10.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Notranji minister Aleš Hojs v intervjuju za novo Demokracijo: »Nobene vojne ne bijem, vse, kar želim, je − in tako usmerjam tudi delo policije − , da zakon velja za vse enako in da ni prvo- in drugorazrednih.«

Piše: Petra Janša

»Škoda da je v levih strankah še vedno toliko ideologije, da ne premorejo državotvornosti niti pri varovanju naših meja. Tudi tu se je izkazalo, kako destruktivna je aktualna opozicija,« je v pogovoru dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

DEMOKRACIJA: Gospod Hojs, že drugo leto velikonočne praznike praznujemo med epidemijo, v strogih omejitvenih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa. Kakšne učinke 11-dnevnega zaprtja države pričakujete?

HOJS: Popolnoma se zanesem na napovedi stroke. To pomeni, da v prvem trenutku, po 11 dnevih ne bo videti učinka, bo pa ta viden v naslednjih tednih, ko bi se tudi zaradi tega zaprtja epidemija morala umiriti.

DEMOKRACIJA: Kaj odgovarjate tistim, ki so vložili pobudo za presojo ustavnosti odloka o prehajanju meje? Mar odlok res razbija družine, kot je v pobudi svoj pravni interes izkazoval nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar? Mimogrede, urednik Požareporta Bojan Požar mu je ob napovedi omenjene pobude tvitnil: »Spoštovani ex minister, iskreno sožalje. So pa to evidentno vaše osebne zadeve, zato ni jasno, zakaj jih nenadoma tako obešate na veliki zvon. Pred časom ste pa za vsako figo očitali medijem, da posegajo v vašo zasebnost. Ko ste se razhajali, npr. z vašo bivšo … sodnico …«

HOJS: Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar je moj gimnazijski sošolec. Zato sem mu prek Twitterja kar neposredno odgovoril, da me žalosti, da politizira žalostno okoliščino njega in njegove partnerke. Politizira zato, ker je primer, kot ga je opisal, zajet v izjemah odloka, ki dovoljujejo prehod državne meje. Celo nekoliko ponižujoč do slovenske policije oziroma mož in žena v modrem je zvenel. Kot da bi to bili ljudje brez čustev in empatije do vsakodnevnih človeških tegob in skrbi. Povsem razumljivo je, da smo ljudje različnih političnih prepričanj, manj pa je razumljivo, da se tudi najtežje človeške okoliščine, kar smrt v družini nedvomno je, izrablja v politične namene.

DEMOKRACIJA: Kako je s plačevanjem glob v primeru, ko si vseeno želimo zapustiti državo? Gre res le za »inovativno polnjenje proračuna«, kot vam očita nekdo iz SD?

HOJS: Nikakor ne. Namen omejitve gibanja pri potovanjih iz države je bil izključno dodatno omejiti stike in možnost prenosa okužb. Ne moremo se slepiti, da pri nas živi in dela veliko število tujcev, ki praznike preživljajo v matičnih domovinah, pretežno v Bosni. Tam in na celotnem Balkanu je epidemiološka situacija zelo slabo, zato je bila omejitev potovanj iz države po moji oceni zelo upravičena. To, da lahko ob plačilu kazni državo zapustite, pa je bilo samo pojasnilo na nekatere očitke, da smo v ječi. Tudi omejitev hitrosti v cestnem prometu vam ne preprečuje, da vozite hitreje, kot je dovoljeno, boste pa, če vas policija pri tem ustavi, plačali kazen. Podobno je z omejitvami, ki so zapovedane v vladnih odlokih za zajezitev epidemije. Policija vam kršitev ne more fizično preprečiti, vas bo pa ob kršitvah oglobila. Velika večina ljudi namene in cilje odlokov razume in spoštuje, tisti, ki pa jih namenoma kršijo in provocirajo, pa uživajo, čeprav so v manjšini, neizmerno veliko pozornost levo usmerjenih medijev, tudi nacionalne televizije. Zato se zdi, da jih je veliko.

 

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine