18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Nova pridobitev – koordinator za povezavo med strateškim svetom in Loredanovim ministrstvom

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Medtem ko o visokoletečih reformah in ukrepih, ki bi lajšali življenje državljank in državljanov, ni ne duha ne sluha, Golobova vlada slavi po časovnicah, ki se sicer zelo rade pomikajo vedno dlje v prihodnost, analizah, povečevanju števila ministrstev in uvajanju strateških svetov. Kot kaže pa niti slednji ne zadostujejo več, saj bomo sedaj povrhu dobili še koordinatorja za komunikacijo med strateškim svetom za zdravstvo in ministrstvom za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan. 

Pred časom, ko je premier Robert Golob napovedal ustanovitev Strateškega sveta za zdravje, je predsednik sveta dr. Erik Brecelj povedal, da so mu v Glasu ljudstva, katerega frontman je “zdravstveni vseved” Jaša Jenull, prepovedali odpiranje določenih tem. Ker jim je Brecelj pokazal, da se z njimi ravno ne strinja, so ti pričeli z zganjanjem vika in krika. Brecelj je prejšnji teden v oddaji Tarča napovedal, da Golob sedaj obljublja novega koordinatorja, ki bo skrbel za komunikacijo med strateškim svetom in ministrstvom.

Nov koordinator, ki je bil imenovan v četrtek, bo kot kaže postal pravcati rešitelj izvedbe zdravstvene reforme. Da je to težko verjeti, priča že podatek o tem, kako borno je v resnici dosedanje sodelovanje med zdravstvenim ministrstvom in strateškim svetom. Brecelj je namreč v pogovoru za Delo povedal, da je bil glavni reformni zakon, torej novela zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki prinaša prenos premij dopolnilnega zavarovanja na ZZZS, vložen v procedure kar brez vednosti strateškega sveta, ki ga sam vodi. Iz tega razloga pa je svet tudi razpravljal o sami smiselnosti njihovega obstoja.

Minister za zdravje ne upošteva nasvetov strateškega sveta
“Stvari gredo prepočasi. Dali smo več kot 70 predlogov za urejanje primarnega zdravstva, za ustanovitev inštituta za kakovost, proti absentizmu, za zaposlovanje tujcev in druge. Vsi predlogi, ki ne zadevajo ministrstva za zdravje, gredo hitro v življenje, kar bi moralo narediti ministrstvo za zdravje, pa se nikamor ne premakne,” je glede sodelovanja z ministrom dejal Brecelj. Medtem ko se ob prenosu premij na ZZZS v javnosti opozarja, da s tem ukinjajo svobodno zasebno pobudo in tržno konkurenco ter dejavnost zavarovalnic prenašajo v roke uradnikov monopolnega ZZZS, jasno pa je tudi, da bo potrebno poiskati tudi manjkajoči denar, po ocenah ministra okrog 150 do 200 milijonov evrov letno. Če nekateri ugibajo, da bo v luči tega prišlo do prevetritve nabora zdravstvenih pravic, pa Golob vztraja, kako naj bi bilo vse krito. “Ko smo bili še strateški svet pri ministru za zdravje, smo rekli, da bodo z reformo vse pravice krite iz javnih sredstev, torej iz ZZZS in iz proračuna. Minister za zdravje nas ni upošteval,” je glede prenosa dopolnilnega zavarovanja komentiral Brecelj.

Foto: STA

Navkljub razočaranju nad sodelovanjem med strateškim svetom in Loredanovim ministrstvom so se v svetu po besedah Breclja odločili, da bodo delovali še naprej. Golob je kot kaže v novem komunikatorju našel rešitelja zdravstvene reforme, o kateri ni ne duha ne sluha. Konec koncev lahko vidimo, da nikakor ni mogoče v 30 dneh priti do specialista, prav tako pa se ni mogoče pohvaliti s krajšanjem čakalnih vrst. Dobrega pol leta po izvajanju stresnega testa o zdravstvu se je namreč število čakajočih nad dopustno čakalno dobo še povečalo. Od lanskega marca jih je kar za petino več.

Če so Golobovi prejšnji vladi očitali, da ta ne zna komunicirati, je jasno, da je v resnici aktualna vladajoča struktura tista, ki ima velike težave s podajanjem informacij, saj so si glede istih stvari velikokrat nasprotujoče. A pričakovati, da bo sedaj nek nov komunikator rešil situacijo, če pa vladajoči očitno oblikujejo reforme brez upoštevanje stroke, ki so jo sicer pred nastopom oblasti tako dajali na piedestal, je resnično utopično. Namesto da bi bili iz leta v leto priča vedno večji debirokratizaciji, je po zaslugi Golobove vlade ravno obratno. Ne pozabimo namreč, da smo med drugim nedavno dobili tudi direktorat za stanovanja. Kot kaže je veliko prijateljev, nevladnikov in znancev, ki potrebujejo dobro plačane službe. Lahko je pač deliti nekaj, kar ni tvoje, ampak plod davkoplačevalcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine