26.4 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Novakova ni pustila opoziciji, da bi predstavila svoje mnenje glede zakona o tujcih

Piše: Domen Mezeg (nova24tv.si)

“Na današnji seji Odbora za notranje zadeve so poslanci obravnavali novelo Zakona o tujcih, vendar je predsednica odbora Tereza Novak ob točki, kjer bi poslanci morali razpravljati, zaključila sejo in s tem hudo kršila Poslovnik DZ-ja. V Svobodi je nekaterim dovoljeno vse,” je sporočila poslanska skupina SDS. 

Na današnji seji Odbora za notranje zadeve so poslanci obravnavali novelo Zakona o tujcih, toda predsednica odbora Tereza Novak (v preteklosti je vodila tudi migrantoljubno Slovensko filantropijo, na katero je “izjemno ponosna”) ni dopustila predstavnikom opozicije, da bi glede pereče tematike podali svoje mnenje. Sejo je namreč predčasno zaključila, poslanci pa o tematiki niso mogli razpravljati. Poslanska skupina SDS je opozorila, da je s tem grobo kršila Poslovnik DZ-ja. Ob koncu predčasno zaključene seje jo je na to posebej opozoril poslanec SDS Branko Grims, rekoč, da gre za “zlorabo procedure”. Grims: “Predsednica Odbora za notranje zadeve Tereza Novak je danes ponovno zlorabila Poslovnik DZ, saj je dovolila uvodno predstavitev novele Zakona o tujcih, nato dala besedo gostom.” 

“Ko pa je prišlo do razprave, je sejo prekinila in preprečila vsako drugačno mnenje. Če bo Golobova koalicija šla črtat iz zakona obvezno znanje slovenskega jezika, kar je temelj vsake integracije, bo tak zakon potrebno zaustaviti z vsemi demokratičnimi sredstvi, vključno z referendumom. Slovenski jezik je temelj obstoja Slovenije in ustavno zaščitena vrednota.” Dejal je še, da kdor nasprotuje slovenskemu jeziku, nasprotuje tudi državi Sloveniji, oziroma jo ruši. Prepričan je, da je absurd, da so prisotni iz t.i. provladne civilne družbe govorili o integraciji, v isti sapi pa se zavzemali za črtanje obveznosti znanja slovenščine. Po njegovem je popolnoma jasno, da je integracija prilagoditev tujca in da nobena integracija brez znanja jezika ni možna. Poudaril je še, da je zadeva v očitnem nasprotju z 11. členom Ustave.

 

Ta namreč določa, da da je uradni jezik v Sloveniji slovenščina in na območjih madžarske in italijanske manjšine pa tudi madžarščina in italijanščina. Prepričan je, da koalicija v Državnem zboru ni usklajena glede slovenščine in da vnovič oživlja željo, da bi slovenščino kot obvezno znanje za tujce, zlasti, ko gre za razna dovoljenja, enostavno črtali iz zakona. Spomnimo: vlada je nedavno sprejela predlog novele zakona, ki razveljavlja predpis, sprejet v času Hojsovega ministrovanja – da morajo tujci, ki zaprosijo za začasno dovoljenje, obvladati slovenski jezik. To bo vodilo do getoizacije in manjka asimilacije, kar je pri določenih etničnih skupinah že danes močno prisotno. Vlada nas pospešeno pelje na pot zahodnoevropskih demokracij, kjer so že vidni kvarni vplivi tovrstnih družbenih eksperimentov.

 

Demografskih težav ni mogoče reševati z migranti!

Obenem se pojavlja nevarnost, da tujci na določenih delovnih mestih ne bodo jezikovno ustrezno usposobljeni. Sprašujemo se, kdo je pripravljen obiskati zdravnika s pomanjkljivim znanjem slovenščine?! Da sprejemanje čim večjega števila tujcev ni rešitev za Slovenijo, je v oddaji Na tretjem nacionalne RTV Slovenija, pred dnevi poudarila tudi poslanka SDS Karmen Furman. Prepričana je, da je ključ do rešitve mladim zagotoviti ustrezne pogoje za ustvarjanje družine. Fruman: “Staranje prebivalstva in pomanjkanje delovno aktivnih ne moremo reševati s tujci in migranti, ampak moramo vzpostaviti takšno okolje, da si bodo mladi lahko ustvarjali družine in s svojim delom dostojno živeli in poskrbeli tudi za starost.” 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine