0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Nicolás Maduro je izgnal strokovno komisijo Evropske unije

Piše: Damian Ahlin

Ministrstvo za zunanje zadeve in nacionalni volilni svet sta naročila, naj člani komisije EU takoj zapustijo državo. Po načrtih naj bi ostali do 13. decembra.

Opazovalce volitev Evropske unije so iz Venezuele izgnali nekaj dni pred načrtovanim odhodom, saj je režim Nicolása Madura po volitvah 21. novembra začel izvajati represijo.

Analitiki bloka in nekaj članov osebja so minuli konec tedna odleteli, potem ko jim je zunanje ministrstvo zavrnilo podaljšanje vizumov, je povedal človek, ki je neposredno seznanjen z razmerami.

Skupina je nameravala biti v državi do 13. decembra v skladu z urnikom, ki je bil predhodno dogovorjen s svetom in odobren s strani Madurovega režima. Vendar napetosti so se stopnjevale v času pred volitvami, ko je Maduro zavrnil njihove ugotovitve.

Po objavi poročila, v katerem so bile izpostavljene pomanjkljivosti in nepravilnosti na regionalnih volitvah, je Maduro opazovalce obtožil, da so vohuni. Odločitev o njihovem predčasnem izgonu je še dodatno omadeževala volitve, ki jih je Maduro promoviral kot svobodne in poštene.

Evropska unija je poslala 130 ljudi, ki so spremljali glasovanje, kar je njena prva delegacija po 15 letih. Medtem ko je večina opazovalcev že odšla, so tisti, ki so ostali, opravljali intervjuje, spremljali izzive kandidatov in strank v zvezi z volilnim postopkom ter zbirali informacije za končno poročilo, ki ga nameravajo objaviti v začetku februarja.

Delegacija ni dobila nobenega pojasnila, zakaj je bilo njeno potovanje skrajšano.

Venezuelsko vrhovno sodišče je prejšnji ponedeljek sporočilo, da bodo regionalne volitve v Barinasu, rojstnem kraju Huga Chaveza, ponovno potekale 9. januarja, potem ko so bile volitve 21. novembra rezultatsko tesne med chavizmom in opozicijo.

Sodišče je odločitev, objavljeno v izjavi, sprejelo po prejemu ustavne pritožbe, ki jo je vložil Adolfo Ramón Superlano, ki velja za opozicijskega disidenta, zaradi domnevne kršitve ustavnih pravic do udeležbe in volilne pravice, določenih v ustavi, in zaradi ozračja napetosti med političnimi borci.

Navedena kršitev ustavnih pravic je posledica kandidature opozicijskega kandidata Freddyja Superlana, ki je kandidiral kljub temu, da je bil diskvalificiran.

Višje sodišče je odredilo prekinitev ponovnega štetja, potem ko je osem dni trajal spor med kandidatom vladajoče stranke in kandidatom za ponovno izvolitev Argenisom Chávezom ter kandidatom opozicijskega Gibanja za demokratično enotnost (MUD) Freddyjem Superlano po tesnem izidu, ki ga ni bilo mogoče rešiti.

V zadnjem sporočilu vrhovnega volilnega sveta, ki je odredil ponovitev volitev, je tudi navedeno, da napovedi kažejo, da je odstotek glasov za kandidata Freddyja Superlana 37,60 %, medtem ko je kandidat Argenis Chávez prejel 37,21 % glasov.

Glede na te razmere in neuspeh pri doseganju soglasja je volilni senat odločil, da se Superlanu odvzame možnost opravljanja katere koli javne funkcije.

Diskvalifikacija je bila razglašena, potem ko se je Superlano lahko registriral v avtomatiziranem sistemu CNE kot kandidat, ne da bi CNE razveljavil njegovo kandidaturo zaradi pomanjkljivosti v obrazcu ali podatkih, kot se je to zgodilo pri drugih kandidatih.

Vir: www.infobae.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine