23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Niti mezinca ji ne smeš pokazati: Bratuškova pred desetimi leti preganjala fotografa, sedaj pa še veterana vojne za Slovenijo

Piše: Gašper Blažič 

Se še spomnite, kako je leta 2013 Alenka Bratušek kot sveže izvoljena predsednica vlade sodno preganjala fotografa Janija Božiča, ker je v fotoaparat ujel ključni dokaz, da je bila njena izvolitev na premierski položaj pravzaprav le formalna potrditev scenarija, ki je nastajal v ozadju. 

Namreč, dvajset minut pred uradno razglasitvijo izida glasovanja ob konstruktivni nezaupnici Janševi vladi je Alenki Bratušek preko SMS poslal čestitko (!) ob izvolitvi upokojeni poslovnež Peter Kraljič. Ob čemer bi morala javnost zastriči z ušesi, saj je šlo za bizarno časovnico, ki razkriva, kako v resnici deluje slovenska politika. Ergo: parlamentarna procedura, ki bi morala predstavljati varovalko demokracije, je tu le Potemkinova vas. No, takrat so jo vsaj spoštovali, nedavno pa so s priznanjem Palestine poteptali tudi to.

Ne glede na to, kar je takrat še v Reporterju zapisal naš kasnejši urednik Jože Biščak – da imamo davkoplačevalci o politiku “pravico izvedeti vse podrobnosti iz njegove preteklosti in sedanjosti: ali so uporabljali droge, zahajali v kurbišča, goljufali na univerzah, prepisovali magisterije in doktorate, so duševno moteni, kakšne deleže imajo njihovi prijatelji v podjetjih, kaj počno njihovi ožji člani družine, kdo so njihovi sorodniki. Vse to vpliva na njihova ravnanja, vse to lahko privede do korupcije.” – je Bratuškova sodno preganjala Janija Božiča, ki je bil tudi obsojen zaradi vdora v zasebnost. Sodbo je takrat preko twitterja (X) pozdravila tudi tedanja odvetnica, danes pa predsednica republike Nataša Pirc Musar. Božič je bil v svoji domovini tako rekoč obsojen na “berufsferbot”, izselil se je v Veliko Britanijo, saj druge možnosti ni imel.  “To je bila zmaga politike in politikov v postelji s sodniki,” je takrat zapisal Biščak.

Očitno pa se zgodovina ponavlja kot farsa. Aprila letos je publicist, veteran vojne za Slovenijo in nekdanji kandidat SDS na evropskih volitvah Davorin Kopše preko omrežja X objavil, da ga sodno preganja – Alenka Bratušek. Zaradi tvita, objavljenega jeseni 2020, ko se je razpravljalo o ukrepih proti epidemiji, ki jih je izvajala tedanja Janševa vlada, medtem ko jim je levičarska opozicija nasprotovala, čeprav je vedela, da so njihovi levičarski kolegi v Evropi marsikje, kjer so bili na oblasti, izvajali še veliko hujše ukrepe. Šlo je torej za politično zlorabo stiske. Kopše je kot pripadnik rizične skupine pri okužbi s covid19 – do teh skupin levičarji niso pokazali nobene empatije – je zapisal tvit, za katerega se je kasneje opravičil.

Kar pa ni zadostovalo. Bratuškova je vložila odškodninski zahtevek, sprva za 1.750 evrov. No, nato se je izkazalo, da ji to ne zadostuje, saj ga je na zadnji obravnavi (10. junija, torej včeraj) dvignila na skoraj sedem tisoč evrov!

Torej, sodba na prvi stopnji bo verjetno znana že septembra. Ob sedanjem stanju pravosodja je težko pričakovati, da bi bila sodba oprostilna. Je pa navsezadnje zanimivo, da če bi denimo Janez Janša sledil logiki Alenke Bratušek, ki se ob Kopšetovem tvitu menda še vedno čuti prizadeto, bi moral tožiti najmanj četrt Slovenije – toliko je namreč na svoj račun prejel žaljivk, obrekovanj in sovražnih pisanj v dobrih 30 letih, odkar je v politiki.

In navsezadnje, tudi avtor teh vrstic ima že veliko izkušenj s prejemanjem grozilnih in žaljivih vsebin. Tudi takšnih javnih.

Iz česar lahko sklepamo, da je Alenka Bratušek tip politika, ki mu ne smeš pokazati niti mezinca. In zato hitro poseže po represivnih ukrepih. Kar je v državi, kjer so politiki tranzicijske levice dobro zaščiteni, nekaj normalnega.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine