18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Notranjega ministra Aleša Hojsa preganjajo zaradi svetopisemskega citata, medtem pa številne grožnje skrajne levice pometajo pod preprogo! Strokovnjak opozarja, da imamo težave z levim ekstremizmom!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Notranji minister Aleš Hojs je za medij N1 povedal, da ga bodo na kriminalistični policiji danes zaslišali zaradi tvita o “biserih in svinjah”. Isti medij je poročal, da naj bi razgovor opravili po nalogu tožilstva, in sicer na podlagi suma sramotitve slovenskega naroda. “Policija očitno zaslišuje le tiste, katere nalogo jim dodeli Damir Črnčec oziroma stranka LMŠ,” je komentiral Hojs ter dodal, da ta stranka očitno usmerja, koga je treba blatiti in diskreditirati in zaslišati. Hojs bo policiji seveda pojasnil, da je uporabil svetopisemsko prispodobo, ki se mu ne zdi sporna. “Ne mečite biserov svinjam” je namreč citat iz Biblije, ki pomeni, naj se ne zapravlja vrednih stvari za nevredne oz. ne daje duhovne ali materialne dobrine tistemu, ki je ne zna ceniti.

Poslanec SD Matjaž Nemec je na družabnem omrežju notranjemu ministru Alešu Hojsu postavil vprašanje, za katero kaznivo dejanje v zvezi “z biseri in svinjami” je bil oziroma še bo zaslišan , in pripomnil: “V kolikor gre za kaznivo dejanje razžalitve, se to preganja z zasebno tožbo. Policija tega sploh ne bi smela preiskovati. Farsa?” Minister mu je odgovoril, da zasebna tožba ni mogoča, saj nikomur ni rekel, da je svinja. “Gre za svetopisemsko prispodobo, ki jo očitno ne poznate. To, da sem protestnike tako imenoval, ste sproducirali levičarji in vaši zvesti družbeno-politični delavci v medijih. Policija dela po usmeritvah tožilstva,” je še pojasnil. Nemec je nato še povprašal, ali ga potemtakem preganjajo zaradi 164. člena – sramotitev mednarodne organizacije, ker je povezoval svinje z Brusljem in dodal, da mora v tem primeru dati dovoljenje za pregon ministrstvo za pravosodje. Hojsovim besedam, da policija očitno zaslišuje le tiste, katere nalogo jim dodeli Damir Črnčec oziroma stranka LMŠ, je sicer oporekal evropski poslanec iz vrst stranke LMŠ Klemen Grošelj.

Spomnimo, minister Hojs je 25. junija, ko je Slovenija praznovala dan državnosti, protestniki pa so imeli svojo antiproslavo, tvitnil: “Policija bo pripravila poročilo, vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče. So pa po moji oceni, le ti, brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike. Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti.” Komentar je bil posledica tega, da je na antiproslavi policija ostro posredovala proti rumenim jopičem ter jih vklenila in odpeljala, po drugi strani pa ni ukrepala proti protivladnim protestnikom, ki jih je bilo sicer precej več. Svinje in biseri so bili nato seveda še nekaj časa rdeča nit debat na družabnih omrežjih, glede tega istega tvita pa je Hojs odgovarjal tudi tujim novinarjem in jim povedal, da ni nikogar imenoval za prašiča. Ob tem je dodal, da bi sicer po tem, kar je slišal, lahko nekoga označil za svinjo. Pojasnil je, da ni bila mišljena oseba s Prešernovega trga, ampak nekdo, ki sedi visoko v birokraciji EU. Kasneje je pojasnil, da izjave niso bile uperjene proti nikomur v Evropski komisiji.

 

“Kdor javno stori dejanje iz 158. do 160. člena tega zakonika proti slovenskemu narodu ali proti italijanski ali madžarski narodni skupnosti ali proti romski skupnosti, ki živijo v Republiki Sloveniji, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta,” pravi 165. člen KZ-1 – več kot očitno je, da minister Hojs s tvitom ni žalil nikogar, še najmanj pa slovenski narod.

“Ne kaznuje se, kdor se o kom žaljivo izrazi v znanstvenem, književnem ali umetniškem delu, v resni kritiki, pri izpolnjevanju uradne dolžnosti, časnikarskega poklica, politične ali druge družbene dejavnosti, obrambi kakšne pravice ali varstvu upravičenih koristi, če se iz načina izražanja ali iz drugih okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja,” pa pravi 158. člen KZ-1. Da minister besed ni napisal z namenom zaničevanja, je tudi več kot očitno, vsaj tistemu, ki razume svetopisemske prispodobe. Konec koncev živimo v krščanski in svobodni državi, zato to ne bi smelo predstavljati večjega problema.

 

Strokovnjak za terorizem: Nevarnost predstavlja levi ekstremizem
Predsednik Komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb Nemec bo sicer danes na izredni seji preverjal nadzor nad skrajno  desnimi skupinami – kdo jih financira, s kom so povezane. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je ob tem poudaril, da je enako nevaren tudi levi ekstremizem, država pa bo primerno ukrepala proti vsem ekstremizmom. Nemec je na sejo povabil tudi premierja Janeza Janšo in državnega sekretarja Žana Mahniča. Leta 2014 je bila ocena Parlamentarne preiskovalne komisije, da desni ekstremizem pri nas ne pomeni nevarnosti za nacionalno varnost. Delo pa sedaj poroča, da naj bi bili tudi v Bruslju zaskrbljeni zaradi domnevne krepitve desnega ekstremizma v Sloveniji. Kdo je zaskrbljen v Bruslju, seveda vemo. Evropska poslanka Tanja Fajon je že pred kakšnim mesecem povedala, da naj bi v evropskem parlamentu prejeli obvestilo, naj se podrobneje začnejo ukvarjati s to problematiko. Albert Černigoj, ki prihaja z oddelka za terorizem in ekstremno nasilje kriminalistične policije, je sicer izpostavil predvsem nevarnosti levega ekstremizma – kar pa naj bi določene osebe v Bruslju nekoliko zmotilo. Hojs je potrdil, da je bila na ravni EU opravljena razprava o levem esktremizmu, ki je po njegovih besedah enako nevaren kot desni.  Nemec je pred sejo Knovsa vprašal, ali obstaja organizirana združba, ki pod diktatom politike onemogoča delo policije, vpliva na strokovnost in neodvisnost dela. Hojs mu je odgovoril, da obstaja sprega stranke SD, šefa Knovs in policijskega sindikata (SPS). “To je edini vpliv politike na delo policije,” je poudaril in omenil, da je že Bojan Požar poročal, da sindikatu pišejo vprašanja za direktorja policije.

Pravosodno ministrstvo je spisalo predlog novele kazenskega zakonika, s spremembami bodo grožnje višjim predstavnikom oblasti preganjali po uradni dolžnosti in ne več zgolj na predlog oškodovanca. V zadnjem času se je sicer izkazalo, da je več kot očitno tožilstvo v Sloveniji eden glavnih spodbujevalcev nestrpnosti in sovraštva. Tožilstvo je namreč več ali manj vse kazenske ovadbe, ki so se nanašale na grožnje zavrglo, sploh če so letele na pripadnike desnega političnega pola.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine