14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Neverjetno: otroci iz Ilirske Bistrice na obisku pri ruskem veleposlaniku v Ljubljani, ki jim je zaželel srečno pot v Moskvo – je to plod tesnega sodelovanja Kučanovega kroga s Kremljem?

Da je slovenska zunanja politika, ki jo vodi tranzicijska levica, prorusko usmerjena, ni nobenega dvoma – očitno bo tako ostalo tudi v vladi Marjana Šarca, kjer prejšnji premier Miro Cerar sedaj opravlja funkcijo zunanjega ministra, medtem ko se je njegov predhodnik Karl Erjavec preselil tja, kjer je svojo kariero ministra tudi začel – namreč na obrambnem ministrstvu. Kot je znano, je Cerarjeva vlada v zvezi s vsakoletno slovesnostjo pri ruski kapelici na Vršiču doživela dva slavnostna obiska – slovesnosti sta se dosedaj udeležila tako ruski premier Dmitrij Medvedjev kot tudi ruski predsednik Vladimir Putin, s čimer je Slovenija, čeprav je članica zveze Nato, dobila pečat najbolj prorusko usmerjene evropske države.

 

Kot je znano, je Vladimir Putin eden močnejših svetovnih voditeljev, interes Rusije pa je tudi oslabiti Evropsko unijo, zato Rusija po eni strani podpira delovanje »centrifugalnih« sil (beri: nacionalno usmerjenih strank), po drugi strani pa tiho podpira sedanjo politiko tistih, ki s svojimi dejanji od znotraj lomijo EU in s tem sprožajo čedalje močnejšo opozicijo, v kateri se najdejo tudi stranke, ki si želijo razpad EU.

Sodelovanje pa se vedno začne pri majhnih korakih. Če ne gre drugače, se to začne pri otrocih. Na spletnem portalu občina Ilirska Bistrica smo tako zasledili, da so otroci iz Ilirske Bistrice nedavno obiskali rusko veleposlaništvo v Ljubljani (novico si lahko preberete TUKAJ), dolgoletni ruski veleposlanik Doku Zavgajev pa jim je zaželel srečno pot v Moskvo. Namreč, preko fundacije »Blagovest« iz Rusije v Slovenijo vsako leto prihaja več tisoč ruskih otrok na počitnice, očitno pa bo prišlo tudi do izmene, saj bo precej slovenskih otrok odšlo na obisk v Moskvo.

Na prvi pogled se sliši lepo – prijateljsko sodelovanje dveh držav, od katerih je Rusija toliko večja od Slovenije, da smo se Slovenci nekdaj celo hvalili, da nas je skupaj z Rusi več kot dvesto milijonov. Vendar ne gre spregledati, da gre v tem primeru tudi za povsem jasno politično ozadje. Tako ima borčevska zveza, ki jo vodi Tit Turnšek, močne povezave z ruskimi veterani Rdeče armade, še ne tako dolgo nazaj pa je v Moskvo odpotovala številna delegacija pod vodstvom Milana Kučana. Med člani Kučanovega Foruma 21 je v stikih z Rusijo in Lukašenkovo Belorusijo zelo aktiven razvpiti Janez Škrabec, ki velja za vezni člen med Kučanom in nekaterimi »žlahtnimi krščanskimi demokrati«. In ni dvoma, da neokomunistični nomenklaturi obeh držav tesno sodelujeta, kot bi se znova ustanovila Kominterna.

Velja pa tudi spomniti, da ni naključje, da bodo v Moskvo odpotovali prav otroci iz Ilirske Bistrice. Leta 2016 je tam svojo pisarno odprl častni konzul Ruske federacije Matjaž Vuga. Tudi sicer ima Rusija v Sloveniji zelo dobro razvito diplomatsko mrežo. In po vsej verjetnosti tudi obveščevalno. Marsikoga pa tudi preseneča, da je že omenjeni leta 1940 rojeni Doku Zavgajev že skoraj deset let veleposlanik v Sloveniji, kar je za nekega veleposlanika dolga doba. V Slovenijo je prišel leta 2009, zaradi njegove vloge v čečenski vojni je njegovo imenovanje za veleposlanika sprožilo veliko negodovanja v slovenski politiki v vrstah SDS in NSi.

No, če smo malce zlobni, se očitno zgodovina ponavlja – sedaj v Moskvo vozijo slovenske otroke, kmalu pa bodo še mladeniče, ki se bodo šolali v prenovljeni politični akademiji Feliksa Džerdžinskega, torej osrednji sovjetski partijski šoli, kjer so se šolali eminentni partijci, kot so Edvard Kardelj, Mitja Ribičič, itd. Vsaj glede na slovenske trende, saj so razmere v naši državi vse bolj podobne tistim pred letom 1990. Kako gre že tista znana pesem? »Slovenija junaška, sovjetska bodeš ti …«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine