14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Novi podatki policije o ilegalnih migracijah: eksponentna rast števila ilegalcev od zmage levice na volitvah in odstranjevanja ograje na meji s Hrvaško

Piše: J. B.

Policija je letos do konca novembra obravnavala 27.224 nedovoljenih prehodov državne meje. To je trikrat več kot v enakem obdobju lani, ko je bilo obravnavanih 9.310 nedovoljenih prehodov državne meje, poroča spletna stran policije.

Letošnje leto bo po ilegalnih prehodih največje od migrantske krize pred leti, čeprav sprva ni kazalo tako. Ilegalne migracije so se močno povečale potem, ko je levica najavila, da bo porušila ograjo na južni meji in po volitvah. Do konca aprila letos je bilo namreč zaznanih 1.072 ilegalnih prehodov, kar je manj kot v enakem obdobju 2019 in nekoliko več kot lani. Z majem se je število enormno povečalo in število ujetih ilegalcev je začelo eksponentno naraščati (graf spodaj).

(Vir: Policija)

Novembra je bilo ujetih 5.297 ilegalcev, kar je skoraj petkrat več kot v enakem obdobju lani ali leta 2019. Največ je bilo sicer državljanov Burundija, Afganistana in Indije.

Največji pritisk nezakonitih prečkanj meje še naprej beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili slabo polovico vseh primerov, opazna pa je rast števila še na območju novomeške in mariborske policijske uprave.

Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za več kot štirikrat. Sicer pa so letos obravnavali še 7.368 vlog za začasno zaščito, med katerimi so bile skoraj vse sprejete od državljanov Ukrajine.

(Vir: Policija)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine