1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Nov škandal v zdravstvu! Zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako. Na ministrstvu za zdravje in UKC Ljubljana bi morale leteti glave!

Otrok, ki so ga v preteklih tednih operirali tuji otroški srčni kirurgi, je zaradi zapletov nenadno umrl, so potrdili na današnji novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. Kardiolog Blaž Mrevlje je na Twitterju napovedal, da bo prva žrtev žal padla tekom poletja. »Zaradi napačne indikacije je umrl prvi slovenski otrok, kirurg pa bo pobral mastne denarje. Junija sem opozoril, da je NIOSB na ta način napaka. Pokvarjena Milojka in ministrstvo za zdravje so rinili z glavo skozi zid«, je bil kritičen strokovnjak.

Zgodila se je prva smrtna žrtev na Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni (NIOSB). Doktor medicine in kardiolog Blaž Mrevlje je zapisal, da odgovornost za tragično smrt otroka nedvomno nosijo na ministrstvu za zdravje, v prvi vrsti ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, slamnati inštitut NIOSB, vodstvo UKC Ljubljana ter poslanci, ki so glasovali za sprejetje tega zakona.

Indikacijo postavil neizkušen indijski kardiolog?

Po njegovih informacijah je indikacijo postavil neizkušen indijski kardiolog, katerega so ga v zdravstveni sistem spustili poslanci, ki so glasovali za spremembo zakona, do zapletov pa je prišlo, ker je bil po nepotrebnem dvakrat operiran. “Operiran prezgodaj. Poseg napačen. Potrebna je bila reoperacija. Žal je umrl. Na vesti ga imajo tudi poslanci, ki so glasovali ZA spr. zakona,” je kritičen Mrevlje, pri tem pa upa, da bodo starši vložili multimilijonsko tožbo, čeprav ne bodo nikoli več videli svojega otroka.

“Bodo na slovenskih otrocih s prirojeno srčno napako eksperimentirali indijski kardiologi? Bodo slovenski otroci umirali pod skalpeli, ki stanejo 24.000€ na teden, medtem ko bodo slovenski kolegi za 2.400€ na mesec morali to gledati in biti tiho?”
— Blaz Mrevlje (@mrevlje) August 10, 2018

Razlogov za smrt še niso ugotovili

Predsednik sveta inštituta Igor Gregorič verjame, da je bilo zdravljenje v skladu s smernicami, želi pa si nadzora celotnega postopka obravnave otroka. V UKC Ljubljana t. i. morbidnostne konference, ki jo stroka pripravi v primeru nepričakovane smrti bolnika, za zdaj niso izvedli. “Treba bo ugotoviti, zakaj se ta konferenca ni izvedla, kakšni so razlogi za to,” je dejal Gregorič, ki je bil že v stikih z vodstvom UKC Ljubljana, a jasne informacije o tem, kdaj naj bi organizirali morbidnostno konferenco, ki je sicer standard po svetu ob takih primerih, še ni dobil.

Gregorič si tudi želi revizije oz. nadzora smrti tega otroka. “Mi nimamo česa skrivati,” je dejal in dodal, da bi ta lahko razkrila vse podrobnosti zdravljenja. Bi pa morala biti komisija, ki bi opravila nadzor, mednarodna, nevtralna in poštena, je dodal. Sistem, po katerem tuji kirurgi in drugi strokovnjaki prihajajo v UKC Ljubljana in se na nekaj tednov menjajo, po njegovem mnenju zagotovo ni optimalen, a v tem trenutku je to edina možna rešitev, če želijo ohraniti program otroške srčne kirurgije v Sloveniji, je prepričan Gregorič. Prepričan je, da menjave zdravnikov niso prispevale k smrti otroka, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine