16.1 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Notranji boji na tranzicijski levici: Kučan odrekel podporo Marti Kos, slednja pokazala užaljenost

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Široko zavezništvo “levih privatizerjev”, kot bi jih verjetno poimenovala kandidatka za predsednico Nina Krajnik,  se je začelo krhati slabe tri mesece po parlamentarnih volitvah. Počilo je med Marto Kos, ki se želi slovenski javnosti predstaviti kot politično nevtralna kandidatka, in zadnjim predsednikom komunistične partije Milanom Kučanom. Ta ji je nedavno odtegnil blagoslov globoko države, ona pa se je na to užaljeno odzvala. 

Milan Kučan je nedavnem javnem nastopu dejal, da bi bilo nesprejemljivo, da bi funkcijo predsednika države, predsednika državnega zbora in predsednika vlade zasedale osebe, ki prihajajo iz ene politične stranke. “To je z vidika načela delitve oblasti vprašljivo. To bi bila moja zavora, če bi se moral opredeliti do kandidature Marte Kos,” je povedal. Kučan je tako Kosovi odrekel podporo, kar pa je pri njej izzvalo užaljen odziv.

Kosova je na pomislek o sistemski neprimernosti odgovorila: “Nikjer ni zapisano, da bi morala biti kandidatka za predsednico Republike Slovenije nestrankarska. S stališča delitve oblasti je ključno, da vsi akterji spoštujejo samo delitev na veje oblasti in se strogo držijo meja med njimi. To je stvar osebne etike in politične odgovornosti, ne pa pripadnosti eni ali drugi politični opciji.”

To je nekoliko nedemokratično
Da so Kučanove besede resnično zabolele, pa dokazujejo naslednje besede: “Mar ni nekoliko nedemokratično ljudem jemati pravico, da demokratično izberejo svojo kandidatko, s tem, da jo že vnaprej izločiš iz igre kot sistemsko nesprejemljivo? Kaj pa, če gre ravno za vztrajno spreminjanje sistema – na boljše?”

Odgovor Marte Kos je sicer povsem patetičen. Kandidatki za predsednico je namreč v objavi hkrati uspelo v trenutku zavreči strankarsko pripadnost, se primerjati s pokojnim Janezom Drnovškom, Milana Kučana obtožiti nedemokratičnosti (ta ugotovitev je sicer povsem na mestu), povrh vsega pa izpasti povsem patetično – z izgovorom, da njena strankarska pripadnost ne bo imela nobenega vpliva na njeno delovanje na položaju predsednice države. Ker verjame v svojo sposobnost samoomejevanja.

Še včeraj velika zaveznika
Kosova je objavila odziv po tem, ko se je na spletu pojavil njen naravnost komičen odziv na besede predsednika vlade, ko je ta pred Kučanom branil njeno kandidaturo.

 

Komu je pravzaprav zvesta Marta Kos?
Marta Kos je tudi zapisala: “Kandidiram kot podpredsednica stranke, ki sem to postala teden dni pred volitvami, ko me je dr. Golob prosil, da vskočim‘ zaradi njegove odsotnosti po okužbi s covidom. In zdaj sem zato kar naenkrat sistemsko nesprejemljiva‘ – četudi sem svoja kritična stališča vedno izražala kot nestrankarska, neodvisna državljanka.” Predsedniška kandidatka se je tako v enem zapisu sama ponižala v kategorijo političark kova Emilije Stojmenove Duh, ki je za ministrsko funkcijo čez noč prodala svojo strankarsko pripadnost. A resnici na ljubo Marte Kos ne bi smeli soditi po strankarskih vatlih. Je namreč sestra zloglasnega operativca globoke države Draga Kosa, znanega že iz “Depale vasi” te dni pa moža urednice informativnega programa na 24ur.

Kaj je Kučan v resnici hotel povedati?
Pri celotni izmenjavi besed je sicer pomembno razumeti naslednje. Kučanu je povsem vseeno za “sistemsko sprejemljivost” Marte Kos. Gre namreč za komunista, ki se svojim prepričanjem ni nikoli odrekel in ki ga ni prav nič motilo, da so v Sloveniji dolga leta pred osamosvojitvijo čisto vse pomembne položaje v družbi zasedal akterji iz ene politične stranke. Pri njegovem pomisleku gre preprosto za to, da želi omejiti moč zunanjepolitično sicer povsem naivnega predsednika vlade Roberta Goloba. Prav to moč pa je skupaj z Danilom Turkom podelil Nataši Pirc Musar.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine