12.2 C
Ljubljana
četrtek, 5 oktobra, 2023

Novo vodstvo RTVS: Festivala Slovenska polka in valček ne bo

Piše: Nova24tv.si

Narodno-zabavna glasba, ki se je razvila iz ljudske glasbe, je na račun vrste različnih ansamblov razširjena in priljubljena po celotni Sloveniji. Navkljub temu da je jasno, da je omenjena zvrst glasbe v samem središču naše identitete, se nad njo na vsake toliko časa zliva gnojnica predvsem iz logov levega pola. Iz tega razloga nedvomno ne čudi, da ljudi zbode, ko vidijo, da javni medij, ki ga plačujejo prav vsa slovenska gospodinjstva, letos denimo ni posnel Festivala narodno-zabavne glasbe Ptuj, kot kaže pa ne bo niti festivala Slovenska polka in valček. Marsikdo se tako na tem mestu povpraša, če to pomeni, da bo narodno-zabavna glasba na javnem mediju postala nezaželena.

Iz leta v leto je javna televizija snemala Festival slovenske narodnozabavne glasbe na Ptuju, za katerega velja, da ima eno pomembnejših vlog v slovenski narodni glasbi. Po besedah organizatorjev je slednji  “skozi zgodovino obstoja ansamblom omogočal ustvarjanje prepoznavnosti, ob tem pa skrbel, da se je na državni ravni narodnozabavna glasba razvijala, da se je ohranjalo kakovostno glasbeno izražanje”. Kakorkoli, javna RTVS letošnjega 54. Ptujskega festivala narodnozabavne glasbe ni posnela, ampak jo je ekipa Radio televizije Veseljak.

V zvezi z omenjeno zadevo se je preko družabnih omrežij množično razširil zapis na strani Ptuj24: “Novo vodstvo RTV SLO se odpoveduje ptujskemu festivalu narodnozabavne glasbe. Po podatkih, letošnjega festivala niso želeli snemati in mu tako zagotoviti potrebnega arhiva in promocije. Šušlja se tudi, da bi naj novo vodstvo RTV SLO ukinilo festival Slovenska polka in valček, tečejo pa tudi pogovori za ukinitev oddaje V petek zvečer. Del velike slovenske tradicije, ki jo predstavlja narodnozabavna glasba, na javni RTV SLO več nima prostora.” 

Pod omenjeno objavo se je pričakovano zvrstil kup zgroženih komentarjev v smislu: “Pol pa je najboljše, da protestiramo. Kaj bomo pustili, da nam ukinejo še te malo slovenske glasbe.”, “Takoj ukinitev rtv prispevka grozaaaa tako nic ni pametnega za gledati sedaj pa še bolj ne bo”, “Naj ukinejo sami sebe….ne glede kdo je kriv!!”. Se je pa med drugimi oglasil tudi uporabnik Facebooka, ki pravi, da kot dosedanji režiser ptujskega festivala demantira te novice, in pravi, da naj bi bili organizatorji festivala tisti, ki so odpovedali sodelovanje z RTVS. Ker gre za javni medij, ki ga financirajo vsa slovenska gospodinjstva, in bi se od slednjega pričakovalo, da prispeva k ohranjanju slovenske tradicije, smo se odločili, da jih povprašamo za komentar. Ko ga prejmemo, ga objavimo naknadno.

Festivala Slovenska polka in valček ne bo
Odjeknila je novica, da Slovenija letos ne bo organizirala festivala Slovenska polka in valček, širiti pa so se začele govorice okrog ukinitve glasbeno-razvedrilne oddaje V petek zvečer. Odgovorni urednik Razvedrilnega programa na TV Slovenija, Vanja Vardjan, je v zvezi s tem za portal E-Maribor potrdil, da festivala Slovenska polka in valček letos res ne bo. Razlog za to naj bi se skrival v premajhnem številu prijavljenih ansamblov. Oddaja V petek zvečer po njegovih besedah vsaj letos ostaja.

Ker so si v preteklosti so si na drugem radijskem programu Radia Slovenija že privoščili teptanje narodnozabavne glasbe, ko so gostili raziskovalca popularne kulture dr. Petra Stankovića, ki je glede tistih, ki poslušajo narodnozabavno glasbo povedal: “Ljudje, ki poslušajo to glasbo, živijo v tem svetu in razmišljajo izrazito uniformno: ena vrednota, en narod ‒ v nekem trenutku bodo rabili samo še enega voditelja, pa bomo tam, kjer ne bi radi bili,” je marsikdo še toliko bolj občutljiv, ko opaža, da se iz tega ali drugega razloga vedno manj prostora namenja narodnozabavni glasbi. Ker številnim ta vrst glasbe obuja lepe spomine iz otroštva in nacionalno zavest, bi bilo res žalostno, če bi v času “depolitizirane” javne televizije prišlo do njenega omejevanja.

N. Ž.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine