26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Novinarska konferenca je potrdila, da je šlo pri razpisu, katerega vsebine nista znala razložiti ne Ajanović Hovnikova ne Vidmar, samo za črpanje denarja!

Piše: T.B. (Nova24tv.si) 

Čeprav ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik vztraja, da je v zvezi z razpisom za nevladne organizacije ravnala zakonito in transparentno, je sredina novinarska konferenca dokazala prav nasprotno – še bolj je jasno, da se je šlo izključno za črpanje finančnih sredstev, saj kako je možno, da niti ministrica niti predsednik strokovne komisije za izvedbo postopka javnega razpisa nista znala pojasniti, kakšen je bil vsebinski namen razpisa? Prav ste prebrali.

Ne ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ne predsednik strokovne komisije za izvedbo postopka Luka Vidmar nista znala pojasniti, kakšna je bila vsebina javnih razpisov, na podlagi katerih so nevladnim organizacijam podelili 10 milijonov evrov. Vidmar je bil vidno razburjen, ko ga je novinar spraševal o vsebini razpisov, na podlagi katerih so delili denar. Kot smo poročali, se ministrica v zadnjih dneh sooča s številni očitki glede svojega delovanja. Najprej je javnost razburila afera New York, zdaj pa se je središču pozornosti znašla tudi zaradi podeljevanja denarja ministrstva za javno upravo (MJU).

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik trdi, da je delovala transparentno in zakonito in da še vedno uživa podporo premierja vlade Roberta Goloba. Po mnenju ministrstva za javno upravo (MJU) so nekatere navedbe, ki so se v zvezi z razpisom “za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic” pojavile v medijih, napačne. Predsednik strokovne komisije za izvedbo postopka omenjenega javnega razpisa Luka Vidmar je zatrdil, da je bil celoten razpis izveden v skladu z veljavnimi predpisi, vendar je na novinarski konferenci dokazal, da se mu niti ne sanja, kam in zakaj je šlo 10 milijonov.

Na vprašanje, kaj je bil ključni namen razpisa, je Vidmar dejal, da je ta viden iz razpisne dokumentacije, njegov izraz na obrazu pa je bil več kot očiten – da se mu niti malo ne sanja. Obrnil se je proti ministrici Ajanović Hovnik, v pričakovanju, da bo ta odgovorila. Pa niti ona ni znala pojasniti. “Verjetno kot predsednik razpisne komisije veste, kaj je tisto, kar je najbolj pomembno prispevalo k civilni družbi,” je nadaljeval novinar, Vidmar pa je začel prelagati papirje pred sabo, v upanju, da najde odgovor. “Samo trenutek,” je dejal in dodal, da je “odvisno od sklopa do sklopa, saj javni razpis je bil objavljen v Uradnem listu in si lahko preberete,” se je izgovoril Vidmar, ki prav tako ni znal pojasniti, na podlagi česa so bila sredstva dodeljena CER-u.

Nenavadno je, da predsednik strokovne komisije ne zna pojasniti, na podlagi česa je bil podeljen denar
Eden od novinarjev je Vidmarju očital, da se mu zdi “nenavadno, da je se je tako študiozno lotil predstavitev, z vsemi datumi”, da pa ne zna pojasniti, na podlagi kakšne vsebine so NVO dobili denar. Vidmar se je izgovarjal, da gre za 76 vlog, ki so “debel špeh” in da “bi rad videl junaka, ki lahko to odgovori”. Vidmarju je bilo več kot očitno neprijetno odgovarjati na konkretna vprašanja novinarja, vendar ta ni odnehal. Namesto odgovorov je ena od prisotnih novinarje usmerjala na spletno stran, kjer si lahko dodatno objavljene informacije preberejo, kar je še bolj nelogično, saj je bila konferenca sklicana ravno z namenom, da se zadeve razjasnijo in obrazložijo s strani tistih, ki so imeli pri podeljevanju sredstev na podlagi javnega razpisa največ pristojnosti, torej ministrica in predsednik strokovne komisije.

Vidmar ni poznal niti ene vsebine vlog
Pred naslednje dejstvo ga je postavila druga novinarka, ki mu je očitala, da je bil prav Vidmar eden od dveh ocenjevalcev, ki je ocenjeval javne razpise. Kako je torej možno, da Vidmar vsebine vlog ne pozna? Niti ene? “Glejte, 76 vlog, 13 ocenjevalcev, je pa tko, mislim, da smo tudi Mladini že posredovali sklepe …,” je nadaljeval Vidmar. Naj omenimo, da je celo Mladina po pregledu sklepov zapisala, da “v zapisnikih sej razpisne komisije ni ne duha ne sluha o razpravah komisije o potrebnih spremembah razpisa, kaj šele predlogov sprememb razpisa, ki jih zdaj v obrambo ministrice javno omenja njen uslužbenec Luka Vidmar” in zaključuje, da je “neprepričljivo, da zdaj predsednik komisije javno zatrjuje, kako je sprememba razpisa izšla iz komisije – in ne ministrice.” Vrednost celotnega razpisa je okoli 10,6 milijona evrov, v prvem krogu, ki je bil zaključen 15. maja, pa je bilo za sofinanciranje projektov in programov nevladnih organizacij na razpolago okoli 6,9 milijona evrov sredstev.

Foto: STA

Med prejemniki zajetnega deleža javnega denarja je tudi zavod IPES – Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor, ki ga vodi Kaja Primorac, sicer dolgoletna prijateljica ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Primorac je sicer tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, ki sta ga ustanovili skupaj z Ajanović Hovnik.

Ampak ministrica ima še kar “čisto vest”
Kot ministrica imam popolnoma čisto vest,” je poudarila na današnji novinarski konferenci. Ker pa se zaveda, da je sum padel na celotno izvedbo razpisa in na samo ministrstvo, da je morda v tem primeru ravnalo sporno, bodo naročili tudi zunanjo revizijo, potem ko je že podpisala izredno notranjo revizijo, ki bo opravljena v novembru. Ministrica je tudi spomnila, da je komisiji za preprečevanje korupcije že podala prijavo in zaprosilo za napotilo, kako ravnati v tem primeru. “Upam, da bodo zadevo pregledali pristojni organi,” pravi. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da ves čas ravnajo transparentno in so zato vso dokumentacijo objavili tudi na spletnih straneh.

Foto: STA

Kar zadeva službeno pot v New York, je Ajanović Hovnik pojasnila, da je temeljit pregled pokazal, da obstaja “nekaj organizacijskih težav”, ki so jih že začeli odpravljati. Hkrati so ugotovili tudi sume o nepravilnostih pri izdaji njene letalske karte, zato so že stopili v stik z agencijo, ki je letalsko vozovnico prodala. Če pri agenciji ne bodo naleteli na sodelovanje, pa so po besedah ministrice pripravljeni tudi iti v tožbo. Glede napovedane interpelacije, ki so jo zoper njo napovedali v SDS, se bo ustrezno odzvala, ko bo interpelacija vložena, je napovedala. Pojasnila je tudi, da zaenkrat ne vidi razloga, da bi se umaknila od pogajanj v javnem sektorju. Če bodo takšne zahteve, se pa tudi lahko umakne.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine