0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Novinarji Reporterja po poti Mladine – sedaj so se tudi oni pridružili POP TV in drugim pri promoviranju Šarca!

V času, ko je POP TV ekskluzivno poročal o tem, kako je sosednja Hrvaška s pomočjo posrednika Ivana Tolja poskušala pritiskati na njihovo poročanje v zvezi s prisluhi Sekolec-Drenik v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško, je kmalu postalo jasno, da se za medijskim cirkusom okrog tega skriva kemija med POP TV in Šarčevo LMŠ. Očitno pa se je pri promociji Šarca mainstream medijem pridružil tudi Reporter, ki pa je z objavo velikega nekritičnega intervjuja poskrbel za promocijo Šarca v luči približevanja evropskim volitvam. Spomnimo, da je Reporter že septembra ob izvolitvi Šarca za predsednika vlade zapisal, da bi “manko političnih izkušenj Šarec lahko nadomestil kar s svojo dolgo imitatorsko kariero?!”, kar je naravnost bizarno in neodgovorno.

 

Reporter je le še bleda senca tistega, kar je nekoč bil. Kritičen medij, ki so ga iz ostankov uničenega Maga ustanovili njegovi novinarji, da bi razbijal enoumno medijsko krajino, vselej servilno do tranzicijske levice. Po prevzemu Reporterja s strani medijskega tajkuna Martina Odlazka pa gre temu tedniku le še na slabše, saj med njim in drugimi mediji ni več pravzaprav nobene razlike. Vsi se namreč največ ukvarjajo z opozicijo in napadi na Janeza Janšo, medtem ko je kritika oblasti, kar bi moralo biti temeljno vodilo vseh medijev, povsem odsotna. Še več: dogajajo se servilni piar članki za namene promocije Marjana Šarca, kot to uspešno počne praktično celoten ‘mainstream’.

Kot je splošno znano, ima močan vpliv na uredniško politiko Reporterja njegov nekdanji kolumnist in sedanji Šarčev svetovalec za varnost Damir Črnčec, kar se nedvomno vidi po sami vsebini. Črnčec je namreč v stalnih stikih z urednikom Silvestrom Šurlo, tovrstna incestna razmerja med izvršilno oblastjo in medijem pa zagotovo ne vplivajo pozitivno na medijsko neodvisnost ter objektivnost.

V intervjuju, v katerem je razvidno, da je šlo za skrben in v naprej pripravljen pogovor s serviranimi vprašanji, je Šarec poudaril, da bolj kot kdo pritiska nanj, manj bo dosegel. “Po kitajskem horoskopu sem kača. Ko hodiš po gozdu, se me izogni, če pa me boš pohodil, te bom pičil,” je prav o sebi povedal Marjan Šarec, ko ga je Reporter v lasti tajkuna Martina Odlazka spraševal o njegovih srečanjih z Janezom Janšo pred volitvami.

Šarec je prav tako komentiral obveščevalno vojno med slovensko in hrvaško stranjo, pri čemer se je osredotočil zlasti na obnašanje opozicijskih strank. Spregovoril je o odnosih z nadkoalicijsko Levico, Matejem Toninom, Zmagom Jelinčičem, pojasnil navodila, ki jih je dal ministru Jerneju Pikalu glede uresničitve odločbe ustavnega sodišča o financiranju osnovnega šolstva. Poleg tega, da je pojasnil, kakšne reforme ima vlada v pripravi, je komentiral tudi svoj odnos z zadnjim predsednikom Komunistične partije Slovenije Milanom Kučanom  in spregovoril o ljudeh, ki nanj vplivajo. Poleg tega, da se je v odgovoru dotaknil teme evropskih volitev, je povedal, kdaj je nazadnje bral berilo v domači cerkvi v Šmarci pri Kamniku.

Enkrat poročajo tako, drugič spet drugače
Celoten intervju Šarca predstavlja v pozitivni luči, kar je nedvomno skregano z vso zdravo logiko, glede na to, da so v zvezi s prisluškovalno afero in poročanjem POP TV pisali, da “gre za partikularno zgodbo Šarca in največje komercialne televizije pri nas”. Pri čemer pojasnjujejo: “Afere z ‘razkritjem’ hrvaškega prisluškovanja v zadevi arbitraža ne bo unovčila Slovenija s svojimi nacionalni interesi. Naša država zaradi tega ne bo niti za gram težja niti ne bo Hrvaška niti za gram lažja v mednarodnem okolju. Niti to ne bo vplivalo na postopek naše tožbe zoper južno sosedo zaradi neuveljavljanja arbitražne odločbe o meji. Vse kaže, da gre pri zgodbi o tem, da je hrvaška obveščevalna služba SOA prisluškovala slovenski strani v času arbitraže o meji in o pritisku s hrvaške strani, da televizija POP TV te zgodbe ne bi objavila, za premišljeno igro premierja Šarca. Sploh je smešno, da skuša nekdo štiri leta po objavi prisluhov med slovenskih arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko MZZ Simono Drenik pri arbitraži zadevo prodajati kot veliko razkritje.”

Marsikdo, ki spremlja medije, je opazil, da je Reporter povsem prestopil na drug prag glede poročanja. Poslanec SDS Žan Mahnič je na družabnem omrežju Twitter zapisal: “A veš tisto, ko na vsake toliko časa za potrebe bralcev kritiziraš premierja in njegovo stranko, potem te pa njegova desna roka in nadurednik revije Reporter pokliče, da naredi intervju z njim in kot pravi piškotar takoj letiš na Gregorčičevo izpolnit voljo najvišjega? No, to!” Med komentarji uporabnikov Twitterja je mogoče najti tudi takšne, kot je ta: “Prodane duše povabijo E. T. na pijačo. In vsi so izgubljeni v vesolju.”

Več kot očitno je, da držijo besede prvaka SDS Janeza Janše, ki jih je izrekel na začetku leta, potem ko se je revija Reporter spravila nad stranko SDS v zvezi z referendumi o zakonu o zloglasnem drugem tiru, ki jih je organiziral Vili Kovačič kot pobudnik. Poudaril je, da revija Reporter po tajkunskem prevzemu očitno vse bolj izgublja kakovost in gre še hitreje po poti Mladine, za katero pa se ve, da je že zdavnaj izgubila kompas oziroma zdravo pamet. Očitno živimo v državi, kjer so mediji, ki se držijo načel, le še redke izjeme. Žalostno, kako so se nekateri pripravljeni prodati.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine