29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Noro: mar niti profesor prava dr. Rajko Pirnat ne ve, v katero vejo oblasti sodi tožilstvo? Njegov nastop v Odmevih sprožil val kritik

Četrtkovi Odmevi so sprožili val kritik, ki so se usuli na družabnem omrežju Twitter. Razlog za to predstavlja angažma profesorja Pravne fakultete v Ljubljani dr. Rajka Pirnata, ki je voditeljici Tanji Starič odgovarjal na vprašanja okrog kritik na račun dela policije in tožilstva ter razmerja med izvršno oblastjo, sodstvom, tožilstvom in tudi policijo. Kljub temu, da celo Ustavno sodišče RS poudarja, da je državno tožilstvo del izvršilne veje oblasti, je Pirnat to povsem zanemaril in med drugim celo nakazal, da naj bi živeli v diktaturi?! S tem je tako po mnenju mnogih izpadel povsem nepravniški in politikantski.

 

Spomnimo. Potem, ko smo bili priča državnemu udaru, je predsednik vlade Janez Janša komentiral dvojna merila pri izboru prioritet NPU, tožilstva in sodstva. “Vsi našteti so dolžni delovati v skladu z ustavo in zakonom, profesionalno in neselektivno,” je zapisal. Na to se je odzval generalni državni tožilec Drago Šketa, češ “da so državni tožilci skladno z zakonodajo pri svojem delu samostojni in neodvisni, vezani na zakon in ustavo ter splošna načela mednarodnega prava”. In da so avtonomni. Janša se je na to odzval in objavil celoten zapis, katerega je medijski mainstream označil za napad na neodvisnost in avtonomnost tožilstva, a kot je razvidno iz odločbe ustavnih sodnikov, temu ni tako.

Pismo Janše označuje kot direkten poseg v delitev oblasti
Staričeva je Pirnata najprej vprašala naslednje: “Izvršna oblast javno izraža kritike na račun dela policije in tožilstva, kot še nikoli doslej. Kako vi ocenjujete te kritike in pisma? Je to politični pritisk?” Pirnat je na to odgovoril, da nedvomno to so politični pritiski. “Primera sta sicer nekoliko drugačna. Se razlikujeta v tem smislu, da je izjava ministra Aleša Hojsa pravzaprav zanimiva in absolutno nelogična. Če meni, da je policija politična, naj jasno predstavi razloge za to in dokaze. Potem je potrebno z normalnimi ukrepi v demokratični družbi doseči to, da se ta stvar sanira. Sam sicer ne vidim, da bi bila policija politična, ampak odstopiti zato, ker policija dela tisto, kar mora, se zdi absolutno nelogično.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine