20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Niko Kovač ujeli na laži!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

“Od države od začetka našega delovanja pa do danes nismo prejeli niti centa, niti nismo za denar kandidirali, stroške akcije pa pokrivamo z majhnimi donacijami po 5, 10, 20 evrov,” je Inštitut 8. marec 31. marca odgovarjal na vprašanja in očitke, od kod jim sploh toliko denarja za aktivistično delovanje. Vendar je popolnoma jasno, da tako majhne donacije ne zadoščajo, če si aktiven po celotni Sloveniji. Vsaj brez denarja iz tujine pač ne gre.

Če se pri Inštitutu 8. marec, katerega frontmanka je Nika Kovač, sedaj na veliko sprenevedajo glede financiranja, je v enem izmed intervjujev februarja letos (za Domžalske novice) mogoče prebrati, da je inštitut pričel v letošnjem letu sodelovati z dvema fundacijama: Planned Parenthood in Guerilla Fundation. “Zdaj si lahko izplačamo kakšen honorar in potne stroške. Ne prejemamo pa davkoplačevalskega denarja,” je bilo navedeno.

Sodelujejo s fundacijama iz tujine
Za inštitut se zdita sodeč po povedanem fundaciji naravnost izjemni, saj je zanju značilno, da financirata razna “progresivna” gibanja v Evropi in ZDA. Organizacija Guerilla Fundation se kot tipična levičarska organizacija ukvarja s financiranjem aktivističnih gibanj pod krinko boja proti neenakosti. Glede na to, da slednja sponzorira različna anarhistična in feministična gibanja, ne čudi, da so v Inštitutu 8. marec našli tolikšen potencial. Konec koncev se sami označujejo kot feministična organizacija.

Vir: Twitter

Še posebej pa v oči bode sodelovanje z neprofitno in abortistično organizacijo Planned Parenthood, ki je bila v preteklosti že večkrat tarča kritik na račun neprimernega in nedostojnega ravnanja s svojimi zaposlenimi. Omenjena organizacija se bori za “reproduktivne pravice”. Ker pa je boj za pravico do splava osnova za feministična gibanja kot je Inštitut 8. marec, pa tudi omenjeno sodelovanje ne preseneča. A vendarle je potrebno spomniti na pretresljivo razkritje v zvezi z omenjeno organizacijo. Center za zdravstveni napredek (Center for Medical Progress) naj bi namreč pred sedmimi leti objavil prikrite posnetke, kjer uslužbenci omenjene fundacije govorijo o prodaji delov teles dojenčkov. Govorili so celo tudi o tem, kako fundacija zanalašč opravlja pozne splave, da bi se s tem dokopala do svežih organov dojenčkov. Kot kaže, pa feministkam, ki se zbirajo okoli Kovačeve, glede tega ni prav nič mar.

V Sloveniji skorajda vsakdo pozna Kovačevo, saj jo levi politični pol s pomočjo vpliva v osrednjih medijih s pridom uporablja za namene samopropagande. Aktivisti iz vrst omenjenega inštituta so se angažirali v primeru referenduma za vodo. Vodjo 8. marca je bilo mogoče videti v predvolilni kampanji pred državnozborskimi volitvami, čeprav inštitut ni nastopal kot stranka in ni imel odprtih volilnih računov. Pod pretvezo pozivanja k udeležbi na volitvah so tako za stranke KUL-a, ki sedaj sodelujejo z Gibanjem Svoboda, izvajali uspešno kampanjo. Seveda ne manjkajo niti v kampanji, kjer se tako kot vladna stran zavzemajo za politizacijo javne RTVS. Na levem polu se namreč zavedajo, da bi si lahko z glasom za povsem podredili še javno RTVS. Vendar če izgine kritična beseda iz vseh medijev, se lahko ljudi le še naprej zavaja, kako je vse “super”.

Foto: STA

Foto: FB Nika Kovač

“O delu Inštituta nikoli in nikjer ne lažem. Naši rezultati govorijo zase,” zatrjuje Kovačeva. Zanimiva trditev v luči spodnjega zapisa enega od prostovoljcev iz Levice, ki se je pojavil na družabnem omrežju Facebook: “V tvoji kampanji smo zbrali preko 10 tisoč overjenih podpisov. Prostovoljci so dva meseca stali pred upravno enoto brez znakov stranke,” je zapisal v poduk in opomin Kovačevi ter ob tem dodal, da so kar dva meseca plačevali najem njene stojnice na Prešernovem trgu po 150 evrov na dan. “Tiste dni, ko ste imeli prostovoljce čez vi, je bila stojnica prazna, je še dodal in dal vedeti, da se jezi na račun njihove nehvaležnosti in pljuvanja po stranki Levica, ki naj bi Inštitutu 8. marec pri kampanji krila preko 10 tisoč evrov stroškov. Omenjeno informacijo smo se odločili preveriti tudi pri stranki Levica. Odgovor bomo objavili, ko ga bomo prejeli.

Vir: Družabna omrežja

“Politična stranka plačuje stojnico in posoja prostovoljce “nevladni” organizaciji. Da ne boste še kdaj padli na zavajajoče blebetanje o neodvisnosti,” je zadevo komentiral politolog dr. Miro Haček. Resnica pride prej ali slej na plan, pa če se nekdo še tako spreneveda. Inštitut 8. marec je neodvisen toliko, kot so neodvisni osrednji mediji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine