11.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 3 oktobra, 2022

Novica o pismu “intelektualne elite”, ki je pozvala vlado k “razumnemu oblikovanju stališča do vojne v Ukrajini”, prišla do tujih medijev

Piše: Ana Hribar (Nova24tv.si)

“Zelo, zelo veliko razočaranje. Slovenija je bila ena prvih držav, ki je po invaziji obnovila diplomacijo z Ukrajino in to je bila spoštovanja vredna odločitev. Prosim, Slovenci, ne kvarite svojega ugleda iz političnih razlogov.” je bil le eden od komentarjev na Twitterju, vezan na pismo slovenskih intelektualcev novi vladi, kjer pozivajo k oblikovanju drugačnega stališča do Ukrajine.

Vest o pismu slovenskih intelektualcev, ki so novo vlado pozvali k “razumnemu oblikovanju stališča do vojne v Ukrajini” in domnevni “razorožitvi” Ukrajine, je prišlo celo do tujih medijev, ki so poziv obsodili. Kljub mnogim očitkom, ki so jih imeli avtorji pisma za vlado Janeza Janše in njegovemu stališču do Ukrajine, češ da kvari ugled Sloveniji, je s tem enim pismom slovenska “intelektualna elita” slovenskemu ugledu prizadejala neprimerno več škode, kot jo je kadarkoli Janša.

Pismo oziroma poziv slovenskih intelektualcev, ki je pozvalo k “razumnemu oblikovanju stališča do vojne v Ukrajini” in k uresničevanju zaveze iz koalicijske pogodbe, da bo vlada na področju zunanje in obrambne politike izhajala iz “ustavnega načela mirovne politike ter kulture miru in nenasilja”, je zavihralo v tujino in sprožilo val kritik na račun nove vlade pod vodstvom Roberta Goloba in ustanoviteljem Gibanja Svoboda.

 

Med podpisniki pisma sta tudi oba še živeča nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk in kolikor so želeli v pismu pojasniti, da sicer ni nikakršnega dvoma, da je ruski predsednik Vladimir Putin z ukazom o napadu na Ukrajino zagrešil “neizbrisljiv vojni zločin”, so kljub vsemu pozvali k “razumnemu oblikovanju stališča do vojne v Ukrajini” oziroma na nek način “razorožitvi”, kar pa dejansko sploh ne čudi, glede na to, da je Milan Kučan pri razorožitvi že sodeloval. Slovenija ni pozabila.

Kot pa tudi ne bodo pozabile ostale evropske članice in pa skoraj cel svet poguma nekdanjega premierja Janeza Janše, ki je Slovenijo s svojim stališčem do Ukrajine in ravnanjem postavil na vidno mesto v Evropi. Ves trud in vso dosedanje delo pa želi uničiti prav slovenska “intelektualna elita”, in sicer s tem pismom, ki je zavzema vse prej kot trdno in pogumno stališče in je očitno razumljeno kot dejanje strahopetnosti in proruske naravnanosti, kar dokazujejo tudi komentarji na Twitterju, med katerimi so taki kot je naslednji “zelo, zelo veliko razočaranje. Slovenija je bila ena prvih držav, ki je po invaziji obnovila diplomacijo z Ukrajino in to je bila spoštovanja vredna odločitev. Prosim, Slovenci, ne kvarite svojega ugleda iz političnih razlogov.” in podobni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine