30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Nova ameriška študija, kako se človek lahko okuži z virus COVID-19, bi lahko pojasnila, zakaj se virus tako hitro širi v domovih za starostnike

Nova študija kaže, da virus COVID-19 ostane v zraku tudi potem, ko bolniki zapustijo sobo, trdijo znanstveniki z medicinskega centra Univerze v Nebraski v ZDA. Celo več. Iz sobe lahko “skoči” na hodnik.

Nova raziskava je razkrila, da koronavirus lahko ostane v zraku tudi, ko okuženega bolnika ni več v sobi. Znanstveniki z medicinskega centra Univerze v Nebraski v ZDA so našli sledi virusa v sobah in hodnikih, potem ko so bolnike odpeljali v izolacijo.

V študiji, ki ni bila strokovno pregledana, so odvzeli vzorce zraka iz enajstih bolniških sob, kjer so bili okuženi bolniki. Vzorci zraka, odvzeti iz sobe in hodnika, so pokazali koncentrirano raven virusa, tudi če v sobi ni več bolnika.

Študije ne podaja zaključkov o možni okužbi z virusom COVID-11 potem, ko v prostoru že nekaj časa ni več bolnika, vendar je potrdila potrebo po osebni zaščitni opremi za zdravnike v bolnišnicah, kjer zdravijo okužene bolnike.

Sicer bi lahko študija tudi pojasnila, zakaj se okužba tako hitro širi v domovih za starostnike.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine