30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Novica o nezaščiteni meji je že prišla do tihotapcev in potencialnih teroristov

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

“Rezilna žica je bila postavljena v času vlade Mira Cerarja, torej v času leve vlade in iskreno ne vidim razloga za umik rezilne žice, saj, če lahko tako rečem, veča zaščito slovenske meje in s postavitvijo se je število ilegalnih migrantov, ki so nezakonito prečkali mejo, od postavitve naprej občutno zmanjšalo,” je učinkovitost rezilne žice na slovenski meji poudaril dr. Vinko Gorenak, nekdanji notranji minister, in dejal, da ne razume te odločitve nove vlade.

Koalicijske partnerice so uskladile koalicijsko pogodbo, ki velja za parafirano. Med ključnimi usmeritvami bodoče vlade je med drugim tudi umik rezilne žice na slovenski meji, kar pa bi v prihodnosti po mnenju nekdanjega notranjega ministra dr. Vinka Gorenaka povzročilo le manj varnosti na slovenski meji in rast števila ilegalnih migrantov.

Žičnata ograja se je izkazala za učinkovito
Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je že pred volitvami goreče zavzemal za odstranitev ograje na hrvaški meji, ker naj se ne bi izkazala za učinkovito in ne bi prispevala k zajezitvi, kot meni – “begunskih” tokov. S tem se ne strinja nekdanji notranji minister dr. Vinko Gorenak, ki je prepričan, da se je od postavitve žičnate ograje na meji število ilegalnih migrantov občutno zmanjšalo. Sicer pa je jasno, kam je pes taco molil glede odstranitve ograje na meji – Golobov cilj je bil pridobiti migrantoljubne, naivne leve volivce, ki ne razlikujejo med ekonomskimi migranti (mladi za boj sposobni moški z Bližnjega vzhoda, razni sirski brivci, potencialni teroristi, ki so prečkali tudi slovensko ozemlje in so vse prej kot miroljubni) in begunci (večinoma ženske, starci in otroci, medtem ko mladi moški ostajajo na ukrajinski fronti, kjer se hrabro borijo za svobodo svoje domovine).

Ilegalni migranti (Foto: STA)

Treba je ločiti med ilegalnimi migranti in begunci
Svoje mnenje je pri tem jasno izrazil tudi Gorenak, ki je prepričan, da je potrebno ločiti te pojme in se zavedati razlike med ilegalnimi migranti, ki jih izrecno tako poimenuje, in begunci. “Moramo potegniti črto in ločiti ilegalne migrante, ki prihajajo iz muslimanskih držav, kot so Sirija in Pakistan na eni strani in na drugi strani ukrajinske begunce. Ilegalni migranti so tudi mladi moški, ki predvsem zaradi ekonomskih interesov želijo prečkati meje, medtem, ko so begunci iz Ukrajine večinoma ženske, otroci in starejši moški, saj mlajši, sposobni moški ostanejo doma in branijo svojo državo. To so velike razlike. Prav tako pa je potrebno poudariti, da prav begunci odidejo na mejne prehode in tam povedo, da želijo zaščito in ne poskušajo na vse ostale nezakonite načine prečkati mejo,” je dejal Gorenak.

Svoj dvorec ima ograjen
Ograjo ob Kolpi bo dal odstraniti, medtem ko je svoj razkošni primorski dvorec ogradil z živo mejo in litoželeznimi konstrukcijami. Golob je takrat trdil, da šele taka ograja, kot jo je na meji postavil Viktor Orban, zares ščiti pred “mladimi, za boj sposobnimi moškimi” in potencialnimi teroristi, ki sejejo strah po zahodnih prestolnicah. Čemu potem postavitev njegove na vrtu razkošnega dvorca, ki nosi naslov Pod Škabrijelom 72, saj je v tem primeru tudi tista neuporabna pred zaščito od kogarkoli, ki jo je sposoben preskočiti. Slovenija očitno po njegovem mnenju ne potrebuje zaščite, medtem, ko jo notranjost njegove razkošne vile, očitno potrebuje?

Hiša Roberta Goloba je varovana z visoko ograjo. (Foto: Twitter)

Mnogim ni jasno, pa tudi dr. Gorenaku ne, zakaj in čemu umik rezilne žice zdaj, ko pa je bila postavljena v času leve vlade, “postavljena je bila v času vlade Mira Cerarja, torej v času leve vlade in iskreno ne vidim razloga za umik rezilne žice, saj veča zaščito Slovenske meje in s postavitvijo se je število ilegalnih migrantov, ki so nezakonito prečkali mejo od postavitve naprej občutno zmanjšalo.”

Vest o nezaščiteni meji je že prišla do tihotapcev in potencialnih teroristov
Z objavo novice o umiku je Golob tihotapcem migrantov in potencialnim teroristom sporočil, da bodo nelegalni prehodi meje po novem še lažji. To potrjujejo tudi besede nekdanjega notranjega ministra, ki je prepričan, da se bo število nezakonitih prehodov slovenske meje v prihodnje ob umiku rezilne žice povečalo, saj z gotovostjo trdi, da je “v trenutku objave te novice, vest zaokrožila po spletu in da so razne družbe to sporočilo že prenesle tako v Sirijo in Pakistan in jih obvestile o novem stanju na slovenski meji”. Vest prav tako ne bo razveselila obmejnih prebivalcev, ki so imeli pred postavitvijo ograje vsakodnevne stike in težave z ilegalnimi migranti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine