4.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Norost politične korektnosti: Skupina “strokovnjakov” bo do leta 2028 odgovorila na vprašanje ali je bela barva rasistična

Piše: Kavarna Hayek

Živite morda v hiši ali stanovanjskem bloku s fasado bele barve? Če je odgovor pritrdilen, se bodisi preselite bodisi naredite fasado bolj barvno. Če tega ne naredite in vztrajate pri beli fasadi, ste rasist. Na to namiguje skupina norveških znanstvenikov in akademikov, ki se je lotila raziskovalnega projekta z naslovom “Kako je Norveška naredila svet bolj bel”. Učene glave, kakopak, financira norveška levičarska “prebujena” vlada.

“Belina je danes ena ključnih družbenih in političnih skrbi. Znotraj in zunaj akademskih krogov po vsem svetu se z akcijami upora in obžalovanja poskušamo soočiti z našo rasno preteklostjo. V ključnih delih študija beline v zgodovini umetnosti in arhitekture je belina razumljena kot del kulturne in vizualne strukture privilegijev. Nov raziskovalni projekt ´Kako je Norveška naredila svet bolj bel´, ki ga financira Raziskovalni svet Norveške (1,2 milijona evrov), obravnava izrazito drugače politiko beline v umetnosti in arhitekturi. Dve ključni premisi sta značilni za projekt: belina ni le kulturno in družbeno stanje, povezano z barvo kože, privilegiji in sistematično izključenostjo, ampak se materializira povsod okoli nas. Drugič, te materializacije ni mogoče razumeti brez razumevanja družbenih, tehnoloških in estetskih pogojev same barve,” je zapisala izredna profesorica Ingrid Halland, nosilka projekta in glavna raziskovalka.

To ni prvoaprilska šala. Po besedah skandinavskih znanstvenikov bi morali izraza, kot sta “belina” ali “prevlada bele barve” jemati dobesedno. To pomeni, da je vse, kar je belo, povezano z rasizmom; tudi bela barva fasade na hiši.

Norvežani so se lotili projekta, ker obžalujejo, da so bili prav oni tisti (čeprav niso bili kolonialna sila), ki so “naredili svet bolj bel”. Kako? V začetku 20. stoletja sta norveška kemika Peder Farup in Gustav Jebsen odkrila revolucionarno snov, ki je danes v splošni uporabi in v veliki meri kroži po naših materialnih, bioloških in ekonomskih sistemih, večino časa je popolnoma neopazna. Najdemo jo v hrani, ki jo jemo, v papirju, na katerega tiskamo, barvah sten in v naših polnilcih za iPhone. Imenuje se TiO2 in je kemična spojina titanovega dioksida. Proizvodnja za globalni trg se je začela v rudniku Titania AS v Sokndalu in v tovarni Kronos Titan AS v Fredrikstadu leta 1916. Patent TiO2, ki je revolucioniral barvno industrijo, je na trg prinesel čisto belo barvo, ki je bila odporna na umazanijo in rjo. “TiO2 so poimenovali ´najbolj beli beli´, njegove lastnosti pa so neločljivo povezane z nevidnostjo, vzdržljivostjo in homogenizacijo,” pravi skupina, ki se loteva protirasističnega projekta.

 

 

Foto: Pixabay

V prejšnjem stoletju se je material vse pogosteje uporabljal v kombinaciji z drugimi barvami (kot premaz za beton, glazura za keramiko in dodatek za plastiko), s čimer se je spremenila estetika površin v umetnosti, arhitekturi in oblikovanju. Izredna lastnost prekrivanja TiO2 je naredila površine bolj gladke in svetlejše. Po stotih letih je pridobivanje pustilo nepopravljivo škodo v lokalni pokrajini – puščavo rudarskih odpadkov. “Ali to potrebujemo, da bo naš svet bolj bel?” se sprašujejo “prebujeni akademiki”. Menijo, da je čas, da se razkrije, kako se je rasizem po svetu širil prek bele barve: “Obstaja sistemski rasizem in njegova materializacija v družbi prek estetike.”

S pepelom sta se posuli tudi podjetji, ki proizvajata in sta zaslužni za popularizacijo te svetle, titanovo bele barve. Zato bosta denarno pomagali raziskovalcem.

Nerazumljivo mi je, kako je bela barva lahko kogarkoli zatirala in zasužnjevala. Na srečo bo to odkrila skupina progresivnih norveških znanstvenikov in s tem razsvetlila cel svet. Skoraj prepričan sem, da bodo našli dokaze, da sta bila kemika Farup in Jebsen zadrta rasista in supremacista, ki sta ločila titan in železo v ilmenitu (temno rjava rudnina – železov titanat) ter proizvedla čisto in  belo barvo, ki je bolj bela od bele, izključno zato, da bi širila belo nadvlado. Samo malo domišljije je treba uporabiti, pa se z lahkoto dokopljemo do takih zaključkov. In ko bo to črno na belem, se boste vi, ki živite v hišah z belo fasado, morali na hitro odseliti iz svojih rasističnih lukenj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine

1 komentar