0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

Nič več prvi! Tudi anketa Dela zaznala upad podpore Gibanju Svoboda

Piše: Nova24tv.si

Gibanje Svoboda je na zadnji Medianini anketi zabeležilo najnižjo podporo doslej. Neučinkovito vodenje vlade, začenši z zastalo obnovo po poplavah, in tudi sicer neučinkovito reševanje problematik v ključnih resorjih, je očitno terjalo svoj davek. Gibanje Svoboda bi tokrat obkrožilo le še 18,8 odstotka volivcev. Stranki SDS se je v primerjavi s septembrsko meritvijo, ko so zabeležili 21,1-odstotno podporo, le-ta zvišala za dve odstotni točki. Podpira jo 23 odstotkov volivcev. 

Golobove svobodnjake je še septembra podpiralo 24,3 odstotka volivcev. Gre za najnižjo izmerjeno podporo svobodnjakom doslej. Decembra lani jim je bila namerjena več kot 34-odstotna podpora, poroča Delo.

Trenutno 18,3 odstotka vprašanih delo vlade ocenjuje kot zelo negativno, dodatnih 23,8 odstotkov pa kot zgolj “negativno”. Medtem ko 34,1 odstotka ocenjuje delo vlade kot “srednje”, jih 18,9 odstotka delo vlade ocenjuje kot “pozitivno” in zgolj 3,1 odstotek kot “zelo pozitivno”.

Razlika med koalicijo in opozicijo minimalna
Po Medianini anketi pa so na priljubljenosti pridobivale tudi druge parlamentarne stranke. Za NSi, ki tokrat kotira na tretjem mestu, bi se opredelilo 7,2 odstotka anketiranih, SD 7 odstotkov, za Levico pa 5,1 odstotka volivcev. NSi je pridobila 1,4 odstotne točke podpore, kar bi lahko bila “nagrada” merilcev javnega mnenja za tiho vztrajanje v Golobovi “koaliciji”. Levica naj bi pridobila 0,8 odstotne točke, Socialni demokrati pa 0,3 odstotne točke.

Koalicija še vedno beleži višjo podporo kot opozicija, a le za las. Koalicijske stranke bi podprlo 31 odstotkov vprašanih, opozicijske stranke 30,2 odstotka. Septembra je bila razlika veliko bolj izrazita. Koalicijske stranke je tedaj podpiralo 35,3 odstotka, opozicijske pa 26,8 odstotka. Največja razlika med blokoma je bila zabeležena decembra.

Po drugi strani se povečuje število neopredeljenih volivcev. Dobra petina vprašanih ni vedela, komu bi oddali svoj glas. 5,4 odstotka ga ne bi dalo nobeni stranki.

Med posameznimi politiki je priljubljenost najbolj padla predsedniku vlade Robertu Golobu. Najbolj priljubljena je še vedno Nataša Pirc Musar, na drugem mestu je poslanec SDS Anže Logar, na tretjem pa državni sekretar Boštjan Šefic, ki opravlja nalogo koordinacije popolavnih ukrepov. Za njim sledita minister za gospodarstvo Matjaž Han in obrambni minister Marjan Šarec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine