10.9 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

NI ŠALA! Poglejte, kako se Društvo novinarjev Slovenije spreneveda glede svobode izražanja – branijo režimske medije, hkrati pa diskvalificirajo tiste, ki ne trobijo v isti rog!

Obsedenost režimskih medijev z domnevno spornim financiranjem Nova24tv in Demokracija je očitno dosegla vrhunec. Sedaj se je na naš medij spravilo tudi Društvo novinarjev Slovenije z javno izjavo, v kateri prikazuje novinarje, ki naj bi pisali o spornem financiranjem, kot žrtve.

 

Poglejmo izjavo v celoti:

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) najostreje obsojamo intenzivne napade na posamezne novinarje in medije, ki poročajo o financiranju slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti (NovaTV24.si, Nova Obzorja …). Ocenjujemo, da so načini diskreditacije in intenzivnost napadov prešli v fazo, ko že predstavljajo nevarnost za novinarje, medije in demokratičnost družbe. Fotomontaže okrvavljenih slik, druga vizualna orodja, žaljivi članki, ki gredo na izključno osebno raven, in druge metode so po naši oceni namenjene ščuvanju skupin ljudi proti novinarjem in medijem, končni cilj pa je preprečiti objavljanje zgodb, ki so neprijetne za lastnike, politične zaveznike in podpornike slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti. Novinarji nas v zadnjih dneh obveščajo o verbalnih napadih neznancev na ulici, veliki količini SMS sporočil na osebne številke z neznanih številk z žaljivo vsebino, prikritih in manj prikritih grožnjah na družbenih medijih, kar je po našem mnenju posledica hujskanja k nasilju in spodbujanju sovraštva v omenjenih medijih. Vse to niso osamljeni primeri, ampak del kampanje, ki ima svoje ideološko in materialno ozadje. Polovica vseh objav na portalih v madžarski lasti je namenjena ustvarjanju klime sovraštva do novinarjev, z osebnimi diskreditacijami, manipulacijami in dezinformacijami, ki nimajo osnove v dejstvih. Vsa ta dogajanja so skrajno nevarna za svobodo izražanja in osebno varnost novinarjev. Novinarje in medije pozivamo, da napade prijavljajo policiji in Društvu novinarjev Slovenije (DNS), ki bo o tem obvestilo tudi evropske novinarske organizacije in druge institucije.

Omenjena izjava je samo dokaz več za sprenevedanje režimskih medijev, ki očitno nalašč ne ločijo med financiranjem strank in financiranjem medijev, ki seveda ne trobijo v isti rog z mainstreamom. Ob tem pa celo govorijo o napadih na svobodo izražanja. Ko je predsednik vlade Marjan Šarec podjetja celo direktno pozival, naj ne oglašujejo v našem mediju, pa so njegove pozive celo podprli.

Zadnje novice

Sorodne vsebine