno kritizirajo, naj kritizirajo dejanja, ne oseb. “Na tak način dostojno pokažemo, da se z nečim ne strinjamo, vendar ob tem ne ranimo človekovega dostojanstva. Spoštovanje do govorca pa pokažemo tudi s poslušanjem. S pazljivim poslušanjem in razumevanjem se lahko izognemo marsikaterim konfliktom,” je prepričana.

A je Klakočar Zupančičeva zadnja, ki bi lahko drugim svetovala, naj osebno ne žalijo in naj komunicirajo tako, da ne ranijo človekovega dostojanstva. “Veliki diktator Janša“,..”zafrustriran osebek s kriminalno preteklostjo…” so njene besede, ki v trenutku pokažejo, da je sama osebno žalila in pokazala nespoštovanje.

“Predsednik DZ naj bi bila oseba z integriteto. Gre tudi za to, da funkcija ni zlorabljena in v nasprotju z etičnim kodeksom ter v škodo posameznika ali določene poslanske skupine. “Smrt janšizmu, diktatorji…so izrazi Klakočar Zupančičeve. Zadnja je, ki lahko razpreda o spoštovanju vseh”, pa je dejala poslanka SDS Anja Bah Žibert.

 

Nova predsednica DZ je dejala, da je bil državni zbor  in bo vedno prostor, kjer se krešejo besede in je prostor tako za usklajen dialog kot za soočanje različnih mnenj. “V zadnjem času je bil ta prostor prevečkrat izkoriščen za metanje žaljivk, za cinizem in za osebno obračunavanje med političnimi nasprotniki. Ljudje, ki so nas izvolili in nas spremljajo, pa tega nočejo. To nam na različne načine kažejo vsak dan in to so nam sporočili tudi na aprilskih volitvah, je ugotovila, medtem ko je sama večkrat javno obračunavala s premierjem.

Kljub temu da so med poslanci politične in ideološke razlike, se bo zavzemala za doseganje konsenza, kjer bo le mogoče, je napovedala. “Odločitve, ki jih bomo v naslednjih štirih letih sprejemali, bodo gotovo odločilno vplivale na življenje ljudi in njihovo prihodnost, zato se moramo zavedati odgovornosti, ki so nam jo zaupali vsakič, ko stisnemo gumb za ali proti,” je sklenila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine