10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Nezakonita »depolitizacija živinoreje« – škandalozni odvzem živine in povezave s kabinetom predsednika vlade

Piše: Vida Kocjan

Že od sredine novembra državo pretresa afera, kakršne doslej v Sloveniji še ni bilo. Gre za nezakonit in aktivističen odvzem 24 glav goveje živine na kmetiji Možgan v okolici Krškega, kjer se je izkazalo, da je imel zaseg zaslombo v samem vrhu države. Še več, vlada je bila celo ujeta na laži!

Veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic, izbranka Roberta Goloba za direktorico uprave za varno hrano, kar so z ostrim protestom preprečili veterinarji, je v torek, 14. novembra, družini Možgan zasegla 24 glav goveje živine. Odvzem so po preučitvi zadeve ostro obsodili tako v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije kot Sindikatu kmetov Slovenije.

Golobova izbranka ravnala nesorazmerno in nezakonito

Ugotovili so, da je šlo za nesorazmeren in nezakonit ukrep; živali so bile dobre rejene, nekatere med njimi so bile resda umazane, saj je šlo za pašno živino. Po ostrem odzivu zbornice in sindikata kmetov je Marjan Šarec, začasni minister za kmetijstvo, napovedal notranji nadzor nad odvzemom krav, vendar pa jim tega v skoraj 14 dneh »ni uspelo« izvesti. Razlog je nedvomno strah pred šefom Robertom Golobom, saj se je izkazalo, da so v odvzem vpletene tudi Tina Gaber in njene novodobne prijateljice. Kot kaže zdaj, so motivi sodelujočih precej dvomljive narave in se najverjetneje pokrivajo z interesi nekaterih nevladnikov. Vse skupaj naj bi bilo povezano tudi s pravkar uveljavljenimi spremembami zakona o živalih, ki je začel veljati nekaj dni pred tem škandaloznim odvzemom živine. Po novem zakonu o živalih se namreč presežek prihodkov od prodaje živali nakaže na račune nevladnikom, pred tem je bil to kmetov dohodek.

Družina Možgan je ostala brez 24 dobro rejenih krav. (foto: družina Možgan)

Postopek odvzema je vodila Danuša Štiglic, lastnik kmetije Rudi Možgan in njegov sin Timotej pa sta za Nova24TV dejala, da se med postopkom ni želela predstaviti, prav tako jima ni predstavila pravne podlage, na podlagi katere je potekal odvzem živali. Domnevata pa, da je bil resnični namen odvzema financiranje aktivističnih društev za zaščito živali.

Šokantna izpoved

Sin Timotej, ki bi po novem letu kot mladi kmet prevzel kmetijo, je dejal, da je bil zunaj, ko se je vse skupaj začelo odvijati. Sosed mu je sicer povedal, da so bili aktivisti na kmetiji že dan prej, v ponedeljek torej, vendar o tem na kmetiji niso bili obveščeni. V torek je nato Danušo Štiglic zagledal v spremstvu policistov krške policijske postaje, bilo naj bi jih kar osem, prišli so tudi s tovornjakom. Oče Rudi Možgan je razkril, da je Štigličeva namenoma izbrala tak čas odvzema, ker je vedela, da sta v službi tako on kot žena. Lotila se jih je kot »kakšnih razbojnikov«. Sin je dodal, da je inšpektorica kričala nanj, češ da ovira postopek, da mu bo napisala še 500 evrov dodatne kazni, policistom in aktivistom pa je ukazala, naj ga odstranijo. Glede dokumentov je po Timotejevem pričevanju dejala, da mu bo po koncu postopka izdala ustno odločbo, vse drugo pa bodo dobili po pošti, itak pa »si bodo še želeli, da bi bilo teh papirjev čim manj, ker bodo fino plačali za vse«.

Srečanje Tine Gaber in Natalije Nedeljko 13. aprila 2023. Čez mesec dni je sledil še obisk Roberta Goloba pri Nedeljkovi. (foto: Facebook – Društvo za zaščito konj)

Nalaganje živine trajalo štiri ure

Nalaganje živine je trajalo približno štiri ure, kar je bilo pozneje razvidno tudi iz zapisnika. Najprej so hoteli živino prignati do hleva in jo tam naložiti na tovornjak. Ker jih je pri tem oviral traktor, je inšpektorica po pripovedovanju začela kričati, naj umaknejo traktor, da bi lahko naložili živino. Ker to ni bilo mogoče, saj ni bilo ne lastnike ne ključev, je začela vpiti, naj nekdo pokliče avtovleko, ki bi traktor umaknila, na stroške družine seveda. Iz tega ni bilo nič. Živino so nato gnali čez pašnik, na špico pašnika, kjer so podrli ograjo. Dejala je, da ima do tega vso pravico. Ko so začeli nalagati živali, so te začele bežati levo in desno. Živali so bile pod stresom, nekatere krave tudi breje, nekatere so spremljala teleta. Pri nalaganju so te ločevali, kar je razvidno tudi s posnetkov na družbenih omrežjih. Ena od brejih krav je padla iz t. i. rampe in si poškodovala prsni koš, vsaj enemu od telet pa je »nalagalec« zvijal rep, kar je v Sloveniji strogo prepovedano. Vse to je razvidno s fotografij in posnetkov.

Aktivistka Podgornikova

Inšpektorico Danušo Štiglic je med postopkom spremljala aktivistka. Kmalu se je izkazalo, da gre za Valerijo Podgornik iz velenjskega Društva za zaščito konj, sicer pa Krčanko, nekoč zaposleno v krškem domu za starejše občane. Po pripovedovanju domačinov naj bi bila ljubiteljica mačk, zoper njo naj bi bilo v preteklosti na veterinarsko inšpekcijo vloženih več ovadb, na naše vprašanje o tem pa inšpekcija do zaključka redakcije ni odgovorila.

Velenjsko Društvo za zaščito konj vodi Natalija Nedeljko, ki je po prvih podatkih v javnosti medijem odgovarjala, da niti društvo kot nevladna organizacija niti ona z odvzemom živine nimajo nič, da s tem prej niso bili seznanjeni. Nato pa so v oddaji Tarča na TV Slovenija objavili elektronsko sporočilo, ki je vse postavilo na laž. Tudi Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so zatrjevali, da prijava zoper kmeta Možgana ni prišla od nevladne organizacije. Iz e-sporočila Valerije Podgornik, članice Društva za zaščito konj, z dne 10. novembra, je namreč razvidno naslednje: »Na prošnjo občana sem šla pogledat živali, ki po njegovih besedah živijo vse leto na manjšem izpustu oziroma čez poletje jih kdaj spusti na bližnji travnik. Lastnik živali je Možgan Rudi. Vljudno vas naprošam za uradno preverbo situacije, ocenitev stanja živali in ustrezno ukrepanje.« Na svojem profilu FB pa je Podgornikova zapisala: »Prejšnji petek (10. november – op. a.) dobim namig o enih kravah, ki naj bi živele v obupnih življenjskih razmerah. Inšpektorica NM UVHVVR se je takoj odzvala in sva šli pogledat …« Zapisala je še,  da so »včeraj te živali odšle iz teh« krajev, hkrati pa razkrila, da si je eno odpeljala. Objavljeno elektronsko sporočilo v Tarči še razkriva, da so bili med naslovniki sporočila Valerije Podgornik v. d. generalne direktorice uprave za varno hrano Vida Znoj, direktor inšpekcije Fabian Kos, vodja Nacionalnega centra za dobrobit živali Ožbalt Podpečan, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, poslanka SD  Meira Hot, novopečena državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez in partnerka predsednika vlade Tina Gaber.

Golobove aktivistke

Eva Knez je na ministrstvo po razrešitvi ministrice Irene Šinko prišla iz družbe Gen-I, omenjali pa so jo kot kandidatko za ministrico. Tudi Knezova je članica Društva za zaščito konj. V tej vlogi se je skupaj s Tino Gaber udeleževala več delovnih sestankov v kabinetu predsednika vlade – na enem od njih je bila navzoča tudi predsednica društva Natalija Nedeljko. Vse niti vodijo torej v kabinet predsednika vlade in k njemu osebno. Težko je namreč verjeti, da o namerah in namenih Tine Gaber, pa tudi Eve Knez ne bi bil seznanjen. Navsezadnje je spomladi osebno obiskal Nedeljkovo.

Obisk Roberta Goloba pri Nataliji Nedeljko 14. maja 2023, ko mu je svetovala, naj vlada Danušo Štiglic imenuje za direktorica uprave za varno hrano. (foto: Facebook – Društvo za zaščito konj)

Vsebina elektronskega sporočila pa razkriva še nekaj: vlada očitno ni razkrila celotne resnice o inšpekcijskem postopku. Ko so se namreč na spletu pojavili dokazi, ki povezujejo Društvo za zaščito konj in premierjevo partnerko Tino Gaber, je uradni profil vlade za komuniciranje na družbenem omrežju X objavil: »Predsednik vlade ni v ničemer povezan z odvzemom govedi, ki ga je odredila veterinarska inšpekcija. Trditve Bojana Požarja so laž, omemba predsednikove partnerke pa popolna manipulacija, saj je objavljeni citat iz 10. avgusta letos in ne zadeva aktualnega postopka inšpekcije.« Ko je spletni uporabnik, s sicer žaljivim besednjakom, opozoril, da je premierjeva partnerka vpletena v dogajanje »bolj, kot si mislimo«, ga je vladni profil okrcal zaradi besednjaka.

Spomnimo tudi, da so Tino Gaber ujeli že na skupnem sestanku, ko so potekale priprave na sprejetje novele zakona o zaščiti živali. Na tem sestanku je skrajno levo sedela tudi Eva Knez, prejemnica elektronskega sporočila o odvzemu goveda na kmetiji Možgan.

Pri vsem skupaj pa se postavlja glavno vprašanje, kaj ima premierjeva partnerka sploh opraviti s specifičnimi inšpekcijskimi postopki. Gabrova namreč ni zaposlena v državnem organu, ki bi bil zadolžen za regulacijo področja, ni izvoljena predstavnica ljudstva in ni strokovnjakinja za izbrano strokovno področje. Da jo seznanjajo s tovrstnimi informacijami, je pravzaprav škandalozno. In še več, glede na to, da je bila o dogajanju na kmetiji obveščena premierjeva zasebna partnerka, bi bilo skoraj neverjetno, da v škandal ni bil vpleten tudi sam predsednik vlade. Da ta dovoljuje, da se njegova partnerka (brez kakršnihkoli kvalifikacij) vpleta v delovanje države, pa spominja na delovanje kakšne predmoderne kraljevine.

Danuša Štiglic, veterinarska inšpektorica, je kršila vsa pravila zakona o upravnem postopku, v postopku odvzema živali pa je storila narobe vse, kar se je narobe storiti dalo. (foto: Facebook)

Tudi nekdanja ministrica kritična

V oddaji Tarča je nastopila tudi nekdanja ministrica za kmetijstvo v Golobovi vladi Irena Šinko. Bila je kritična, da se je na kmetiji pojavila aktivistka. »Ti člani društev morajo opraviti usposabljanje pri nacionalnem centru za dobro živali in morajo opraviti izpit. Če teh pogojev ta aktivistka ni izpolnjevala, ni imela česa iskati tam.«

Kje je Možganova živina?

V Tarči so razkrili, da so štiri krave na enem od posestev v okolici Velenja. Eno, ki jo je zasegla Podgornikova, so odpeljali v prostore Društva za zaščito konj. Kar 13 pa naj bi jih bilo prijavljenih na naslovu Antona Cvetana iz Mokronoga. Šlo naj bi za znanega mesarja iz teh krajev. Ko smo to preverjali, so nam iz Mokronoga odgovorili, da pri njih ni Možganove živine. Stvari seveda niso preverljive, saj inšpektorica Danuša Štiglic v zapisnik o odvzemu krav v tistih štirih stavkih ni zapisala nobenih podatkov o odvzeti živini. Kakor hitro so živali odpeljali z Možganove kmetije, se je za njimi izgubila vsaka sled, živali naj bi bile izgubljene. S tem se seveda ne strinjajo vsi, saj so živali prevažali s tovornjakom, v katerem tahograf zabeleži vsak postanek. Če bi policija ali kdorkoli od nadrejenih Štigličevi to želel preveriti, bi z lahkoto prišel do vseh podatkov.

Nasploh pa je Mokronog »čudežen« kraj. V mesarstvu Cvetan naj bi po poročanju naših virov pred časom poslovno kot veterinarka sodelovala tudi Štigličeva, bedela naj bi nad zakolom živali. Slednja sicer na nobeno od vprašanj javnosti ne odgovarja, odpovedala je tudi udeležbo v Tarči. Naši viri še poročajo, da v Mokronogu deluje partner Danuše Štiglic, prav tako veterinar. Tudi ta na naša vprašanja, ki smo mu jih poslali na javno dostopen elektronski naslov, ne odgovarja.

Gotovo je koga od policistov, ki so morali nadzorovati krajo govedi, sram. Na slovenskega kmeta se spravijo, ko pa je treba obračunati z nasilnimi nezakonitimi migranti, ni nikjer nikogar. To je le eden od komentarjev na spletu. (foto: twitter)

Podobno so skrivnostni tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ko smo jih prosili za zapisnik in odločbo o odvzemu živine, so nam sporočili, da bodo prošnjo obravnavali skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. To pa pomeni, da bomo na njihovo odločitev čakali precej dolgo, vprašanje pa je tudi, ali jim bo dovoljeno oceniti, da gre za informacijo, ki jo lahko dobimo mediji.

SDS zahteva suspenz inšpektorice

Vsekakor se pri tem ne bo končalo. Oglasili so se tudi v Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS in izrazili oster protest zaradi takšnih ukrepov veterinarske inšpekcije, jasne zlorabe zakona in nezakonitih posegov na kmetijah. Prav tako obsojajo vstop nepooblaščenih oseb na slovenske kmetije. V SDS pričakujejo takojšnjo vrnitev nezakonito odvzetih živali na kmetijo in ureditev morebitnih nepravilnosti z vidika zdravstvenega varstva in dobrobiti živali na kmetiji. Pričakujejo pa tudi takojšen suspenz inšpektorice Danuše Štiglic in izredno odpoved delovnega razmerja. Od slovenske policije zahtevajo takojšno ukrepanje zaradi nezakonitega vstopa nepooblaščene osebe na kmetijo. V poslanski skupini SDS so tudi napovedali, da bodo pripravili novelo zakona o zaščiti živali. Poslanec Tomaž Lisec je spomnil, da so v SDS že pri sprejemanju zakona opozarjali, da daje ta zakon nevladnikom občutno preveliko moč. Za konec dodajmo, da se je oglasil tudi odvetnik Franci Matoz in družini Možgan ponudil brezplačno pravno pomoč. Presodil je namreč, da gre za preveliko stisko, družina pa je škodovana za več kot 50 tisoč evrov.

Sporočilo Tine Gaber (s srčkom) Nataliji Nedeljko po odvzemu živine
Sporočilo aktivistke Valerije Podgornik
Tina Gaber (skrajno desno) se je ob objavi fotografije razburila, ker sedi v vladnem kabinetu. (foto: Vlada RS)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine