17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Nova dejstva: Je Janez Zemljarič pred t. i. zdravstveno preiskovalno komisijo krivo pričal?

Državni zbor na izredni seji obravnava končno poročilo tako imenovane zdravstvene preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Jelka Godec. Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke pa je vložila amandma k poročilu, ki se nanaša na domnevno krivo pričanje Janeza Zemljariča, ki je bil pred komisijo zaslišan kot priča.

Preiskovalna komisija je namreč 8. marca 2018 prejela dokumentacijo, ki naj bi dokazovala, da naj bi Janez Zemljarič pred preiskovalno komisijo krivo pričal. Glede na dokumente naj ne bi ustrezno izpričal vlogo Službe državne varnosti (SDV) in slovenskih institucij v času SFRJ, ko je zavzemal vidnejše pozicije v institucijah države.

Iz prejetega gradiva, ki naj bi temeljil na dokumentaciji, shranjeni v Arhivu RS, naj bi bilo razvidno, da je bilo zaznano obvodno financiranje in naj bi bilo tudi dokazano vsaj še v dveh primerih po tistem, ki ga je Zemljarič izpričal preiskovalni komisiji. Gre za primer Ljubljanska banka – Niko Kavčič. Eden teh dveh primerov naj bi dejansko predstavljal predzgodbo o kapitalskem nastanku KB1909, ki pa je bil tudi predmet preiskave komisije pod vodstvom Jelke Godec.

Gradivo je preiskovalni komisiji posredoval ekonomist Rado Pezdir, dokazovalo pa naj bi, da pričanje Janeza Zemljariča naj ne bi bilo istovetno dokaznemu gradivu in da Zemljarič naj ne bi pravilno izpričal, kakšne so bile dejanske okoliščine nastanka KB 1909 v relaciji s Službo državne varnosti in uradnimi institucijami SDV.

Na podlagi novih dejstev pa je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke danes v državni zbor vložila amandma o dopolnjenemu Zaključnemu poročilu o opravljeni parlamentarni preiskavi na področju ugotavljanja zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic.

V. K.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine