15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Noro: Švarc Pipanova in Šoltes menda brez služb? Kaj pa prejemki Aste Vrečko?

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

V vladi najvišje plače ni dobil premier Robert Golob z neto 4.171, bruto pa 6.426 evrov. V bruto znesku je za odtenek višjo plačo s 6.448 evri dobil minister za izobraževanje Dario Felda, ker je starejši in ima več dodatka za delovno dobo. Z objavo neto podatka se Felda ni strinjal.

Posebnost izplačila plač po ministrstvih ta teden pa je bila, da sta posebno nadomestilo, ker si ne moreta najti dela ali se vrniti v prejšnje službe, dobila Dominika Švarc Pipan, ki je odstopila kot pravosodna ministrica na zahtevo stranke SD in nekdanji državni sekretar (namestnik ministrice) Igor Šoltes, ki ga je vlada odstavila na predlog Švarc Pipanove, kar je bila ena njenih zadnjih potez. Švarc Pipanova, ki je pred odstopom izstopila tudi iz SD, je dobila bruto 4.894 evrov nadomestila, nekdanji šef računskega sodišča in evropski poslanec Šoltes pa bruto 4.387 evrov nadomestila. Švarc Pipanova nadomestilo dobiva po poslanskem zakonu, pripada ji največ pol leta. Šoltes po funkcionarskem, ki je načeloma omejeno na tri mesece.

Nekdanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in njen nekdanji državni sekretar Igor Šoltes Foto: DZ

Najbolj popularen minister vlade Matjaž Han, ki je ta teden postal še šef SD, je dobil bruto 6.261 evrov plače, neto 3.597. Tretja šefica koalicijske stranke Asta Vrečko je dobila 5.832 evrov bruto plače. Neto podatek ni dostopen, kar pomeni, da z razkritjem ni soglašala. Zasluži manj kot Han, ker je trinajst let mlajša in ima zaradi tega manj dodatka za delovno dobo. Rojena je bila leta 1984. Han leta 1971. Ali Vrečko trenutno še dodatno zasluži na filozofski fakulteti, pa še ni povsem jasno.

Od tam mi še niso odgovorili, ali so zadnjega pol leta še dodatno plačevali Vrečkovo, ki je od vlade leta 2022 dobila dovoljenje za dodatno delo tam. Dodatno delo se plača. Poslanci in ministri ob funkcijah lahko dodatno delajo največ petino časa. To je v zakonu, da bi se po koncu mandata predvsem profesorji in zdravniki lažje vrnili v svoje stare službe.

Po zakonu imajo na filozofski fakulteti teden časa, da novinarjem odgovorijo. Če odgovora na preprosto vprašanje dolgo ni, pa je to praviloma znak, da se dogaja nekaj neobičajnega. Pri delu za filozofsko fakulteto se je ministrica zadnji teden nenavadno zapletala, da so pisanja o tem popolne laži, in celo precej zmerjala medije, ki jih ne obvladuje njen politični pol.

Se je nekoliko popravila, ko sem objavil dokument, da ji je vlada takšno delo pred manj kot dvema letoma dovolila, ko je za to zaprosila. Priznala je, da v preteklosti je dodatno delala za filozofsko fakulteto:

Asta Vrečko je bila pred politično kariero na vrhu vlade in stranke Levica štiri leta samozaposlena v kulturi in je v tem času od državnih ustanov prejela 21.098 evrov nakazil. Med plačniki ni bilo filozofske fakultete. Je pa bila akademija za likovno umetnost. Največ denarja pa je prišlo iz ministrstva za kulturo.

Samozaposleni v kulturi so posebna kasta v državi, ki ji vsi drugi zaposleni plačujejo prispevke. Asta Vrečko, ki je bila tudi levičarska politična aktivistka, med drugim ustanovna članica Iniciative za demokratični socializem, iz katere je po združitvi s stranko TRS nastala stranka Levica, je bila del te državno podprte kaste. Kot kaže aplikacija Erar Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je od ministrstva za kulturo, ki ga vodi od junija 2022, še 21. 12. 2020 prejela 5.000 evrov sofinanciranja, dotacije.

Naslednje leto septembra je svoj status ukinila, iz poslovnega registra je bila kot samozaposlena v kulturi izbrisana 30.9.2021. Manj kot leto za tem, junija 2022, pa je bila že ministrica za kulturo v vladi Roberta Goloba. Zdaj vodi ministrstvo, ki jo je prej sofinanciralo.

Asta Vrečko Foto: Danijel Kovačič Grmek/UKOM

Izpis plač iz vlade, ki kaže izplačilo nadomestil bivšima funkcionarjema, ki si ne moreta najti službe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine