24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Novinar RTVS po sledeh Golobovega računa v Bukarešti: odprtje računa z ukradeno identiteto je nemogoče

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Še vedno niso povsem razčiščene okoliščine odprtja bančnega računa predsednika vlade Roberta Goloba v romunski Bukarešti. “Odprtje računa z identiteto, ki jo nekdo ukrade komu drugemu, je po njihovih besedah (Raiffeisen) tako rekoč nemogoča. In prav to so mi potrdili tudi na predstavništvu GEN-i v Bukarešti njihovi zaposleni – tudi oni trdijo, da je to praktično pri njih nemogoče,” je novinar javne RTVS Gašper Petovar poročal v javljanju iz Bukarešte. Ker je tranzicijska levica navajena, da večino časa povsem obvladuje poročanje javnega medija, ji omenjeno poročanje nikakor ni po godu. A zato se danes med novinarskimi aktivisti politično stavka, Golob & Asta Vrečko pa zahtevajo odstop vodstva RTV Slovenija,” se v luči dogajanja sprašuje dolgoletni raziskovalni novinar Bojan Požar. 

Peščica političnih aktivistov na RTVS, ki ne slavi po nepristranskem poročanju, protestira, ker naj bi se poglabljal pritisk na novinarsko avtonomijo, se kršili programski in profesionalni standardi, nadaljevali in stopnjevali  samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine. Poleg “netransparentnega” kadrovanja pa vodstvu stavkajoči očitajo slabo poslovanje RTVS, čeprav je bilo prvič po letu 2015 zaznati, da je RTV Slovenija poslovala s pozitivno ničlo. Kot da to ne bi zadostovalo, se je sedaj oglasila še ministrica za kulturo Asta Vrečko iz vrst koalicijske Levice, ki je ob današnji stavkovni dejavnosti ocenila, da to dejanje priča o resnosti razmer v nacionalni medijski hiši. Ker po njeno RTV Slovenija na ta način ne more opravljati svojega poslanstva, je vodstvo hiše po poročanju STA pozvala k odstopu.

Brez dveh osebnih dokumentov odprtje računa ni mogoče
Gre za račun, ki je bil odprt pri banki Raiffeisen, premier Robert Golob pa trdi, da ga ni odprl sam, ampak mu je nekdo ukradel identiteto. Ne dolgo nazaj je Golob javnost seznanil, da kraje identitete ni prijavil romunski policiji, ampak tamkajšnjem tožilstvu. Ekipa RTVS je šla po sledi primera. Gašper Petovar, ki je obiskal Bukarešto, je v javljanju za Dnevnik ob 13. uri povedal, da je govoril z zaposlenimi na Gen-I in banki, ki so mu dali vedeti, da je praktično nemogoče odpreti bančni račun z ukradeno identiteto. “Tujec, ki želi pri njih odpreti račun, potrebuje dva osebna dokumenta – potni list in osebno izkaznico, s čimer pokaže, da je to on. Obstaja tudi možnost odprtja računa na daljavo, pri čemer je takrat treba pokazati prav tako oba osebna dokumenta prek spletne kamere, hkrati pa je potrebno tudi digitalno potrdilo SIGEN-CA”, je pojasnil.

Ker omenjeno poročanje ni po volji predsedniku vlade, nikakor ne preseneča, da je ta v nedavni oddaji STOPkast odkrito grozil drugače mislečim s kazenskim pregonom, se javno pohvalil z inšpekcijami, s katerimi oblast nadleguje odgovorne z zakonito podeljenimi mandati, predvsem pa med vrsticami napovedal pogrom nad trenutnim vodstvom RTV. Priznal je, da je njegova politična stran storila napako in da bi morala najprej politično prevzeti RTV in šele nato začeti z depolitizacijo. “Hoteli smo skupaj s civilno družbo preskočiti to fazo, po kateri bi Svoboda prevzemala RTV. In to je bila naša napaka,” je namreč dejal.

Potem ko je oblast poskrbela za pritisk na ustavno sodišče, konkretno je predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič na sodišče samovoljno podala predlog za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča v zvezi z odločanjem Ustavnega sodišča RS o spornih členih novele zakona o RTVS, čeprav dejavnost ustavnega sodnika pred nastopom funkcije na Ustavnem sodišču RS ni razlog za izločitev, se je tako imenovani “depolitizaciji” sedaj pridružila še kulturna ministrica Asta Vrečko, ki vodstvo javne televizije poziva k odstopu. V izjavi je izrazila podporo stavki in stavkajočim izrekla priznanje za pogum in odločnost. Ob tem je še opozorila, da je usoda RTV trenutno odvisna od odločitve ustavnega sodišča, ki je do končne odločitve zadržalo izvrševanje pri delu novele zakona o RTV Slovenija, ki je začela veljati 28. decembra lani. “Slovenska javnost, ki je nov zakon o RTV Slovenija potrdila tudi na referendumu, ima pravico do neodvisnega javnega servisa, v katerega politika ne bo več posegala tako kot zadnjih 20 let. Prepričana sem, da je dovolj sprenevedanja trenutnega vodstva o tem, da deluje v interesu RTV in njegove avtonomije,” je dejala in s tem dala jasno vedeti, kako si želi, da odloči sodišče. S tem bi namreč vladajoči prevzeli javni servis, kjer bi bil prostor le za enostransko poročanje. Ker je brez kritičnega poročanja mogoče vladanje, ko nimaš pokazati kaj konkretnega, kar je v korist državljank in državljanov, ne čudi, da so stavkajočim podporo izrazili tudi v koalicijskih Gibanju Svobodi in Levici.

Medtem ko oblast skupaj z aktivisti povsem po nedemokratično izvaja pritisk na sodno vejo oblasti in javni medij, čigar delovanje so primorana financirati prav vsa slovenska gospodinjstva, direktor Televizije Slovenije Uroš Urbanija sporoča, da danes delajo. “Ekskluzivno iz Bukarešte Gašper Petovar ob 19.00 za TV Dnevnik danes preiskujemo zgodbo o domnevno ukradeni identiteti našega PV Goloba,” sporoča Urbanija. Glede na pozitivne odzive je mogoče videti, da se ljudje poročanja o izredno sumljivi zgodbi, kjer so banke že same povedale, da se kaj takšnega v EU bančnem sistem ne more zgoditi brez vednosti osebe, izredno veselijo, potem ko so bili priča dolgotrajnem obdobju neuravnoteženega poročanja.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine