12.9 C
Ljubljana
petek, 22 oktobra, 2021

Novinarka Nova24TV Marjanca Scheicher po “bližnjem srečanju” z varnostnikom premierja Šarca: »Ko v Sloveniji premierju zmanjka argumentov, nad novinarko pošlje varnostnike!«

“Še vedno sem v šoku. Tega, da me bo Šarčev varnostnik zagrabil za roko in tako grobo preprečil opravljanje mojega novinarskega dela, si nisem niti zamišljala, kaj šele pričakovala. Obračunavanje z novinarko na tako podel način bi pričakovala v kakšni nerazviti, diktatorski državi, ne pa v Sloveniji. Ko tam voditeljem zmanjka argumentov, nad ljudstvo pošljejo vojsko in ga utišajo. Ko v Sloveniji premierju zmanjka argumentov, nad novinarko pošlje varnostnike,” je po incidentu Šarčevega varnostnika povedala novinarka Nova24TV Marjanca Scheicher, ki napoveduje, da ne bo odnehala v iskanju odgovorov. Novinarski ceh pa se je še enkrat pokazal, da ni vreden svojega imena. Namesto, da bi dejanje Šarca in njegovega varnostnika obsodili, so se raje zavili v molk. Pretvarjajo se, da se sploh ni nič zgodilo.

 

Novinarsko delo je velikokrat nehvaležno. Ne da bi poveličevali svojo vlogo, so pogosto prisiljeni igrati vlogo Sokratovega nadležnega obada. Temu se ne da izogniti, njihovo delo je konec konec pridobivanje informacij, ki jih nasprotna stran po navadi ne želi razkriti. V petek, 4. oktobra 2019, je novinarka Nova24 TV Marjanca Scheicher bila deležna skrajno neprimerne obravnave.

Ko je prišel čas za zadnje vprašanje, jo je varnostnik pograbil za roko in ji ni pustil, da bi postavila vprašanja premierju Šarcu, ki je že cel teden na tnalu zato, ker naj bi svoji domnevni ljubici N.H. prek svojega državnega sekretarja za državno varnost Damirja Črnčeca priskrbel službo pri Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (SOVA). Novinarski ceh pa se je še enkrat pokazal, da ni vreden svojega imena. Namesto, da bi dejanje Šarca in njegovega varnostnika obsodili, so se raje zavili v molk. Pretvarjajo se, da se sploh ni nič zgodilo.

Ko opravljanje novinarskega dela postane nevarno
Ko je premier Šarec na 24. jesenskem kmetijskem obrtnem sejmu v Komendi dajal izjavo za novinarje in so prišla na vrsto vprašanja, je bila med njimi prisotna tudi Scheicherjeva, ki jo je zanimalo kdo točno laže, Šarec, ali Bojan Požar, ki je trdil (in še vedno vztraja), da je Šarec priskrbel zaposlitev na Sovi svoji ljubici N.H. Za razliko od ostalih zbranih novinarjev, je Scheicherjeva želela ugotoviti ali je res šlo za zlorabo pooblastil.

Nedopustno ravnanje z novinarko
V zahvalo za dejansko opravljanje novinarskega dela na terenu, pa je bila deležna grobe obravnave. Na videoposnetku je namreč jasno, da so ji dovolili še eno vprašanje, a ko je Šarec videl kdo sprašuje, se je obrnil in začel korakati stran.

Scheicherjeva se je podala za njim in želela postaviti vprašanje, na tej točki, pa so vmes posegli Šarčevi varnostniki. Medtem, ko ji je prvi želel zapreti pot s svojo roko, je drugi 160-centimetrsko novinarko pograbil za roko, kar je vidno tudi na posnetku.

“Še vedno sem v šoku. Tega, da me bo Šarčev varnostnik zagrabil za roko in tako grobo preprečil opravljanje mojega novinarskega dela, si nisem niti zamišljala, kaj šele pričakovala. Obračunavanje z novinarko na tako podel način bi pričakovala v kakšni nerazviti, diktatorski državi, ne pa v Sloveniji. Ko tam voditeljem zmanjka argumentov, nad ljudstvo pošljejo vojsko in ga utišajo. Ko v Sloveniji premierju zmanjka argumentov, nad novinarko pošlje varnostnike,” je za Nova24TV povedala Scheicherjeva, ki napoveduje, da ne bo odnehala v iskanju odgovorov.

(foto: Nova24 TV)

Obenem se Scheicherjeva zaveda nevarnosti. “Ne morem mimo Mira Petka, s katerim so pred leti ravno zaradi novinarskega dela grobo obračunali. Ali tudi mene čaka isto? Nekateri me že opozarjajo, naj bom previdna,” pravi novinarka Nova24TV.

Na tej točki bi pričakovali, da bodo preostali novinarji povzdignili glas in stopili v bran stanovski kolegici. Namesto tega so bili tiho. Na tej točki bi pričakovali, da bo reagiralo Društvo novinarjev Slovenije, a ni bilo ničesar.

Molk društva novinarjev
Še enkrat se je pokazalo, da so preštevilni novinarji zgolj lakaji v službi oblasti. O tem dovolj povedo nedavni prestopi nič koliko novinarjev s POP TV in RTV Slovenija v vrste LMŠ in SD, kjer so postali evroposlanci, piarovci in podobno.

“Glede na to, kdo vse je včlanjen v DNS, niti ne pričakujem njihovega odziva v zvezi z napadom Šarčevega varnostnika name,” pravi Scheicherjeva. “Novinarji osrednjih medijev so namreč že večkrat pokazali – posredno in neposredno – komu služijo. Hkrati pa je to tudi žalostna podoba Slovenije, ko je očitno dovoljen fizičen obračun z novinarko, da se ji prepreči opravljanje dela, pa nihče niti ne pisne.”

(foto: Nova24 TV)

Več kot jasno postaja, da take vrste društvo novinarjev ni namenjeno ničemur drugemu kot služiti vladajoči politični garnituri, namesto, da bi, kakor to radi trdijo sami, dejansko predstavljali tako imenovano 4. vejo oblasti.

Pri tem je Scheicherjeva opozorila na zapis v Mladininem članku Povoženi intervju, ki je bil objavljen 17. avgusta 2018, kjer so zapisali, da si vsak napad na novinarja “zasluži še toliko večjo pozornost in odločno obsodbo”. Očitno to ne velja tokrat. “Tokrat nobene pozornosti, še manj obsodbe. Dvoličnost po levičarsko, ni kaj,” pravi Scheicherjeva.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine