15.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Nina Drozdek Draganić: Sodnica, ki je rešila Jankovića in osumljene v korupcijski aferi v zdravstvu, a kaznovala človeka, ki je pomagal umirajoči ženi!

Piše: Sara Kovač

Glede na to, da je še zmeraj svež spomin na afero žilne opornice, ki je razgalila velikanske apetite zdravstveno-dobaviteljske mafije po denarju slovenskih davkoplačevalcev, ne čudi, da je marsikoga razočaralo, ko je v ponedeljek slišal, da je okrožna sodnica Nina Drozdek Draganić izrekla oprostilno sodbo obtoženim korupcije v zdravstvu. Če človek ve, da gre za sodnico, ki je v preteklosti oprostila ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi Niš in obsodila človeka, ki je hotel pomagati svoji umirajoči ženi, pa vse skupaj niti ne čudi toliko. 

Predsednica sodnega senata, okrožna sodnica Nina Drozdek Draganić, je v ponedeljek odločila, da se obtožene Uroša Smiljića (skladiščnika v UKC Ljubljana), Aleša MiletićaIvana Mikliča, zdravnika dr. Rada Janšo in Tomaža MalovrhaRoberta GradišarjaSaša ŽaljcaFranca FrelihaStanka Ranerja ter predstavnika obtoženih družb Digit iz Komende in Glasstech iz Ljubljane oprosti očitkov tožilstva, da so storili kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja oziroma prejemanja daril, saj po besedah sodnice očitanih dejanj niso storili tekom opravljanja gospodarske dejavnosti, kot je to sicer potrebno za opis tega kaznivega dejanja.

Aprila 2018 je tožilstvo vložilo obtožnico zoper dve pravni osebi in deset fizičnih oseb in sicer na račun “kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, pomoči pri kaznivem dejanju nedovoljenega dajanja daril in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje”. Tožilstvo je Smiljiću konkretno očitalo, da je v zameno za plačilo ljudem urejal dostop do hitrejših operacij in terminov pri zdravniku. Iztok Požar je namreč na predobravnavnem naroku podal priznanje, da je Smiljiću izročil podkupnino v višini 20 tisoč evrov za namene operacije njegove partnerice. Tako je bil obsojen na pogojno kazen. Vse skupaj se je sicer pričelo februarja 2016, torej potem, ko se je Požar odločil, da Smiljića prijavi, da ta v zameno za darila v največji bolnišnici v državi prek svojih zvez ureja preskakovanje čakalnih vrst. Tožilstvo je v zadevi podalo prepričanje, da so se obtoženi ujeli v zanko ravno na podlagi povedanega v tajno posnetih prisluhih preko telefona.

Iztok Požar na desni. (Foto: STA)

Korupcija možna samo z opravljanjem gospodarske dejavnosti?
Bojana Podgorelec, tožilka specializiranega državnega tožilstva, je za obtožene predlagala obsodilno sodbo. Dnevnik poroča, da je za Smiljića, ki je veljal za glavnega v omenjeni zgodbi, predlagala kazen v obliki treh let zaporne kazni in stransko denarno kazen v višini 15.600 evrov. Za ostale je bila predlagana pogojna kazen. Za vpletena zdravnika “po šest mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo treh let ter stransko denarno kazen 12.000 evrov, za preostale pa po nekaj mesecev zapora z dvema letoma preizkusne dobe ter plačilo denarne kazni od 900 do 8100 evrov”. Sodnica Nina Drozdek Draganić je tekom izreka oprostilne sodbo obtoženim korupcije v zdravstvu med drugim poudarila, da Smiljić kot skladiščnik dela v UKC Ljubljana, kar pomeni, da opravlja zdravstveno in ne gospodarske dejavnosti. Po njenih besedah zdravnika, ki sta bila bila obtožena, in sta nudila svoje usluge, ki niso bile nezakonite. “Opravljala sta namreč zdravniške preglede oziroma operacije, in še to v okviru zdravstvene dejavnosti. Tožilstvo tudi ni zatrjevalo, da bi bili, ker sta Janša in Malovrh sprejela nekaj hudo bolnih bolnikov, oškodovani drugi bolniki, ker naj bi jih vzela prek čakalne vrste. V dokaznem postopku se je izkazalo, da sta jih sprejela zunaj delovnega časa, pred službo oziroma po službi. Prav tako drugi obtoženi, ki naj bi Smiljiću dajali podkupnino, niso storili očitanega kaznivega dejanja, ki se lahko stori le v okviru gospodarske dejavnosti,” je še dodala.

Korupcija v zdravstvu ni problematična, ker pač ne predstavlja gospodarske dejavnosti?!
Več kot očitno je, da se omenjeni sodnici zadeva ne zdi problematična, ker pač javno zdravstvo ne predstavlja gospodarske dejavnosti. Iz tega je tako mogoče sklepati, da v zdravstvu korupcija sploh ni problematična. Glede na to, da je korupcija v slovenskem zdravstvu na račun velikih apetitov zdravstveno-dobaviteljske mafije resnično problematična, je vse skupaj toliko bolj žalostno. Tukaj seveda ne gre le za preplačilo v znesku evro ali dva, ampak za ogromne zneske, ki bi se jih dalo bolj smotrno porabiti!

 

Priznani kardiolog dr. Blaž Mrevlje nam je pred nekaj meseci zaupal, da so na podlagi zgodbe iz žilnih opornic preračunali, da je samo UKC Ljubljana preplačal 2,5 milijona letno, kar pa je potrdil celo takratni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec. “Če gledamo, da so žilne opornice samo eden od 20 tisoč materialov, ki se v UKC Ljubljana nabavlja, si lahko predstavljamo, da je preplačanega ogromno. Ocenjujem, da je samo v UKC Ljubljana vsako leto preplačanih za 50 milijonov materiala, storitev (tudi gradbenih, računalniških itd.). Ocenjujem, da je na leto najmanj 400 milijonov v zdravstvu. Po moji oceni je zdravstveno-dobaviteljska mafija v 30-ih letih pokradla najmanj 12 milijard,” je zatrdil.

 

Sodeč po odzivih, ki so se usuli potem, ko je postalo znano, čemu se je sodnica odločila za oprostitev, je mogoče sklepati, da je večina naravnost zgrožena. Po eni strani pa vse skupaj niti ne čudi toliko, če človek ve, na kakšen način je sodnica v preteklosti razsojala. Požarju, ki je preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana v zameno za odkupnino priznal, je bila namreč izrečena pogojna zaporna kazen, obtoženim v zadevi pa oprostitev?! Ista sodnica je v zadevi Niš, kjer se je očitalo sporne posle pri nakupu zemljišča za gradnjo Mercatorjevega centra v Nišu, celo oprostila župana Jankovića in se nato za nameček z njim po razglasitvi oprostilne sodbe tudi rokovala!? Očitno živimo v državi, kjer so velike ribe v korupciji oprošča, obsoja pa kurje tatove. Se res še kdo čemu za vraga navadni državljani ne zaupajo v pravičnost sodstva?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine