7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Novodobni slovenski “kmečki upori” odmevajo tudi v ZDA: “Protestirajo proti zeleni agendi EU”

Piše: Andrej Žitnik (Noa24TV.si)

Novodobni slovenski “kmečki upori” odmevajo tudi v tujini. Ameriški Breitbart poroča, da se je 5000 kmetov udeležilo traktorskega shoda v Sloveniji, da bi protestirali proti zeleni agendi, ki jo v državi izvajajo nacionalni in evropski uradniki.

Na tisoče kmetov po Sloveniji se je prejšnji petek s svojimi traktorji podalo na ulice države, da bi protestirali proti pravilom zelene agende, ki veljajo v državi, so zapisali. Pri tem dodajo, da demonstracije spominjajo na podobne dogodke, ki se zdaj redno odvijajo v drugih državah EU, pri čemer so se vsi kmetje v Nemčiji, Flandriji in na Nizozemskem udeležili podobnih protestov proti zelenim pravilom EU.

Po poročanju portala Euractiv naj bi se protesta udeležilo okoli 5000 kmetov, ki so večinoma protestirali kot odziv na nedavno sodbo, ki omejuje uporabo pesticidov na določenih območjih zaradi strahu pred onesnaženjem vode.

Foto: STA

Kmetje so prav tako jezni zaradi zakonske zaščite volkov in rjavih medvedov v državi – oba naj bi bila vpletena v napade na živino – ter zaradi razširjene zaščite okoljevarstvenikov EU, ki vpliva na eno tretjino celotnega slovenskega kopnega, so zapisali v Breitbartu. Predstavniki kmetijskega sektorja zdaj zahtevajo, da vlada v desetih dneh ukrepa za omejitev številnih ukrepov, in opozarjajo, da bodo stopnjevali proteste, če zahteve gibanja ne bodo izpolnjene. Breitbart citira še predsednika Sindikata kmetov Slovenije Antona Medveda, ki je na protestu dejal, da so bili slovenski kmetje “žrtvovani za okoljske poskuse aktivistov in javnih uslužbencev”, nato pa dodal, da sta tako “zeleno podeželje kot nacionalna blaginja rezultat delo kmetov. Pričakujemo, da nas bodo sprejeli v desetih dneh. Če ne, bomo aktivnosti še okrepili”.

Na Nizozemskem dobili prokmetsko stranko
Breitbart spomni, da so se demonstracije sprva začele na Nizozemskem, kjer je tamkajšnja vlada zaradi strahu zaradi onesnaženosti z dušikom večkrat zagrozila s prisilnim zaprtjem kmetij, nato pa so se razširile v sosednji Nemčiji in Flandriji, v slednji pa so se kmetje zlili v dejansko prestolnico EU Bruselj, da bi izrazili svoje razočaranje nad okoljevarstvenimi cilji bloka. Čeprav sprva ni izzvalo nobenih  sprememb v vladnih upravah, je protestno gibanje leta 2023 končno začelo resno politično učinkovati, saj je na nizozemskih regionalnih volitvah v začetku tega meseca dokončno zmagala prokmetska stranka, ki je bila ustanovljena šele leta 2019.

Stranka FarmerCitizenMovement (BBB) naj bi zdaj imela največje število sedežev v senatu države, pri čemer nekatere stranke v vladajoči nizozemski koaliciji zdaj izražajo željo, da bi se predpisi EU, katerih cilj je izločanje kmetov iz poslovanja, omejili kot odgovor na glasovanje stranke.

Breitbart zaključi, da se slovenski uradniki zaenkrat zdijo, kot da bodo veliko bolj pripravljeni prisluhniti skrbem domačih kmetov, pri čemer državni minister za kmetijstvo vztraja, da “kmetje vedo, da smo na njihovi strani”, četudi se vseh protestnih zahtev “ne da rešiti čez noč”.

Traktorski upori, za katere vedo tudi v ZDA
Videti je, da so slovenski traktorski upori torej dovolj odmevni, da sežejo tudi čez lužo, sploh pa so zdaj polnopravni del mednarodnih protestov proti ekoludizmu, ki preveva ZDA in EU. V času politkolesarskih protestov je šlo za povsem notranje-politično zgodbo, kjer so opozicijski pomagači na ulici protestirali za padec vlade – malokdo v tujini je vedel, kaj se dogaja v Sloveniji z izjemo v tujino izvožene zgodbe iz druge roke, ki je ni nihče bral.  Videti je, da gre v tem primeru za t. i. “grass-roots” proteste, ki vzniknejo po inerciji nezadovoljstva, to pa ugotovijo tudi tuji mediji, ki jih začno pokrivati.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine