21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Nova spletna stran Globoka država že navdušuje spletne bralce, ki želijo vedeti več!

Slovenski medijski prostor po novem bogati nova spletna stran, imenovana Globoka država. Avtorji so na njeni prvi strani zapisali, da so edini, ki ponujajo pogled od znotraj na njeno delovanje.

Na spletni strani je že moč prebrati nekatere zanimive članke, ki razkrivajo in analizirajo delovanje slovenske »globoke države«. V nadaljevanju objavljamo samo uvodne dele nekaterih člankov.

Anatomija Globoke države, dne 5. aprila 2018

Dasiravno ima demokracija, kot vladavina ljudstva, že od rojstva koncepta močno opozicijo, velja z vidika gospodarskega napredka za daleč najuspešnejši model vladanja v človeški zgodovini. Noben sistem upravljanja države pa seveda ne obstaja in deluje v vakuumu. Za njegovo učinkovito funkcioniranje je potrebno precej več, kot zgolj izpeljati svobodne in poštene volitve. Ob še tako površni analizi slovenske osamosvojitve to postane jasno slehernemu, ki je pripravljen videti. Brez stalnega delovanja ljudi v politični in civilni sferi, resnične zaščite človekovih pravic in delovanja pravne države ter sprejetja tržne ekonomije, ne moremo najti dobrega primera učinkovite demokratične države. Žalibog Slovenija pade na vseh omenjenih področjih.
Več preberite tukaj!

Rdeče Plemstvo in Načela Kadrovanja, dne 5. aprila 2018

Čeprav ne spadamo med »stare« države, smo uspeli prestopiti mejo polnoletnosti in nam zato romantična naivnost v razmišljanjih ne pritiče več. Slovenci smo še vedno ponosni na osamosvojitev, ne pa tudi na stanje v državi. Po več kot četrt stoletja je povsem jasno, da smo od lastne države (ne samo v ekonomskem smislu) pričakovali bistveno več. Eden najbolj problematičnih signalov zadnjega obdobja je množično izseljevanje mladih in izobraženih, skratka najbolj perspektivnih kadrov. Njihovo sporočilo je jasno: »ker v Sloveniji ne vidimo več svoje prihodnosti, jo zato iščemo v tujini.« Po nekaterih najbolj pesimističnih ocenah gre za kadrovsko katastrofo enake dimenzije, kot jo je v devetdesetih doživljala Srbija. Odhajajoči intelektualni potencial kot najpogostejši razlog za izselitev navaja brezizhoden položaj, saj zaradi klientelističnega modela globoke države, kljub nesporni strokovnosti, ne more napredovati.
Več preberite tukaj!

Zgodbe iz slovenskega podzemlja, dne 5. aprila 2018

Državna lastnina je last vseh državljanov. Za njeno upravljanje je odgovorna vlada, ob visokem interesu javnosti in nujnem pogoju transparentnosti. Državna lastnina v Sloveniji je postala plen strank, ki sestavljajo vladno koalicijo in interesnih skupin, ki se napajajo iz njenega “poslovanja”. Slovenska podjetja v državni lasti so poligon političnega podjetništva in laboratorij za politične eksperimente. Državna podjetja tudi finančna sredstva na področju “družbene odgovornosti” vlagajo usmerjeno, pogojeno z vsakokratnimi kratkoročnimi političnimi cilji nosilcev oblasti. Državna podjetja so idealno okolje za razcvet globoke države in predstavljajo gojišča korupcije. Državna podjetja v Sloveniji zagotavljajo trajne finančne vire in dajejo moč ljudem, ki je ob pogojih meritokracije nikoli ne bi imeli.
Več preberite tukaj!

Civilna družba, dne 6. aprila 1018

Vloga civilne družbe je verjetno najpomembnejši korekcijski element pri delovanju učinkovite demokracije. Prispeva k razširjanju javnega diskurza in dodajanju novih, praviloma nasprotujočih si stališč. Odločevalcu tako omogoča pravočasni vpogled v različne strokovne podlage in zato sprejemanje boljših in širše sprejemljivih odločitev.
Več preberite tukaj!

Vir: https://globokadrzava.wixsite.com/website

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine