2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Nevladniki leta 2018 prejeli kar 333,15 milijonov, nov način financiranja skrbi tiste, ki si ne bodo mogli več polniti žepov

O razburjanju nevladnih organizacij zaradi novega, sedmega koronapaketa, ki med drugim ukinja sklad za razvoj nevladnih organizacij, ter določa, da bodo davkoplačevalci sami odločali komu želijo nameniti svoj denar, smo že poročali. Glede na to, da so v preteklosti davkoplačevalci lahko namenili raznim društvom in nevladnikom  le 0,5 % dohodnine, ki pa se je z novimi spremembami zvišal na 1%, torej za polovico, se morda komu zdi čudno, da so ravno nevladne organizacije, ki bodo tako imele možnost prejeti več, kritične do te spremembe. Razlog za njihovo razburjanje pa nam postane bolj jasen, če se seznanimo z vsotami, ki so jih prejemale do sedaj. 

Na spletni strani krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS.si so na voljo sledeči podatki. Medtem, ko so leta 2003 prejele nevladne organizacije 166,75 milijonov evrov javnih sredstev, so leta 2018, ko je bil sprejet zakon o nevladnih organizacijah, ki je določal ustanovitev omenjenega sklada, prejele kar 333,15 milijonov. Leta 2009 so ministrstva skupaj namenila nevladnikom 78.367.362,86 evrov, leta 2018 pa 99.915.370,41 evrov. Občine pa so namenile 91.694.914,82 evrov leta 2009 in 115.389.777,15 leta 2018. Preostala sredstva pa so prejeli od raznih javnih zavodov in agencij, od Finančne uprave, in od Fundacije za invalidske in humanitarne organizacije. 

Medtem, ko je šel velik del teh sredstev za šport in za razna gasilska društva, pa tudi za zveze upokojencev itd., pa je šel velik del tudi raznim levim nevladnikom, samooklicanim humanitarcem in kvazi kulturnikom. Prav ti pa se najbolj razburjajo zaradi te spremembe, saj so razni sodobni »kulturniki« in levičarski poklicni protestniki lahko prej računali, da bodo  prejemali vsako leto več milijonske vsote od države, s to spremembo pa se bodo morali potegovati za denar davkoplačevalcev z dejanskim delom, oziroma z delovanjem zaradi katerega se bo Slovencem zdelo vredno, da jim namenijo del dohodnine. Glede na njihovo ogorčenost se očitno dobro zavedajo, da naš narod ne bo nasedal njihovi farsi, raznim »performasom« sodobne umetnosti in projektom kulturno marksističnega agitiranja. 

Sicer bi morali ravno ti nevladniki, ki v imenu »demokracije« že mesece protestirajo, pozdraviti to spremembo saj je veliko bolj demokratično, da namesto uradnikov, politikov in birokratov, davkoplačevalci sami odločajo o tem kdo si zasluži njihov denar in podporo, vendar pa tako razni agenti globoke države ne bodo mogli več vplivati na to kdo dobi koliko sredstev, kar bo predstavljalo velik finančni udarec za nevladne organizacije, ki jih očitno bolj kot demokracija in demokratičnost družbe skrbi vsebina njihovih denarnic. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine