18.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Noro: Rusa, ki žre žive netopirje, plačujemo tudi slovenski davkoplačevalci

Ruski “umetnik” Petr Davidčenko je zadnja tri leta preživel v samoizolaciji. Skozi razstave društva Fotopub je omenjeni umetnik pred Državnim zborom v Ljubljani uprizoril predstavo, kjer je pojedel živega netopirja. Policija in inšpekcija sta omenjeno dejanje že vzela pod drobnogled, saj so netopirji pri nas zaščiteni, po drugi strani pa nikakor ne bi smelo biti dovoljeno jesti še živeče živali, saj gre za očitno mučenje. Omenjeno društvo pa se dejansko financira tudi preko državne blagajne iz katere je prejelo skoraj 90 tisoč evrov.

Ruski “umetnik” Petr Davidčenko izhaja iz zaprtega ruskega mesta Sarov, ki je znano kot center za nuklearne raziskave. Sarov pa je bilo v preteklosti središče za jedrska orožja v Sovjetski zvezi, kamor tujcem vstop ni bil dovoljen. Davidčenko je tri leta živel v samoizolaciji, kjer naj bi po navedbah jedel le povožene živali, ki jih je našel  ob cesti na jugu Francije. Omenjena dejanja je posnel v dokumentarni film skupaj z režiserjem Ianom Henryem s katerim želi opozoriti na dejanja človeka na okolje.

S svojo serijo predstav se je ustavil tudi v Sloveniji, saj živi v prepričanju, da lahko koronavirus pozdravijo ravno netopirji. Umetnik je v italijanskem mestu Trevi raziskoval možna naravna zdravila, s katerimi bi lahko pozdravil novi koronavirus. Pred dvema dnevoma je pričel s svojo groteskno predstavo, kjer je v zdravniški halji pojedel živega netopirja in požel veliko zgražanja javnosti. To kar je zanj umetnost je po mnenju javnosti čisto mučenje živali. Kriminalisti omenjenega umetnika že obravnavajo kot sum kaznivega dejanja, saj so pri nas netopirji zaščitene živali, ki jih nikakor ne bi smeli jesti še živeče.

https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/09/Fotopub-Facebook-768×402.jpg 768w, https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/09/Fotopub-Facebook-1024×536.jpg 1024w” sizes=”(max-width: 1447px) 100vw, 1447px” width=”1447″ height=”756″>

“Umetnik” Petr Davidčenko. Predstava Fotopub (Foto: Facebook)

Omenjena predstava opisuje dejansko stanje v svetu zaradi koronavirusa. Z njo želi opozoriti, da se naša svoboda in dobrobit rodita in umreta lahko samo z enim dejanjem, kot se je to zgodilo z omenjenim virusom. Davidčenko pa se je odločil, da bo svoj čas preživel v Fotopubovem razstavnem prostoru, kjer bo še čez celotni september živel in ustvarjal, medtem pa je vzpostavil “intermedijsko instalacijo ter znanstveno-raziskovalni center”. Prostovoljci, ki bodo bivali v omenjenem prostoru pa bodo raziskovali ozadje velikih farmacevtskih podjetij in njihovega vpliva na pandemijo.

Zanimiv je podatek, da se društvo, ki promovira kontroverzno umetnost, financira tudi s pomočjo državnega proračuna. Društvo Fotopub je skupno prejelo že skoraj 90 tisoč evrov državnega denarja, največ od Mestne občine Novo mesto (40 tisoč evrov) in Ministrstva za kulturo (33 tisoč evrov).

“Če pred parlamentom organiziraš žretje živega netopirja, pridno kasiraš od države,” se je odzval eden izmed uporabnikov Twitterja. Javnost nikakor ne more doumeti čemu so namenjene te predstave in te vrste umetnosti, ki pa so povrhu vsega še nezakonite.

Sara Kovač

Zadnje novice

Sorodne vsebine