10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Neverjetno sprenevedanje SD: pred Moskovičevo vilo, ki je sedaj sedež SD, polagajo nekakšne »spotikavce« v spomin na holokavst, medtem ko Judom ne bi vrnili premoženja in državljanstva

Prejšnji teden je v naši redakciji zazvonil telefon. Klical je bralec iz Prekmurja, ki nam je povedal, da ima kontakt z Judinjo, živečo v Izraelu, rojena pa je v Murski Soboti. Nekaj let po končani drugi svetovni vojni je namreč kot majhna deklica emigrirala v tedaj sveže ustanovljeno judovsko državo Izrael.

Kot nam je pojasnil naš bralec, je ta deklica, sedaj gospa v zrelih letih, močno razočarana, ker kar naprej postavljajo nekakšna obeležja, medtem ko Republika Slovenija noče vrniti zaseženega premoženja Judom, ki so zapustili Slovenijo, prav tako noče podeliti državljanstva Judom, rojenim v Sloveniji, ki sedaj živijo drugje. Potem ko so komaj preživeli vojno vihro in se izognili gotovi smrti zaradi holokavsta (hebr. šoah), so doživljali pogrome s strani komunističnih oblasti praktično v vsej vzhodni Evropi, tudi tedanji Jugoslaviji. Komunisti so jih obravnavali kot kapitaliste in kot dvojne agente. Znano je tudi, da je Josip Broz – Tito kot zaveznik arabskih držav, s katerimi je ustvarjal gibanje neuvrščenih, leta 1967 prekinil diplomatske odnose z Izraelom. Tudi dandanes levičarji obravnavajo Izrael kot fašistično državo, ki iztreblja muslimane, pa tudi kot imperialističnega zaveznika ZDA.

No, danes pa je SD na svoji spletni strani objavila novico o tem, kako sta predsednik SD Dejan Židan in vodja judovskega kulturnega centra Robert Waltl skupaj postavljala t. i. spotikavce v spomin na holokavst. Mimogrede, gre za istega Roberta Waltla, ki je lani močno napadel našega kolumnista Bernarda Brščiča zaradi intervjuja, v katerem naj bi Brščič menda izražal antisemitska stališča. Naši viri ob tem trdijo, da je Waltl bolj lovec na (državni) denar kot pa pravi Jud.

Seveda pa se postavlja vprašanje, kakšen pomen ima dejstvo, da SD pretaka krokodilje solze zaradi holokavsta, obenem pa omogoča javno zagovarjanje komunističnih pokolov iz leta 1945 – da seveda ne govorimo o tem, da je SD praktično zastonj od države dobila Moskovičevo vilo kot zamenjavo za nekdanje prostore CK ZKS na Tomšičevi, ki so postali integralni del prostorov Državnega zbora RS. Moskovičeva vila je bila sicer v času prejšnjega režima za majhen denar prodana državi, a se postavlja vprašanje, pod kakšnimi pogoji je potekala ta prodaja. Danes v njej domuje pravna naslednica komunistične partije, ki o vrnitvi zaseženega premoženja Judom noče niti slišati.

Darko V.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine