23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Nova sramota Slovenije: Afera Fotopub po letu dni še brez epiloga – so jo namerno pometli pod preprogo?

Piše: G. B. 

Mineva leto dni, odkar je policija začela preverjati sume domnevnih kaznivih dejanj spolnega nasilja na podlagi anonimnih izpovedi, ki so bremenile umetnika in vodjo društva Fotopub Dušana Smodeja. Ljubljanski kriminalisti so oktobra lani končali preiskavo kaznivih dejanj, maja je zadevo prevzelo okrožno sodišče, kazenska preiskava še poteka. Skratka, po letu dni ostaja neznanka, ali bo sploh prišlo do ukrepanja v tej razvpiti aferi, v katero so bili vpleteni tudi politiki Levice. 

Kot so za STA sporočili iz urada Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je 29. maja zoper osumljenca Smodeja, proti kateremu očitki segajo od spolnega nasilja do hudih telesnih poškodb, uvedlo kazensko preiskavo, je ta v teku. Tako sta bili v torek kot priči vabljeni dve oškodovanki, od katerih je na narok pristopila ena, so pojasnili.

Ljubljanska policija, ki je oktobra lani končala preiskavo kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in je na državno tožilstvo podala kazenske ovadbe, že dlje časa preiskuje tudi kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete. Že marca je tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec za STA pojasnila, da zbirajo obvestila in dokaze zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev. Več informacij še danes ni znanih, iz ljubljanske policijske uprave so tokrat za STA odgovorili, da predkazenski postopek še poteka, zato več informacij o tem ne morejo podati. Smodej naj bi med drugim dolgoval številnim upnikom.

Fotopub je pod drobnogled vzelo tudi ministrstvo za kulturo, ki je v začetku junija za STA odgovorilo, da niso ugotovili hujših kršitev, je pa ministrstvo na prošnjo policije pomagalo pri preiskavi. No, ministrstvo za kulturo vodi vidna članica Levice Asta Vrečko.

Smodej se je v središču afere znašel avgusta lani, ko je več njegovih domnevnih žrtev objavilo pričevanja, ki so ga bremenila spolnih in drugih zlorab. Afera je močno razburila kulturno, politično in tudi širšo javnost. Ob tem je javnost vznemiril tudi samomor Romana Uranjeka. Šele po njegovi smrti so v javnost prišla pričevanja o njegovi povezavi z afero. Ob tem ni odveč spomniti, kako so znana politična imena (zlasti iz Levice) vznemirjeno grozila s tožbami medijem, če bi jih preveč povezovali z afero Fotopub, kamor so sicer radi zahajali.

Po slabem letu dni, ko je okrožno sodišče uvedlo kazensko preiskavo pri Smodeju, je slednji, ki je vmes zamenjal telefonsko številko, v odzivu za STA dejal, da do zaključka postopka izjav oziroma komentarjev ne bo dajal. Zahteva za preiskavo zoper osumljenega Smodeja zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe je bila sicer vložena že januarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine