11.2 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Ni jim mar za otroke: Koalicija zavrnila predlog SDS, ki bi vsem šolarjem omogočil brezplačno malico in kosilo!

Piše: Gal Kovač (Nova24TV.si)

Svobodnjaki iz Gibanja Svoboda, Socialni demokrati in skrajneži iz stranke Levica so zavrnili predlog poslanske skupine SDS, ki bi vsem osnovnošolcem in srednješolcem omogočil brezplačno malico in kosilo. Gre za ureditev, ki jo je v preteklosti SDS že uvedla v času ministrovanje trenutnega evropskega poslanca Milana Zvera, a so ga nato Socialni demokrati med svojo vlado umaknili. Poslanci koalicije so tako dokazali, da jim v resnici ne gre za otroke, temveč za politični prestiž. Sami bi namreč izglasovali isto ureditev, a še vedno čakajo na njihovo partnersko organizacijo Inštitut 8. marec, da zbere potrebno število podpisov za vložitev predloga zakona. 

Predlog zakona, ki ga je vložil SDS, je sicer spravil koalicijske poslance v precej veliko zadrego, saj imajo v koalicijski pogodbi zapisano naslednje: “Vsem učencem bomo zagotovili brezplačno šolsko prehrano. V Sloveniji 21. stoletja ni nobenega upravičenega razloga, da bi bil katerikoli otrok lačen.”  Za sklep, ki bi uresničil njihovo koalicijsko zavezo, je glasovalo 30 poslancev, proti jih je bilo 48.

Če torej ni nobenega upravičenega razloga, da v 21. stoletju učenci nimajo brezplačne prehrane, kakšen bi lahko bil dejanski razlog, da ureditve niso podprli? Žalostna resnica je, da želijo prav takšen zakonski predlog vložiti sami, a tega doslej pač še niso storili, ker “lačni otroci” doslej niso bili njihova prioriteta. Te so bile drugje, pomembno je bilo ukiniti zakon o dolgotrajni oskrbi, razširiti število ministrstev na rekordnih 20 in voditi inkvizicijski boj proti drugače mislečim na RTV. Brezplačno prehrano, ki bi v časih rekordne draginje razbremenila predvsem družinske proračune, pa so prevalili na Inštitut 8. marec, ki očitno še vedno zbira potrebnih 5000 podpisov, da bi lahko v Državnem zboru sploh vložili predlog zakona.

Po poročanju dominantnih medijev naj bi se to zgodilo že konec avgusta letošnjega leta, a je njihovo lažnivo poročanje kaj kmalu razkrila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. 8. marec v proceduro ni vložil predloga zakona, temveč le zakonsko pobudo, zaradi česar so se morali v spornem inštitutu javnosti opravičiti zaradi zavajanja.

Poslanka SDS Alenka Helbl (Foto: SDS)

Za koalicijo so otroci primerno sredstvo političnega boja

V zvezi z zakonskim predlogom je poslanska skupina SDS že konec preteklega tedna organizirala novinarsko konferenco, v kateri je poslanka SDS Alenka Helbl pojasnila, da je bilo iz koalicijskih razprav razbrati, da predlog zakona sicer podpirajo, ne bodo pa zanj glasovali, ker ga je predlagala stranka SDS. Poslanka je tudi naslovila ključni koalicijski očitek, da je za uveljavitev premalo časa, saj je imel predlog zakona določen tudi skrajni rok uveljavitve, in sicer s prvim januarjem 2024 (uveljavil bi se sicer lahko že veliko prej).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine