1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Novica, ki je šla mimo javnosti: Golob, Han in Vrečko so se sestali s predstavniki Dela, Večera in Dnevnika – bo vlada z našim denarjem subvencionirala hirajoče režimske dnevnike?

Piše: G. B. 

“Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes skupaj z ministrico za kulturo Asto Vrečko in ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom srečal s predstavniki časopisno-založniških hiš Delo, Dnevnik in Večer. Nadaljevali so pogovor o položaju tiskanih medijev v Sloveniji,” se glasi novica, ki jo je vlada objavila na svojih spletnih straneh 18. januarja, torej prejšnji teden v četrtek. 

K temu suhoparnemu stavku niso dodali nobene podrobnosti, samo dve fotografiji s srečanja. Kot da so pogovori s predstavniki treh največjih medijskih hiš tajna in niso v interesu javnosti. Razen tega, da so se predstavniki vlade sestali z njimi.

Ob tem velja spomniti na pomembno dejstvo, da spremembe medijskega zakona očitno predvidevajo vrnitev v čase, ko so bili vsi trije slovenski dnevniki (Delo, Dnevnik in Večer) še glasila SZDL, torej režimske transmisije. Kar pomeni, da so bili že takrat financirani z davkoplačevalskim denarjem. No, razlika je le, da časopisna družba Delo od leta 1991 dalje izdaja še Slovenske novice. Primorske novice od nedavnega ne izhajajo vsak dan, časopis Finance pa je ukinil svojo tiskano izdajo in ostaja prisoten le še na spletu. Podobno kot pred leti Žurnal24.

Sicer pa so trendi za tiskane medije, zlasti pa za dnevne časopise, dokaj neugodni, saj naklada upada, a svoje je naredila tudi dolgoletna politizacija uredniške politike časopisov. Ki v omenjenih časopisih nikoli ni bila desna – kar samo po sebi ne bi bilo sporno, če bi znali ponuditi dodano vrednost, zlasti v času razvoja informacijske tehnologije. Že pred leti se je govorilo o finančnih težavah dnevnikov, ki naj bi potrebovali finančne spodbude iz proračuna, češ omenjeni dnevniki so še vedno del “družinske srebrnine”. No, na Hrvaškem je denimo Vjestnik, v času socializma zelo bran časopis, nehal izhajati leta 2012. Mariborski Večer pa se je iz svoje nekdanje legendarne zgradbe preselil v manjše prostore, ki so celo v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča.

Sedaj se postavlja vprašanje, ali so se na sestanku morda tudi pogovorili o medijskem “pokritju” ustavitve postopka KPK proti premierju Robertu Golobu.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine