5.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Njihov lasten član priznal, da so NSi skupaj z Gibanjem Svoboda ogoljufali SDS

Piše: Ž. K. (nova24tv.si)

Vidni predstavnik Nove Slovenije, član njenega izvršilnega odbora, Janez Pogorelec, je na socialnem omrežju X prostodušno priznal, da je NSi ogoljufala oz. “nadigrala” stranko SDS, ko je uzurpirala obe nadzorni komisiji, Komisijo za nadzor javnih financ in Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Še več, kot pravi Pogorelec, to ni bilo “ne prvič in ne zadnjič”. 

Vidni član Krščanskih demokratov se je izpovedal pod objavo novinarja Petra Jančiča. Med novinarjem in Pogorelcem se je razvila debata, v kateri je Jančič izpostavil, da je Nova Slovenija pri deljenju mest sodelovala s koalicijsko Svobodo. Zapisal je: “Vaš problem je, da ste se pač zmenili s Svobodo in zdaj to prodajate, kako ubogi ste, ker goljufate.” Član izvršilnega odbora je nato odvrnil: “Ja, in tega sploh ne tajimo, vnaprej smo Janši to napovedali, če bo trmaril in vztrajal, da hoče vse … Nadigrali smo ga in to ni bilo ne prvič in ne zadnjič.” Pogorelec je še dodal, da so to storili zaradi “hegemonizacije in instrumentalizacije desnice”.

Spomnimo, po razglasitvi rezultatov volitev aprila lani je bilo jasno, da je na volitvah, ob sodelovanju levici zvestih medijev, zmagalo Gibanje Svoboda. Drugo mesto je pripadlo SDS, tretje NSi. Golob je stopil v koalicijo s Socialnimi demokrati in Levico. SDS in NSi sta ostali v opoziciji. SDS je kot največji opozicijski stranki pripadlo vodenje tako KNJF kot KNOVS. To je potrdila tudi zakonodajna služba Državnega zbora. V NSi so nato hoteli prevzeti vodenje vsaj KNJF. Ker v SDS na to niso pristali, so v NSi tedaj novopečenemu zmagovalcu volitev ponudili dogovor. Ta je dogovor sprejel, Jernej Vrtovec je nato postal predsednik komisije, s pomočjo glasov Svobode, SD in Levice. SDS v KNJF in KNOVS ne sodeluje.

Da so bili prav v NSi tisti, ki so s ponudbo pristopili do Goloba (in ne obratno), priča debata, v kateri se je Pogorelec zapletel v spletnim uporabnikom Simonom Blažičem.

Slednji ga je namreč vprašal: “Če vas prav razumem, se strinjava da ste v NSi s prevzemom nadzornih komisij podlegli nespodobnemu povabilu dr. Goloba.” Pogorelec je na to odgovoril: “Nasprotno! Mi smo to hoteli, potem ko je Janša hotel vse samo zase, mi pa smo bili mnenja, da ena komisija pripada nam.” 

 

SDS je ponudila vodenje KNOVS

Predsednik SDS Janez Janša je sicer že pred časom javno razkril ključno podrobnost, kako so v dneh po volitvah potekali pogovori z manjšo opozicijsko stranko. Obtožbe, da si je SDS hotela prisvojiti obe nadzorni funkciji v Državnem zboru, je zavrnil. “NSi (ki ima 8 poslancev, SDS pa 27) smo ponudili KNOVS, tako kot leta 2018. Vendar so od samega začetka vztrajali, da izbirajo prvi, in sicer na vodenju pomembnejše KNJF, ki da jo mora voditi Vrtovec. Ki jo je potem z glasovi vladnih poslancev tudi prevzel,” je zapisal Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine